ΔΕΘ: Όλοι στην Καμάρα το Σάββατο. Μαζικά και ταξικά για νέο γύρο αναμέτρησης

Μαζικό κάλεσμα για μια πρώτη μαχητική αντικυβερνητική διαδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, απευθύνουν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και 130 εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ταξικού ρεύματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Για ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής και όχι διαπραγμάτευσης και υποταγής, με τους αγώνες στα χέρια των εργαζομένων και ένα ριζοσπαστικό περιεχόμενο, σε διάκριση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τις αστικές δυνάμεις, αλλά και την «υπεύθυνη» και νομιμόφρονη αντιπολίτευση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Αρχή για τον συντονισμό και την παρέμβαση ενός ταξικού ρεύματος μέσα στους αγώνες του επόμενου διαστήματος μπορεί να αποτελέσει τόσο η παρέμβαση για την εργατική συγκέντρωση στην Καμάρα, στις 6.00 μ.μ. του ερχόμενου Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη, όσο και η εργατική συνέλευση στην οποία καλεί η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν οι δεκάδες συνδικαλιστές που υπογράφουν το κάλεσμα για την Καμάρα, την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η συνέχεια πρέπει να δοθεί με διαδηλώσεις και αγώνες ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση τις ερχόμενες μέρες, αλλά και με διαδικασίες συντονισμού και κοινής παρέμβασης του ταξικού ρεύματος σε κλάδους, πόλεις και συνολικά, με στόχο την εμφάνιση ενός άλλου εργατικού κινήματος και ενός άλλου κέντρου αγώνα, ώστε οι αγώνες να δημιουργήσουν ρωγμές, ρήξεις και ανατροπές στην αντεργατική επίθεση.

Για την συγκέντρωση της ΔΕΘ στην Καμάρα, συνδικαλιστές από σωματεία που καλούν στην συγκέντρωση και εργαζόμενοι που υπογράφουν το κάλεσμα για την ταξική συγκέντρωση της Καμάρας έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Οι αγώνες στα χέρια των εργατών

«Με μαζική συνέλευση και μέσα από μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση οι συνάδελφοι αποφάσισαν ότι πρέπει να διαδηλώσουμε μαζί με άλλα σωματεία βάσης και εργατικές συλλογικότητες στην Καμάρα», δήλωσε ο Ιωακείμ Αναγνώστου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική Θεσσαλονίκης που εδώ και μήνες δίνουν το δικό τους σκληρό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση που συναινεί στα σχέδιά της. «Η συνέλευσή μας καλεί κάθε σωματείο, ομάδα και ενεργό πολίτη που θα είναι εκείνη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη να πάρει μέρος στην ανεξάρτητη διαδήλωση των σωματείων βάσης» πρόσθεσε ο Ιω. Αναγνώστου. Οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής έχουν βιώσει όλο αυτό το διάστημα που παλεύουν να πάρουν το κλειστό εργοστάσιο στα χέρια τους την εγκατάλειψη από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ, αλλά και την άρνηση του ΠΑΜΕ να υιοθετήσει το αίτημα της συνέλευσής τους για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου. Για αυτό φέτος δεν θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αλλά στην ανεξάρτητη συγκέντρωση της Καμάρας

Όχι με τους «προσκυνημένους»

«Η ΓΣΕΕ έχει προσκυνήσει όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων αυτά τα χρόνια. Στους πρόσφατους αγώνες μας στο μετρό ενάντια στις απολύσεις 300 συναδέλφων δεν είχαμε την παραμικρή στήριξη. Δεν έχουμε λοιπόν καμία διάθεση να στηρίξουμε και να ακολουθήσουμε αυτούς που δεν στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων», δήλωσε ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη λειτουργία του Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ), το οποίο καλεί με απόφασή του στη συγκέντρωση της Καμάρας.

Γρανάζι του συστήματος η ΓΣΕΕ

«Μπορεί ο δικός μας αγώνας να έληξε αλλά και μόνο η αντίσταση τόσων μηνών δείχνει ότι υπάρχει θέληση για να ανατρέψουμε την όλη κατάσταση. Από τη δική μας εμπειρία μπορούν να εμπνευστούν πολλά άλλα σωματεία και εργάτες και να διορθώσουν τα όποια λάθη έγιναν στον δικό μας αγώνα», δήλωσε ο Χάρης Μανώλης, απολυμένος απεργός της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Γιατί όμως Καμάρα; «Από την ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση είπαμε ότι δεν μπορεί να λείψει ο χαλυβουργός. Τα προβλήματα δεν τελείωσαν απλά πάγωσαν για λίγο. Έρχεται νέο κύμα αγώνων και εμείς θα είμαστε εκεί» πρόσθεσε ο Χ. Μανώλης. Όσον αφορά τον κυρίαρχο υποταγμένο συνδικαλισμό, η άποψη πολλών από τους εργάτες της Χαλυβουργίας είναι σαφής: «Για εμάς δεν υπάρχει ΓΣΕΕ. Είναι γρανάζι του συστήματος. Γι’ αυτό πρέπει να τους πετάξουμε από τις καρέκλες αυτές που σκοπό έχουν μόνο να μεγαλώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και κάτι συνδικαλιστές που υπογράφουν μειώσεις μισθών πρέπει να τους «εξαφανίσουμε» από το συνδικαλιστικό χάρτη. Ραντεβού στη ΔΕΘ και όσοι δεν μπορούν, να διαδηλώσουν παντού, σε πλατείες, γειτονιές. Αφού δεν μας σέβονται, τότε να μας τρέμουν»!

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρεται σε απόφαση-κάλεσμά "Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, οι Πρωτοβουλίες-Επιτροπές Κατοίκων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι άλλες συλλογικότητες της πόλης που παραβρέθηκαν στη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στο Εργατικό Κέντρο,  ΚΑΛΟΥΝ  τις αντίστοιχες συλλογικότητες όλων των πόλεων σε ανοιχτή συνάντηση την ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ώρα 10.30 π.μ. στην μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης:

  • Για να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας, να οργανώσουμε την αντίσταση και τους αγώνες μας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

  • Να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε δράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, τις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

  • Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ενωτική κινηματική απεργιακή δράση και τη διεξαγωγή εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων με όρους συντονισμού και χαρακτηριστικά πανελλαδικότητας και πανεργατικότητας.

  • Να διερευνήσουμε τρόπους σύνδεσης του αγωνιστικού συνδικαλισμού με τα εκατομμύρια ανέργων, που αναδεικνύεται ως το πλέον νευραλγικό ζήτημα του εργατικού κινήματος.

  • Και κυρίως να συζητήσουμε και να βρούμε συγκεκριμένους τρόπους απάντησης στο πιο άγριο τρίτο μνημόνιο, που γκρεμίζει ολοκληρωτικά τα ερείπια που είχαν αφήσει τα προηγούμενα δύο. Μ’ ένα νέο εργατικό κίνημα, ταξικά συγκροτημένο, ν’ απαντήσουμε μαζικά και δυναμικά, για την ανατροπή των σχεδίων του μαύρου μετώπου της εξουσίας."