Για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί

Ανακοίνωση:

Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί:

Όχι στη μονιμοποίηση του Θεάτρου Μπάντμιντον στον πυρήνα του Πάρκου

Το λεγόμενο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, αποτελεί σήμερα μαζί με το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την περιοχή του Ελαιώνα μία από τις κρισιμότερες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, η εξέλιξη των οποίων αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μία έκταση 4.500 στρεμμάτων ανάμεσα στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, την μοναδική ουσιαστικά περιοχή όπου ο ορεινός όγκος του Υμηττού εισχωρεί στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό με σχετικά ομαλές κλίσεις. Μια περιοχή στην οποία φυσικά στοιχεία όπως το ρέμα του Ιλισού και οι υπάρχουσες εκτεταμένες περιοχές υψηλού πράσινου, δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πράσινου δημόσιου χώρου με μεγάλη σημασία και αναφορά σε ολόκληρη την πόλη.

Το μεγαλύτερο μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου έχει ήδη καταληφθεί από υπερτοπικές, μητροπολιτικής σημασίας χρήσεις, όπως Υπουργεία (Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών, κ.λπ.), νοσοκομεία (Σωτηρία, Γεννηματά, Παίδων, κ.λπ), στρατόπεδα, το campus του Ε.Μ.Π. και άλλες χρήσεις, αφήνοντας μία περιοχή περίπου 1.500 στρεμμάτων σχετικά ελεύθερη από χρήσεις και με υπαρκτή τη δυνατότητα να γίνει πάρκο. Όμως, αυτά τα 1.500 στρέμματα που συνιστούν το λεγόμενο πυρήνα του πάρκου, δεν αποτελούν ενιαία έκταση αλλά κατακερματίζονται από μεγάλους συγκοινωνιακούς άξονες όπως η Κατεχάκη και δευτερευόντως η Κοκκινοπούλου. Η χωροθέτηση του Θεάτρου Μπάντμιντον στην καρδιά της μεγαλύτερης ενιαίας περιοχής του πυρήνα (στο τμήμα που περιβάλλεται από τις λεωφόρους Μεσογείων, Κατεχάκη και Κοκκινοπούλου), αποτελεί αποφασιστικό πλήγμα στη δυνατότητα μελλοντικής υλοποίησης ενός πραγματικού πάρκου.

Επιπλέον, η λειτουργία του Θεάτρου Μπάντμιντον (αλλά και άλλων χρήσεων όπως τα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) έχει σαν παράπλευρη συνέπεια την σημερινή κατάληψη αυτής της περιοχής του πυρήνα από το Ι.Χ. αυτοκίνητο. Η διαμπερής κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και η κατάληψη σημαντικών εκτάσεων από σταθμευμένα οχήματα που πλέον κυριαρχούν οπτικά στην περιοχή, δημιουργούν μία κατάσταση που μόνο πάρκο δεν θυμίζει. Η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου πόλου έλξης επισκεπτών (πάνω από 2.000 θεατές χωρητικότητα) στο κέντρο ενός εν δυνάμει χώρου αστικού πράσινου είναι απολύτως ασύμβατη και υπονομεύει τη λειτουργία του με τις απαιτήσεις της σε χώρους κίνησης και στάθμευσης. Ας φανταστούμε τι θα γίνονταν αν στο κέντρο των πιο γνωστών υπαρκτών πάρκων της πρωτεύουσας (Πεδίο του Άρεως, Εθνικός Κήπος, κ.α.) χωροθετούνταν αντίστοιχες λειτουργίες.

Η χωροθέτηση του Θεάτρου Μπάντμιντον στον πυρήνα του πάρκου αποτελεί ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Όπως είναι γνωστό, το γήπεδο Μπάντμιντον εγκαταστάθηκε εκεί ως λυόμενη κατασκευή για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων με την υπόσχεση ότι μετά το τέλος των αγώνων θα απομακρυνθεί. Αντί όμως για απομάκρυνση, με το νόμο περί μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων, η χωροθέτηση μονιμοποιήθηκε και ταυτόχρονα εκδόθηκε οικοδομική άδεια ενίσχυσης του κτιρίου. Τόσο ο νόμος, όσο και η οικοδομική άδεια ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν οι κινήσεις των κατοίκων. Το σημερινό καθεστώς προβλέπει την παραμονή του Θεάτρου Μπάντμιντον μέχρι τη λήξη της σύμβασης με την οποία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.λπ., το 2026 και μετά τη λήξη της σύμβασης την αποξήλωσή του. Όμως η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η εγκατάσταση και η οποία εισπράττει τα μισθώματα από την παραχώρηση, επιδιώκει την μονιμοποίηση του Θεάτρου Μπάντμιντον, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει τα απαραίτητα επόμενα βήματα θεσμοθέτησης και υλοποίησης του Πάρκου (το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και οι αντίστοιχες Πολεοδομικές Μελέτες).

Για αυτό είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί σχεδιασμός, ώστε η περιοχή να καταστεί πραγματικά μητροπολιτικό πάρκο και όχι κατακερματισμένος χώρος προσφερόμενος σε διάφορες εκμεταλλεύσεις και παραδομένος στην κυκλοφορία και τη στάθμευση του Ι.Χ. αυτοκίνητου.

Ενώνοντας τη φωνή μας με τα κινήματα των κατοίκων απαιτούμε:

· Την άμεση απομάκρυνση του Θεάτρου Μπάντμιντον

· Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των απαραίτητων επόμενων βημάτων για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, την έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης από τον Οργανισμό Αθήνας και την νομοθέτησή του από το ΥΠΕΚΑ

· Την υλοποίηση στην πράξη των απαραίτητων έργων για τη μετατροπή του κατακερματισμένου χώρου σε πάρκο, με τον έλεγχο της διέλευσης και της στάθμευσης των οχημάτων και την πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων και φυτεύσεων.

Επιτροπή για την Πόλη, το χώρο και περιβάλλον του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Μάρτιος 2014