Για την μελέτη και το χαρακτήρα της «Πρότασης Προγραμματικής Διακήρυξης»

Ξεκίνησε στις οργανώσεις του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α η παρουσίαση και συζήτηση των προσυνεδριακών κειμένων που εκδόθηκαν από την Πολιτική Επιτροπή για το 3ο Συνέδριο της οργάνωσης. Αρχή, η παρουσίαση των βασικών σημείων, του χαρακτήρα και των ζητημάτων που θέτει η «Πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης», του 1ου ντοκουμέντου των προσυνεδριακών κειμένων.

Η συζήτηση στις οργανώσεις, αλλά και σε ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις με αγωνιστές, δείχνει ένα κατ΄ αρχήν μεγάλο ενδιαφέρον για την στρατηγική πρόταση και την προσέγγιση των ζητημάτων ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος της εποχής μας. Για την μελέτη και συζήτηση του κειμένου, η «επιτροπή Θέσεων» παραθέτει μια ενδεικτική βιβλιογραφία και μια κωδική παρουσίαση του χαρακτήρα του κειμένου της «Πρότασης Προγραμματικής Διακήρυξης» 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Η «πρόταση προγραμματικής διακήρυξης» που κατέθεσε η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ για εισηγητικό ντοκουμέντο στο 3ο Συνέδριο, φιλοδοξεί να είναι ένα κείμενο ταυτότητας- φυσιογνωμίας που επιχειρεί να απαντήσει στα εξής: ποιοι είμαστε, τι θέλουμε (για ποια κοινωνία;), πώς θα φτάσουμε σε μια άλλη κοινωνία (δρόμος, τακτική) και ποιος (υποκείμενο/κόμμα) θα το πετύχει στη σύγχρονη πραγματικότητα. Βασίζεται στις αναλύσεις και τις προηγούμενες επεξεργασίες και κυρίως στα δύο τελευταία κείμενα εργασίας και τα πανελλαδικά σώματα του ΝΑΡ για την καπιταλιστική κρίση (2011) και το επαναστατικό υποκείμενο (2012).

Δηλαδή, είναι ένα κείμενο συνολικού στρατηγικού-πολιτικού χαρακτήρα, όχι μόνο για την κομμουνιστική κοινωνία – ούτε μόνο στο ιδεολογικό πεδίο, αλλά εντασσόμενο στη σημερινή ταξική πάλη και εντάσσοντας υπό συγκεκριμένη οπτική τη στρατηγική πρόταση του ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση στο σήμερα.

«Καρδιά» της «πρότασης Προγραμματικής Διακήρυξης» είναι η προσπάθεια να θεμελιώσει με μαζικούς-υλικούς και κοινωνικούς όρους την κομμουνιστική απελευθέρωση ως απάντηση στις κοινωνικές ανάγκες και στο σύγχρονο καπιταλισμό, καθώς και τον δρόμο επίτευξής της, σήμερα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- Μαρξ Κ.-Ένγκελς Φρ., Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σύγχρονη Εποχή

- Μαρξ. Κ, Κριτική του προγράμματος της Γκότα, Διαλεχτά Έργα, τόμ. 2 και/ή βιβλίο εκδ. Σύγχρονη Εποχή

- Ένγκελς Φρ., Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη, Διαλεχτά έργα, τόμ. 2 και/ή βιβλίο εκδ. Θεμέλιο

- Λένιν Β.Ι., Κράτος και Επανάσταση, Σύγχρονη Εποχή

- Μπενσαϊντ Ντανιέλ, Μαρξ - Τρόπος χρήσης, εκδ. ΚΨΜ

- «Κομουνισμός - Θεωρία, Ιστορία, προοπτική», Αφιέρωμα του περιοδικού Ουτοπία, τεύχος 100

- Λούξεμπουργκ Ρ., Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

- Χρύσης Αλ., Για τη διαλεκτική εξουσίας και επανάστασης, εκδ. ΚΨΜ

- Λούκατς Γκ., Η σκέψη του Λένιν - Η επικαιρότητα της επανάστασης, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

- Λαμπριόλα Α., Η υλιστική αντίληψη της ιστορίας, εκδ. Οδυσσέας

- Χούαρ Ού.-Φέχνερ Γκ., Ο Μαρξ και ο Ένγκελς για την πολιτική, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

- Κείμενο Εργασίας του ΝΑΡ για την καπιταλιστική κρίση, Πανελλαδικό Σώμα 2011

- Κείμενο Εργασίας του ΝΑΡ για το υποκείμενο της επαναστατικής πάλης, Πανελλαδικό Σώμα 2012

- Έκδοση του ΝΑΡ αφιερωμένη στα 90-χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης: «Για τη φύση και το χαρακτήρα των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού»-«Ορισμένα ζητήματα γύρω από την ιστορική διαδρομή του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος»