Για την φασιστική κινητοποίηση στις 4/5 στο Ηράκλειο Κρήτης

Δελτίο Τύπου της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου Κρήτης

Για την φασιστική κινητοποίηση στις 4/5 και την προσυνεννοημένη καταστολή του αντιφασιστικού κινήματος από τα ΜΑΤ

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε κάλεσμα για συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας στις 5.00 μμ (και το πρωί στο λιμάνι της Σούδας) με κύριο αίτημα το “έξω οι λαθρομετανάστες από το νησί”. Το κάλεσμα έγινε υποτίθεται για να εκφραστεί η αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της μετατροπής του λιμανιού της Σούδας σε κόμβο μεταφοράς μεταναστών από τη Λιβύη, σε μία συγκέντρωση η οποία έγινε χωρίς φανερό διοργανωτή.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, όπως και άλλες συλλογικότητες της πόλης, κάλεσε σε συγκέντρωση, έτσι ώστε να μην επιτραπεί σε φασίστες να μεταφέρουν το μήνυμα του μίσους ανενόχλητοι. Ήδη από τις 4μμ στην πλατεία βρισκόταν πλήθος αντιφασιστών από διάφορους χώρους, ενώ διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ είχαν στηθεί παντού γύρω από το χώρο. Κατά τις 4:30μμ άρχισε να συγκεντρώνεται ένας αριθμός φασιστοειδών, τα οποία έλεγαν εθνικιστικά συνθήματα, χαιρετώντας ναζιστικά, ενώ ταυτόχρονα έδιναν οδηγίες στα ΜΑΤ. Λίγο μετά τις 5μμ οι προθέσεις των φασιστών και της αστυνομίας έγιναν ξεκάθαρες, όταν πούλμαν ξεφόρτωσε κοντά στην πλατεία ενισχύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μπράβοι και οπαδοί συνδέσμων, τόσο από το Ηράκλειο, όσο και από άλλα μέρη της Κρήτης. Με κοινή συντονισμένη επίθεση τα ΜΑΤ άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και οι φασίστες επιτέθηκαν στον αλληλέγγυο κόσμο πετώντας μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες, ενώ και οι ίδιοι ήταν οπλισμένοι με μαγκούρες, ρόπαλα, μαχαίρια και λοστούς. Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένας από αυτούς επιτέθηκε στον κόσμο με ενεργοποιημένο αλυσοπρίονο!

Μπροστά σε αυτή την επίθεση οι αλληλέγγυοι υποχώρησαν προς τον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί που βρίσκονταν κοντά τους πετούσαν χημικά και τους χτυπούσαν ανελέητα. Στη συνέχεια οι δυνάμεις καταστολής έπαιξαν το ρόλο της περιφρούρησης του εθνικιστικού πανηγυριού φτιάχνοντας ένα προστατευτικό κλοιό γύρω τους, κάνοντας ακόμα πιο φανερό πως λειτούργησαν βάσει σχεδίου και σε συνεννόηση μαζί τους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή που η επίθεση στο λαό και στη νεολαία ενόψει νέας κρίσης του καπιταλισμού, με αφορμή την πανδημία, εντείνεται, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους παγκόσμια, την ίδια στιγμή που δημοκρατικές ελευθερίες και εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται, το αστικό κράτος όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενεργοποιεί και στηρίζει ανοιχτά φασιστικές ομάδες, για να καταστείλει τις λαϊκές αντιστάσεις. Για να σπείρει τη διχόνοια και να αποπροσανατολίσει το λαό για το ποιός είναι ο πραγματικός αίτιος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά φασιστική φωνή, σε κανένα κάλεσμα μίσους να βρει ανταπόκριση μέσα στην κοινωνία! Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ταξικά μας αδέρφια και θα είμαστε πάντα δίπλα τους στην πάλη για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην πάλη για αξιοπρεπή στέγη, ψωμί, δουλειά, κοινωνική ασφάλιση, μόρφωση, για το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησής τους στις χώρες επιθυμίας τους.

Καταγγέλλουμε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ τόσο για την αναίτια καταστολή όσο και για την απροκάλυπτη στήριξη στους φασίστες. Ο τρόμος δε θα περάσει! Το εργατικό λαϊκό κίνημα θα δώσει άμεσα την απάντησή του στους δρόμους στα σωματεία, στις γειτονιές, ώστε η ρητορική του μίσους απέναντι στους κολασμένους αυτού του πλανήτη, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός να ηττηθούν οριστικά.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΄40, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου, 5/4/2020