Δυτική Αθήνα: Ίδρυση Πρωτοβουλίας για το Κόμμα Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης

Βήμα για κομμουνιστική αντεπίθεση

Ιδρύθηκε πρωτοβουλία για το πρόγραμμα και το κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης της εποχής μας στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, έπειτα από μαζική σύσκεψη αγωνιστών στο Περιστέρι, την Κυριακή 13 Νοέμβρη. Έπειτα από δύο μαζικές συσκέψεις που είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο με πρωτοβουλία των τοπικών οργανώσεων του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και μια σύσκεψη προετοιμασίας που έγινε από επιτροπή πρωτοβουλίας περίπου πριν ένα μήνα, δεκάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της κομμουνιστικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του εργατικού λαϊκού κινήματος συμφώνησαν στην ίδρυση μιας πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει στις διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος, που θα επαναθεμελιώνει το κομμουνιστικό κίνημα στην εποχή μας.

Μέλη του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της Αριστερής Συσπείρωσης και του ΕΚΚΕ, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αγωνιστές των αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης και του κινήματος στη πόλη, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες της εργασιακής επισφάλειας, συνέβαλλαν με τους προβληματισμούς τους στα τεράστια ερωτήματα και τις αναγκαίες απαντήσεις που απαιτεί το καθήκον της διαμόρφωσης ενός κομμουνιστικού προγράμματος της εποχής μας.

Η ανάγκη μιας τέτοιας προσπάθειας χαρακτήρισε τόσο όλους τους ομιλητές, όσο και τη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρευρισκομένων. Στη συζήτηση ξεχώρισαν τα ζητήματα της σύγχρονης κατάστασης της εργατικής τάξης και της ανάγκης βαθύτερης σύνδεσης της προσπάθειας με μαζικά και κρίσιμα για την ταξική πάλη τμήματά της, το ζήτημα της αποτίμησης των κοινωνιών του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά και του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, σαν όροι αποτελεσματικότητας της προσπάθειας. Κατατέθηκαν προβληματισμοί για το χαρακτήρα της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ σε σχέση με την επιθετικότητα του αμερικάνικου καπιταλισμού, καθώς και για τη σχέση της προσπάθειας για ένα σύγχρονο φορέα κομμουνιστικής φυσιογνωμίας στην εποχή μας με το μετωπικό εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπογραμμίστηκε η πολιτική χρησιμότητα και ο ρόλος μιας τέτοιας προσπάθειας, τόσο για την υπέρβαση της δύσκολης σημερινής κατάστασης στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, όσο και την υπέρβαση της διαχειριστικής και μνημονιακής «αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με άλλο τρόπο του ΚΚΕ.

Η πρωτοβουλία των δυτικών συνοικιών της Αθήνας επιδιώκει την επαφή της και τη συνεργασία της με αντίστοιχα εγχειρήματα που θα διαμορφωθούν σε άλλες συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις ή σε χώρους δουλειάς και σπουδών. Θεωρεί τον εαυτό της τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας συσπείρωσης και συγκέντρωσης δυνάμεων για το πρόγραμμα και το κόμμα της εποχής μας. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συζήτηση για τα κρίσιμα προγραμματικά ζητήματα μιας τέτοιας προσπάθειας, συνδυάζοντας τη με δημόσιες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης είναι το ότι, η απόπειρα για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος επαναθεμελίωσης του κομμουνισμού στην εποχή μας πατάει σε υπαρκτές τάσεις και ανάγκες ενός ευρύτερου δυναμικού από αυτό που μέχρι τώρα συνδέεται οργανικά και με σταθερό τρόπο με τις προσπάθειες της επαναστατικής αριστεράς. Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης ξαναγεννά τις τάσεις καθολικής ανατροπής του παλιού κόσμου, επαναφέρει το ζήτημα του ποιά πολιτική μπορεί να φέρει τη νιότη στο σήμερα και το αύριο του κόσμου της εργασίας. Η τάση αυτή επιδρά σε νεολαιίστικα τμήματα που διαβάζουν τα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, επανασυσπειρώνει παλαιότερους αγωνιστές της κομμουνιστικής Αριστεράς που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις από μια ενεργή ένταξη σε ένα νέο κομμουνιστικό εγχείρημα για διάφορους λόγους. Φαίνεται ότι μπορεί να «χωνευτεί» δημιουργικά η σημερινή κατάσταση της Αριστεράς με κατεύθυνση υπέρβασης προς ένα μαζικό εγχείρημα κομμουνιστικού προσανατολισμού.

Το καθήκον που αναδεικνύεται για τις συνειδητές και οργανωμένες δυνάμεις που στοχεύουν σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι η οργάνωση μιας πλατιάς συζήτησης χωρίς καθυστερήσεις σε πανελλαδικό και πανκοινωνικό επίπεδο που θα καταλήγει στη διαμόρφωση δεκάδων και εκατοντάδων αντίστοιχων πρωτοβουλιών και η χάραξη μιας συγκεκριμένης πορείας ενοποίησης τους για ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα συγκρότησης του κομμουνιστικού φορέα που έχει ανάγκη η εποχή μας.

Μιχάλης Παπαμακάριος, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 20/11/2016