Εκδήλωση ΝΑΡ Αττικής: Ελευθερία, κοινωνία και άτομο σε καιρούς καπιταλιστικής βαρβαρότητας

 

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση-συζήτηση του ΝΑΡ και της νΚΑ Αττικής το Σάββατο 23 Οκτωβρίου

Οι οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ Αττικής διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση: Ελευθερία, κοινωνία και άτομο σε καιρούς καπιταλιστικής βαρβαρότητας το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, 6.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50 - Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων, είσοδος από Σόλωνος)*

H εκδήλωση θα μεταδοθεί και live στο Facebook του ΝΑΡ @narkomapel

Ομιλητές-Εισηγήσεις:

Περικλής Παυλίδης, Αν. Καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Τίτλος ομιλίας: Η ελευθερία ως κοινωνική ιδιότητα των ανθρώπων και οι παραμορφώσεις της εντός της κεφαλαιοκρατίας

Η ελευθερία αποτελεί κοινωνική ιδιότητα των ανθρώπων και είναι συνυφασμένη με την εργασία, τον παραγωγικό μετασχηματισμό της φύσης για την ικανοποίηση των αναγκών, την προστασία, επιμήκυνση και βελτίωση της ζωής. Οι άνθρωποι μπορούν να είναι ελεύθεροι στο βαθμό που εντός και για τις ανάγκες της εργασίας δύνανται να γνωρίζουν την πραγματικότητα ως αναγκαιότητα, αλλά και να επενεργούν σε αυτή βάσει φάσματος εγνωσμένων δυνατοτήτων. Μπορούν δηλαδή να κάνουν επιλογές και να κατευθύνουν σκόπιμα τη δραστηριότητα τους προς ικανοποίηση των αναγκών τους. Θεωρούμενη υπό το πρίσμα των κοινωνικών σχέσεων, η ελευθερία αφορά το βαθμό στον οποίο οι σχέσεις αυτές θέτουν τον κοινωνικό πλούτο, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων και της ατομικής ανάπτυξης του καθενός, ως προσωπικότητας.
Υπό το πρίσμα αυτών των ιδεών θα εξεταστεί στην ανακοίνωση το ζήτημα της ελευθερίας στη σύγχρονη κεφαλαιοκρατία με αναφορά σε φαινόμενα και προβλήματα που ανέκυψαν την περίοδο της πανδημίας.

Βασίλης Μηνακάκης, Επιμελητής εκδόσεων, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ

Τίτλος ομιλίας: Ελευθερία και ατομική επιλογή στην ψηφιακή εποχή

Διερευνά το πώς το ψηφιακό περιβάλλον επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις και τον άνθρωπο ως οντότητα. Πώς εμπορευματοποιούνται πλευρές και υπηρεσίες του, επηρεάζοντας ένα πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων (εργασία, ασφάλιση, μόρφωση, δανεισμός κ.λπ.) με τρόπο που να υποβαθμίζει να αυξάνει τα κέρδη των εταιρειών και να υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής, μετατρέποντας την ελεύθερη επιλογή σε φενάκη. Και τέλος πώς το πλήθος των στοιχείων που συγκεντρώνονται από κάμερες ασφαλείας, διαδίκτυο, κ,λπ. αξιοποιούνται τόσο από το κράτος και τα κόμματα όσο και από τις εταιρείες, ώστε να χειραγωγήσουν τη βούληση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, για να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες επιλογές θεωρώντας ωστόσο ότι αυτές έγιναν ελεύθερα.
 

Αλέξανδρος Λιανός, φοιτητής, μέλος του Κ.Σ. της νΚΑ

Τίτλος ομιλίας: Η επιστήμη και η γνώση ως όρος για την ελευθερία του ατόμου.

Η ελευθερία προσεγγίζεται ως ιδιότητα του κοινωνικού ανθρώπου να ενεργεί και να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Η επιστημονική γνώση επομένως εξετάζεται σαν αναγκαία προϋπόθεση για την ελεύθερη και συνειδητή επιλογή, σαν διαδικασία και μέσο πρόσληψης των συγκεκριμένων δυνατοτήτων και ευρύτερα της πραγματικότητας. Η υπαγωγή της επιστήμης στο κεφάλαιο και η μεταστροφή της από εργαλείο ερμηνείας και αλλαγής του κόσμου σε εργαλείο συσκότισης και μυστικοποίησης επιδρά καθοριστικά στην κοινωνική συνείδηση με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνει όρους πραγματικής ελευθερίας αλλά μόνο μιας ψευδαίσθησης αυτής.

 

Βιβλιογραφία