Βήμα μπροστά οι αποφάσεις του Πανελλαδικού Σώματος του ΝΑΡ

Με αποφάσεις για την ανάπτυξη της κομμουνιστικής στρατηγικής απάντησης και της διαδικασίας συσπείρωσης και διαλόγου για το σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, για το αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για την παρέμβαση των πρωτοπόρων εργατικών δυνάμεων, το Σώμα του ΝΑΡ.

Μήνυμα αγωνιστικής ετοιμότητας και δουλειάς προοπτικής έστειλε το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι των οργανώσεων βάσης του ΝΑΡ και της νΚΑ συνεδρίασαν και συζήτησαν ουσιαστικά πάνω στα θέματα που έθετε η εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής.

Η απόφαση του Πανελλαδικού Σώματος, που βασικά της σημεία παρουσιάζονται παρακάτω, στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή: «Έντεκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της δομικής κρίσης του 2008, ο καπιταλισμός αδυνατεί να ξεπεράσει με αξιόπιστο τρόπο την κρίση του. Η ανάπτυξη του είναι ασθενική και κυρίως βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή. Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός παρά τις τομές βάθους που έχει επιφέρει με τα αλλεπάλληλα κύματα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του, μνημονιακών και μη, παρά τις νίκες που έχει καταφέρει απέναντι στο εργατικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να ανατάξει με σταθερό και μόνιμο τρόπο το ποσοστό κέρδους και συνολικά την καπιταλιστική κερδοφορία, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και τις λαϊκές ανάγκες. Ταυτόχρονα, ένας νέος κύκλος ύφεσης παραμένει πιθανός σκορπώντας ανησυχία στις αστικές κυβερνήσεις. Αυτή η κατάσταση του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού αναδεικνύει την περιορισμένη ζωτικότητα του συστήματος και κάνει τις αστικές τάξεις περισσότερο επιθετικές, με αποτέλεσμα αλλεπάλληλους και συνεχείς γύρους καταπάτησης των όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει στους εργαζόμενους και τη νεολαία, όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών με θύματα τους λαούς και τον ίδιο τον πλανήτη. Αν σήμερα δείχνει ακλόνητος, είναι λόγω της ανυπαρξίας ενός ισχυρού ταξικού εργατικού κινήματος και της αδυναμίας συγκρότησης ενός σύγχρονου αντικαπιταλιστικού ρεύματος κομμουνιστικής προοπτικής που θα τον αμφισβητήσει συνολικά, ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και των φορέων του, των κομμουνιστικών κόμματων και κινημάτων της εποχής μας, σε όλο τον κόσμο». Στην μεγάλη υπόθεση της απάντησης αυτών των ανοικτών προκλήσεων στρατεύεται το ΝΑΡ.

Βασικά σημεία της Απόφασης του Πανελλαδικού Σώματος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Μπροστά σε νέο γύρο κοινωνικών εκρήξεων

Ελπιδοφόρο γεγονός είναι η επανεμφάνιση του μαζικού κινήματος σε πολλές χώρες του κόσμου, σημειώνεται στην Απόφαση του Σώματος. Αναδύονται μετά την πλημμυρίδα δεξιάς και ακροδεξιάς που ήρθε να τσακίσει το προηγούμενο κύμα αγώνων και σπάνε τη λογική του «μονόδρομου». Πρόκειται για εκρήξεις του μαζικού κινήματος που δείχνουν αντοχή, επιμονή και μη ικανοποίηση παρά τις κάποιες παραχωρήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν την ανάπτυξη τους. Διαπνέονται από μαχητικότητα, αντοχή και συγκρουσιακή λογική ενώ τείνουν να ξεπερνούν τα πολιτικά όρια της διαχειριστικής και κυβερνητικής αριστεράς. Βέβαια τα στοιχεία αυτά συνυπάρχουν με ισχυρές συντηρητικές τάσεις μέσα στους λαούς, ολόκληρες κοινωνίες εμφανίζονται βαθιά διχασμένες. Επίσης οι σημερινές κοινωνικές εκρήξεις περισσότερο εκφράζουν τη βαθιά δυσαρέσκεια των εργαζόμενων και της νεολαίας παρά την προβολή συνολικού πολιτικού προγράμματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Ωστόσο αδιαμφισβήτητα αναδεικνύονται οι δυνατότητες επιστροφής του λαϊκού παράγοντα στο κέντρο των εξελίξεων, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στοιχείο το πρωταγωνιστικό ρόλο της νεολαίας. Οι δυνατότητες αυτές, οι νέοι κύκλοι κοινωνικών εκρήξεων που μπορεί να ξεσπάσουν τόσο γενικά, όσο και στην Ελλάδα, υποχρεώνουν τις σημερινές επαναστατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις, το ίδιο το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και τη νΚΑ, σε μια ανώτερου χαρακτήρα προγραμματική, πολιτική, οργανωτική και κινηματική προετοιμασία που θα αξιοποιεί τη διπλή, θετική και αρνητική πείρα των αγώνων και της πολιτικής διαπάλης της προηγούμενης δεκαετίας ώστε να μπορεί να παρέμβει με καλύτερο τρόπο. Αυτή η νέα αναπτυσσόμενη διεθνής κινητοποίηση και αντίσταση μόνο αν συναντηθεί με εγχειρήματα υπέρβασης της παλιάς ηττημένης αριστεράς και γονιμοποιηθεί από ένα σύγχρονο επαναστατικό κομμουνιστικό ρεύμα και πρόγραμμα θα μπορέσει να σπάσει τα προγραμματικά και πολιτικά όρια της προηγούμενης φάσης των αγώνων προκαλώντας ισχυρά αντικαπιταλιστικά ρήγματα στο δρόμο για τις επαναστάσεις της εποχής μας.

Η πολεμική απειλή ενισχύεται

Αποτέλεσμα της όξυνσης του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, του κλονισμού της αμερικάνικης ηγεμονίας και της διεκδίκησης αναβαθμισμένου ρόλου άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή είναι η διαρκής και έντονη παρουσία πολεμικών συρράξεων που μπορεί να μην έχει πάρει παγκόσμια έκταση ως τώρα, έχει όμως παγκόσμιες διαστάσεις και εκδηλώνεται απειλητικά ειδικά στην ευρύτερη περιοχή μας

Ειδικά στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις (ΝΔ τώρα και ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα) και η αστική τάξη επιδιώκουν να αναβαθμιστούν και κοινωνικό-οικονομικά και γεωπολιτικά. Ταυτόχρονα μέσω του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Κύπρο-Αιγύπτου-Ισραήλ και την συστράτευση με ΗΠΑ και ΕΕ, στο πλαίσιο του άδικου και από τις δύο πλευρές ανταγωνισμού ελληνικού-τουρκικού κεφαλαίου, το εγχώριο κεφάλαιο προβαίνει και αυτό με την σειρά του σε επιθετική εξωτερική πολιτική (ΑΟΖ, 12 ναυτικά μίλια) προσπαθώντας να παίξει ρόλο εγγυητή των ενεργειακών και εμπορικών ροών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πολιτική, που ήδη πλήττει βαριά τους εργαζόμενους, την κοινωνική πλειονότητα, τη νεολαία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αν και θύματα των πολέμων και της οικονομικής καταστροφής, στοχοποιούνται και αντιμετωπίζονται από κυβέρνηση, ΕΕ, εθνικιστές ως «εχθροί».

Προκύπτει με μεγαλύτερη ένταση η ανάγκη ανάπτυξης ενός ταξικού διεθνιστικού αντιπολεμικού κινήματος στη περιοχή μας και στη χώρα μας, με σκοπό την αποτροπή του πολέμου, την ήττα της πολεμικής προετοιμασίας, ενάντια στις δυσβάστακτες πολεμικές δαπάνες. Προωθώντας την πάλη των λαών ενάντια στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όλων των αντίστοιχων ολοκληρώσεων, την πάλη για την πλήρη αποδέσμευση από αυτούς και τη διάλυση τους, την πάλη για το κλείσιμο των βάσεων στην Ελλάδα. Που θα συνενώνει την πάλη για την αποτροπή του πολέμου με τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις, τον αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες, για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Που θα αγωνίζεται απέναντι στις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά, και θα εντάσσει οργανικά στις γραμμές του τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε αντίστοιχες δομές σε όλη τη χώρα. Θα παλεύει για το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, την πρόσβαση στη δημόσια υγεία και παιδεία, στην εργασία και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης όλων των προσφύγων, κόντρα στην αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Θα εμπνέεται από τον αγώνα για ειρήνη και διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, για μια ζωή με ελευθερία.

Στο επίκεντρο μιας νέας κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης - Το αστικό πολιτικό σύστημα

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα πεδία επιδιώκοντας να σταθεροποιήσει και να βαθύνει τα μνημονιακά κεκτημένα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Ιεραρχεί την επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα για την υποταγή της εργατικής τάξης στο «δίκαιο της εργοδοσίας και των επενδυτών», ενάντια στα δημόσια αγαθά και το δημόσιο χώρο με την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, των μεταφορών, συνολικά των βασικών λαϊκών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στο πεδίο των θεσμικών κεκτημένων της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και στο πεδίο των πολιτικών συνεπειών πάνω στο λαό και το κίνημα από την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αναπαραγωγή του ΤΙΝΑ από ένα κόμμα προερχόμενο από την αριστερά.

Το αστικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε τροχιά ανασυγκρότησης. Η ΝΔ αποτελεί σήμερα το βασικό κόμμα έκφρασης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Ελληνικής ολιγαρχίας, είναι πλέον ο βασικός πόλος του αστικού διπολισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμβαθύνει τον αστικό μετασχηματισμό του, μονιμοποιεί και ολοκληρώνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που απέκτησε μέσα από την κυβερνητική του θητεία, θέτει ως στόχο ένα «σύγχρονο κόμμα της κεντροαριστεράς», δηλαδή μιας σοσιαλδημοκρατίας προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση λόγω της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό πόλο της εγχώριας «κεντροαριστεράς». Είναι ένα κόμμα που θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ του αστικού δικομματισμού. Το ΜΕΡΑ25 εκφράζει ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με μια τάση διαμαρτυρίας για τη σημερινή κατάσταση και θολής αναζήτησης διεξόδου. Πρόκειται για ένα συστημικό φιλόΕΕ και τεχνοκρατικό κόμμα, αποτελεί μια συμπληρωματική διαχειριστική δύναμη. Ωστόσο, τμήματα της βάσης του έχουν διάθεση συμμετοχής στο κίνημα και αυτό αντικειμενικά θα το φέρει μπροστά σε αντιφάσεις.

Ο χώρος της ακροδεξιάς βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνθεσης. Παρά τη μεγάλη πτώση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση. Με το αντιπροσφυγικό κλίμα που καλλιεργείται από τη κυβέρνηση της ΝΔ και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, καθώς και την έξαρση των «εθνικών ζητημάτων» διαμορφώνεται πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς ρητορικής και παρέμβασης.

Για την Αριστερά και το κίνημα

Το ΚΚΕ, παρά την άνοδο της κομμουνιστικής ρητορικής, στην πράξη επιδεικνύει χαρακτηριστική προσαρμογή σε κεντρικά ζητήματα που αναδεικνύει η αστική τάξη, ειδικά στα λεγόμενα εθνικά (Μακεδονικό, Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, ΑΟΖ, ψήφος των ομογενών). Η λογική του «αγώνες τώρα για τα άμεσα και κάποτε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για την λαϊκή εξουσία» δεν εμπνέει για «κάτι παραπάνω», πολύ περισσότερο για την αναγκαία προγραμματική, κινηματική και συνολική ανασυγκρότηση της αριστεράς. Τα θετικά στοιχεία κοινής δράσης και αγωνιστικού συντονισμού σε χώρους του μαζικού κινήματος (σπουδάζουσα νεολαία, υγεία) δεν εκφράζουν μια συνολική στροφή κοινής δράσης στο μαζικό κίνημα, συμβαδίζουν με πολεμική κυρίως απέναντι σε μαχόμενες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΑΔΕΔΥ, καθηγητές, πρωτοβουλίες για το δημοκρατικό ζήτημα κλπ). Παρόλα αυτά, ως ΝΑΡ και νΚΑ θα επιμείνουμε στη αναγκαία κοινή δράση στη βάση αρχών και με κριτήριο την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος.

Στο χώρο της ευρύτερης ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς, οι διεργασίες απέχουν πολύ από το κύριο ζητούμενο της περιόδου που είναι η πολιτική και ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η ανασυγκρότηση της πρωτοπορίας σε όλα τα επίπεδα για να συμβάλλει σε αυτήν. Στο όνομα της «πλατιάς συσπείρωσης» υποχωρεί το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πολιτικό πλαίσιο ακόμα και σε πρωτοβουλίες που διακηρύττουν τον αντικαπιταλιστικό ή και κομμουνιστικό προσανατολισμό τους. Άλλες δυνάμεις περιορίζονται σε μοναχικές πορείες. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυνατότητες για κοινή δράση και συντονισμό σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα της κινηματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως δείχνει και η θετική μέχρι σήμερα εμπειρία από τον αντίστοιχο συντονισμό για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, παράδειγμα το οποίο μπορεί να πολλαπλασιαστεί, καθώς και η οργάνωση ενός βαθύτερου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου.

Ανάπτυξη της πρωτοπορίας σε όλα τα επίπεδα για την πολιτική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και τη νικηφόρα προοπτική του

Στη νέα πολιτική περίοδο, για να μπορέσει να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και των αστικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και για να ανοίξει ο δρόμος για ισχυρά ρήγματα στον τωρινό συσχετισμό, το ΝΑΡ, η νΚΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολικά η σύγχρονη αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να προβάλουν μέσα στους αγώνες, τους εργαζόμενους και τη νεολαία ως αναγκαία τα κάτωθι βασικά συνθήματα και πολιτικούς στόχους που θα συμβάλλουν στη πολιτική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος:

    • Κλονισμός - ανατροπή της κλιμακούμενης αντεργατικής – αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας, της μόνιμης επιτροπείας και της πολεμικής απειλής, που προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος, από ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο εργατικό – νεολαιίστικο κίνημα και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική αριστερά.
    • Ανατρεπτικός αγώνας ενάντια την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της Ν.Δ. - αποκάλυψη του βαθιά αντιδραστικού χαρακτήρα της.
    • Καταδίκη της αστικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι σε νέες αυταπάτες συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του «μετώπου κατά της δεξιάς», του «μικρότερου κακού», των «κυβερνητικών λύσεων».
    • Όχι στον καπιταλιστικό μονόδρομο, της εκμετάλλευσης των κρίσεων, της φτώχιας, των πολέμων, της οικολογικής καταστροφής, του νέου σκοταδισμού. Το μέλλον μας είναι η αντικαπιταλιστική επανάσταση και η κομμουνιστική απελευθέρωση.

Αυτοί οι πολιτικοί στόχοι προωθούνται με την:

    • Ανάπτυξη και συγκρότηση των δυνάμεων της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής.
    • Μετωπική συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής πάλης και προοπτικής, στην κατεύθυνση του αντικαπιταλιστικού πόλου. Υπέρβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως είναι σήμερα, σ’ αυτή την κατεύθυνση.
    • Ισχυροποίηση της ταξικής πτέρυγας με αναβάθμιση-συντονισμό των εργατικών σχημάτων και δημιουργία κίνησης για την εργατική χειραφέτηση, με ανάπτυξη και συντονισμό των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων στις περιοχές, αντίστοιχα της ΕΑΑΚ και του Ανυπότακτου Μαθητή. Με παρέμβαση σε όλα τα πεδία των δυνάμεων της ταξικής, αντιδιαχειριστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Ανάπτυξη και συγκρότηση των δυνάμεων της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής

Η ανασυγκρότηση της πρωτοπορίας σε όλα τα επίπεδα (κόμματος, μετώπου, αντικαπιταλιστικής πτέρυγας του κινήματος) αποτελεί την αναγκαία βάση για να μπορέσει να ξεδιπλωθεί η συνολική προσπάθεια για τη ταξική και πολιτική ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος και την αντιστροφή των σημερινών αρνητικών συσχετισμών. Πυροδότης και πρωταρχικός παράγοντας αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συγκρότηση των δυνάμεων της κομμουνιστικής αναζήτησης καταρχάς στο επίπεδο της κομμουνιστικής οργάνωσης και σε επόμενη φάση του κόμματος, δηλαδή του σύγχρονου εκφραστή και οργανωτή της προγραμματικής πρότασης του κομμουνισμού της εποχής μας.

Ο κομμουνισμός της εποχής μας αποτελεί τη μοναδική καθολική απάντηση - λύση στην αντιδραστική επίθεση του συστήματος και στον ίδιο το ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Τόσο σαν «κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα κατάσταση», που επιδρά με τις κομμουνιστικές απαντήσεις σε όλα τα πεδία της ταξικής αντιπαράθεσης και εμπλουτίζει το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη καθημερινή τους πάλη για ανατροπές της επίθεσης των αναδιαρθρώσεων του συστήματος και κατακτήσεις σε βάρος των συμφερόντων της αστικής τάξης, όσο και σαν κοινωνικό σύστημα συλλογικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο κομμουνισμός της εποχής μας ως κίνημα, πρόγραμμα και ως φορέας - συγκεκριμένη οργάνωση και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης, είναι σε κάθε φάση και περίοδο αναγκαία συνθήκη για την στρατηγική και τακτική αντιμετώπιση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού για τη επαναστατική ανατροπή του. Στη τωρινή φάση προβάλλει πέραν της γενικής του ανάγκης με συγκεκριμένο τρόπο και δυνατότητα λόγω των συσσωρευμένων εμπειριών και εξελίξεων της ταξικής πάλης των τελευταίων χρόνων:

Η πρόταση για την συγκρότηση των σύγχρονων κομμουνιστικών δυνάμεων αφορά την εμφάνιση και συγκρότηση ενός κομμουνιστικού ρεύματος που θα παρεμβαίνει στην πολιτική διαπάλη, τους αγώνες, τη θεωρία και τον πολιτισμό. Στη συγκρότηση ενός τέτοιου κομμουνιστικού ρεύματος μπορούν να συμβάλλουν τρεις σχετικά διακριτές και αλληλοσυνδεόμενες πλευρές:

Η πρώτη είναι το ΝΑΡ και η νΚΑ μέσα από την πορεία του κομμουνιστικού μετασχηματισμού τους. Κομμουνιστικός μετασχηματισμός σημαίνει: Ανώτερη πολιτική, θεωρητική και οργανωτική συγκρότηση και λειτουργία για μια οργάνωση συνολικού στρατηγικού χαρακτήρα. Οργάνωση μαζικής αναφοράς στη σύγχρονη εργατική τάξη, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οργάνωση της συλλογικής θεωρητικής μελέτης, παραγωγής και αναζήτησης για τη δημιουργική και μάχιμη ανάπτυξη του μαρξισμού. Οργάνωση με πολύ πιο πλούσια εσωτερική ζωή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συγκρότηση κομμουνιστικού ρεύματος στη νεολαία που προωθεί η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η δεύτερη πλευρά συμβολής στη συγκρότηση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού ρεύματος είναι η ενεργή εμπλοκή και συμβολή του ευρύτερου δυναμικού που ενδιαφέρεται για την υπόθεση του νέου προγράμματος και κόμματος. Πρόκειται για κόσμο της μαχόμενης αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, παλιάς και νέας πολιτικοποίησης που κατανοεί τα όρια της παλιάς ηττημένης αριστεράς και αναζητά βαθύτερες απαντήσεις σε σύγχρονη κομμουνιστική κατεύθυνση. Ιδιαίτερη σημασία έχει το κείμενο δημόσιας δήλωσης – δέσμευσης των 240 αγωνιστών και αγωνιστριών της κομμουνιστικής αριστεράς που θέτει στις νέες πολιτικές συνθήκες την ανάγκη συνολικής προγραμματικής στροφής σύγχρονου κομμουνιστικού χαρακτήρα και καλεί στην αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων για αυτό. Το Πανελλαδικό Σώμα αποφάσισε συγκεκριμένα βήματα για τη συμβολή σε αυτή τη διαδικασία.

Τρίτη πλευρά συμβολής στη συγκρότηση νέου κομμουνιστικού ρεύματος είναι η αναβάθμιση της θεωρητικής και επιστημονικής παρέμβασης στα πλαίσια του μαχόμενου μαρξισμού και της σύγχρονης εξέλιξης του, σε ένα ευρύτερο ρεύμα πολιτισμού της χειραφέτησης, στην διαμόρφωση εργατικών, επαναστατικών, διεθνιστικών και κομμουνιστικών αξιών και στάσης ζωής ευρύτερα. Υπερβαίνουμε αποφασιστικά την υποτίμηση της θεωρίας. Από τη σκοπιά αυτή θα υπάρξει στήριξη στην πολύ σημαντική, αυτοτελή κι ευρύτερη προσπάθεια των Τετραδίων Μαρξισμού. Αξιοποίηση του Πριν και του ευρύτερου προγράμματος των Αναιρέσεων.

Για την προώθηση του αντικαπιταλιστικού μετώπου και την παρέμβασή μας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Βασικό ζητούμενο της εποχής μας παραμένει ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της απάντησης στην επίθεση και τις βάρβαρες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί ο σύγχρονος καπιταλισμός για την υπέρβαση της κρίσης του. Παραμένει και ενισχύεται η ανάγκη για τη συγκρότηση του αντικαπιταλιστικού μετώπου. Πολύ περισσότερο προκύπτει η ανάγκη για ένα αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο με πιο συνεκτικό περιεχόμενο και σαφή φυσιογνωμία πιο εργατικό, ταξικό, νεανικό, ανεξάρτητο από τα ρεφορμιστικά ρεύματα με βαθύτερη δημοκρατική λειτουργία.

Ως ΝΑΡ και νΚΑ επιδιώκουμε να παρέμβουμε καθοριστικά τόσο μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και έξω από αυτήν, για την συσπείρωση εκείνων των δυνάμεων, οργανωμένων και ανένταχτων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του αναγκαίου μετώπου της. Σε αυτό το σκοπό συμβάλλουν:

- Η επιδίωξη κοινού βηματισμού με τις δυνάμεις και κυρίως με ένα ανένταχτο δυναμικό εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση πως η πολιτική γραμμή αλλά και εμπειρία από την πρακτική της εφαρμογή άλλων δυνάμεών της δεν συμβαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση.

- Η προσπάθεια ένταξης στο αντικαπιταλιστικό σχέδιο οργανωμένων δυνάμεων αλλά και αγωνιστών που αποστασιοποιούνται από τα ρεφορμιστικά σχέδια.

- Η ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας και η παρέμβαση μας στη βάση των αγωνιστών των κινήσεων πόλης, των εργατικών σχημάτων και της ΕΑΑΚ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα πολιτικού μετώπου σε όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει στο χώρο της αντικαπιταλιστική αριστεράς. Ωστόσο, σήμερα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η τωρινή κρίση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία χάραξης ενός πολιτικού σχεδίου ανατρεπτικής παρέμβασης στην περίοδο μετά το 2015 το οποίο θα ανέκοπτε την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στο λαϊκό ρεύμα της ευρύτερης αντιμνημονιακής πάλης και θα έδινε διέξοδο στα μαχόμενα τμήματα της αριστεράς και του κινήματος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και της βάρβαρης καπιταλιστικής ανασυγκρότησης. Αυτή η αδυναμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετίζεται εν μέρει με τον εγγενώς αντιφατικό χαρακτήρα και τις διαφορές στις στρατηγικές και τακτικές στοχεύσεις οργανώσεων και ρευμάτων που συμμετείχαν στην συγκρότηση της , σε συνδυασμό με την αδυναμία συνολικά της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του ίδιου του ΝΑΡ, να επιδράσει θετικά στην κατεύθυνση του αντικαπιταλιστικού πόλου.

Ως ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ν.Κ.Α θα παρέμβουμε εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο την ηγεμονία της πολιτικής γραμμής του αντικαπιταλιστικού μετώπου και της κομμουνιστικής προοπτικής, για την υπέρβαση της σημερινής συγκρότησής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επιδίωξη ανώτερης ενότητας (δυνάμεων, αγωνιστών, προγράμματος και φυσιογνωμίας), για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτοτελή και σύγχρονα αντικαπιταλιστική, με βαθύτερη πολιτική συνοχή και δημοκρατική λειτουργία.

Στόχος είναι στην 5η συνδιάσκεψη να ηγεμονεύσει μια επαναστατική αντικαπιταλιστική γραμμή, να κατακτήσει μια ισχυρή πλειοψηφία η ανάλογη πολιτική απόφαση, που θα δίνει σαφείς απαντήσεις και βηματισμό στη παρέμβαση του μετώπου την επόμενη ημέρα. Να επιδιωχθεί με συγκεκριμένα πολιτικά οργανωτικά μέτρα η ενίσχυση των μετωπικών χαρακτηριστικών της δημοκρατίας της βάσης και των συνελεύσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Nα δημιουργηθούν όροι κατάκτησης μιας κοινής μετωπικής παρέμβασης σε όλα τα πεδία δράσης και σε κάθε περίπτωση ενάντια σε διαφορετικούς και αντιτιθέμενους σχεδιασμούς. Μια τέτοια επιλογή είναι αυτή που μπορεί να τραβήξει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την κρίση, να αποτρέψει τα αδιέξοδα και τη διάλυση και να συμβάλλει στο αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο και το πόλο που απαιτείται σήμερα.

Η επίτευξη των αναγκαίων αυτών στόχων στα πλαίσια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν εξαρτάται μόνο από το ΝΑΡ και την νΚΑ που έτσι κι αλλιώς και σε κάθε περίπτωση θα κινηθούν στην κατεύθυνση συγκρότησης του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού πολιτικού μετώπου και πόλου.

Εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΝΑΡ θα παρέμβει, όχι μόνο στο επίπεδο της αναγκαίας κάθε φορά τοποθέτησης αλλά και της πράξης για το άνοιγμα μιας πλατιάς συζήτησης σε δυνάμεις και αγωνιστές για το αναγκαίο πρόγραμμα και τις διαδικασίες συσπείρωσης αντικαπιταλιστικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με κριτήριο την εμπλοκή του συνόλου του δυναμικού της στη συζήτηση για τη πολιτική της κατεύθυνση και τη προοπτική της.

Για το ΝΑΡ και τη νΚΑ το ζήτημα του αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα και της πολιτικής αυτοτέλειας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τον πολυποίκιλο ρεφορμισμό είναι ο αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της μετωπικής προσπάθειας της. Η έκβασή του δεν θα κρίνει στενά τι θα είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ της επόμενης μέρας, αλλά αν το πιο συγκροτημένο μόρφωμα της αντικαπιταλιστικής θα «εκπέμψει» και θα υπηρετήσει την ανάγκη ενός ποιοτικότερου δρόμου αντικαπιταλιστικής παρέμβασης ή την υποχώρηση σε γραμμές «αντικαπιταλιστικού» συμπληρώματος στο ρεφορμισμό. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους λογικές που εκφράζουν συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την οδηγούν σε ένταξη ή εξάρτηση της από ρεφορμιστικά σχέδια πρέπει να ηττηθούν μέσα στο κόσμο του μετώπου.

Για την συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα

Ο κύριος στόχος μας είναι η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Κρίκος για το ξεπέρασμα των δυσκολιών στο εργατικό κίνημα και να κάνουμε βήματα στην επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η συγκρότηση της πρωτοπορίας, των μάχιμων δυνάμεων της τάξης.

Άμεσα ζητούμενα για το επόμενο διάστημα είναι:

  • - Τα βήματα προετοιμασίας για τη δημιουργία μιας ταξικής «Κίνησης για την Εργατική Χειραφέτηση».
  • - Ο αναβαθμισμένος διακλαδικός συντονισμός εργατικών σχημάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • - Τα βήματα ενός πραγματικού και μάχιμου συντονισμού σωματείων, συλλογικοτήτων και συνδικαλιστών σε ένα κέντρο αγώνα που θα πάρει πρωτοβουλίες σε λογική ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος.
  • - Η προώθηση της ανατρεπτικής κοινής δράσης των ταξικών δυνάμεων για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης ΕΕ κεφαλαίου

Για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης μας στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα οργανώνουμε εργατική συνδιάσκεψη του ΝΑΡ και της νΚΑ το φθινόπωρο του 2020.