Απεργία πρωτοβάθμιων σωματείων στις 19 Μαρτίου

 

Μια διακλαδική Απεργία πρωτοβάθμιων σωματείων οργανωμένη από τα κάτω στις 19 Μαρτίου, συνέχεια των προσπαθειών κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων να αγωνιστούν με τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, κόντρα στη λογική της ταξικής ειρήνης και συνδιαλλαγής των ΓΣΕΕ-Ομοσπονδιών και τις άσφαιρες κινήσεις διαμαρτυρίας για "να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι" του ΠΑΜΕ

Μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, νέες αποφάσεις αγώνα

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι πρωτοβουλίες σωματείων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν ή στηρίζουν την 24ωρη διακλαδική απεργία που έχει προκηρυχτεί για τις 19 Μαρτίου από πολλά πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) και στη Θεσσαλονίκη στις 11 το πρωί στην Καμάρα.

Βασικά αιτήματα της απεργίας που έχει οργανωθεί «από τα κάτω», με συντονισμό σωματείων και γενικές συνελεύσεις, πέρα και ενάντια στον αστικοποιημένο εργοδοτικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, είναι: Αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, όχι στην ελαστική εργασία, όπως αναφέρεται και στην τελευταία κοινή αφίσα που έχουν εκδώσει τα σωματεία. Οι εξελίξεις σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού και μια σειρά πρώτα κρούσματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών, αλλά και η ανάγκη διεκδίκησης μιας σειράς αιτημάτων προστασίας, υγιεινής, περίθαλψης και προστασίας της εργασίας, έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη και συζήτηση των σωματείων ώστε να επικαιροποιήσουν και πλαισιώσουν τα κεντρικά αιτήματα.

Τα σωματεία που συμμετέχουν ως σήμερα είναι: Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), Σωματείο εργαζόμενων στα Public, Σωματείο εργαζομένων στη ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ) καθώς και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και εργαζομένων στην ψυχική υγεία και κοινωνική πρόνοια. Από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν τα σωματεία σερβιτόρων μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, και το Σωματείο υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου. Τετράωρη στάση εργασίας έχουν αποφασίσει τα Σωματεία εργαζόμενων στο Πλαίσιο και στη Nokia Ελλάδος. Επίσης απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή στη διαδήλωση έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν αρκετά σωματεία από τον χώρο της εκπαίδευσης και αλλού, ενώ το αίτημα προκήρυξης απεργίας τέθηκε και σε άλλα σωματεία, όπως στο Συνδικάτο τουρισμού-επισιτισμού Αττικής, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αρνήθηκαν να στηρίξουν, όπως είχαν κάνει εξάλλου και στο συνέδριο του ΕΚΑ και αλλού.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν μαζικές συσκέψεις προετοιμασίας της απεργίας με τη συμμετοχή των σωματείων που την διοργανώνουν και έπειτα με άλλες συλλογικότητες από γειτονιές όπως Περιστέρι, Κυψέλη, Ελληνικό-Αργυρούπολη, δυτική Αττική κ.α., όπου έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται δράσεις προβολής και στήριξης της απεργίας (αφισοκολλήσεις, εκδηλώσεις). Επίσης, ο σύλλογος βιβλίου-χάρτου πραγματοποίησε την Τρίτη 11/3 μαζική εξόρμηση προπαγάνδισης της απεργίας στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από τα Public, αντιδρώντας και στην απόλυση του αντιπροέδρου του σωματείου. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποιεί σειρά από εξορμήσεις στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και στον Άκτορα, όπου έγιναν 60 απολύσεις και στις υπεργολαβίες υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ έχει τοποθετήσει πανό σε κεντρικούς δρόμους και γέφυρες σε όλη την Αττική. Επιπλέον, εξέδωσε ειδικό κάλεσμα προς τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να πλαισιώσουν την προσπάθεια των σωματείων για την επιτυχία της απεργίας.

Για την μαζική στήριξη της σημαντικής αυτής προσπάθειας του ταξικού συνδικαλισμού, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση εξέδωσε ειδική αφίσα και προκήρυξη με σύνθημα «οι νέοι και νέες απαντάμε με νέο εργατικό κίνημα, για μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας»!