Αντικαπιταλιστική αριστερή παρέμβαση στις τοπικές εκλογές

Την ώρα που οι δυνάµεις του συστήµατος, αλλά δυστυχώς συχνά και της ρεφορµιστικής Αριστεράς, αναζητούν λαµπερούς υποψηφίους, εκφραστές ανίερων συµµαχιών µε πυξίδα την κυβερνητική διαχείριση και ρότα τα συµφέροντα του κεφαλαίου, η αντικαπιταλιστική Αριστερά προετοιµάζει την παρέµβασή της και στη µάχη των εκλογών για δήµους και περιφέρειες µε όπλο το πρόγραµµά της, τις κινήσεις της και τους αγωνιστές της.

Για το περιεχόμενο της μάχης των τοπικών εκλογών, την ανάλυση των εξελίξεων στο τοπικό κράτος και την αντιδραστική του αναδιάρθρωση και τις Θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ένα αντικαπιταλιστικό πλαίσιο παρέμβασης και πάλης στα ζητήματα της πόλης, του χώρου, του περιβάλλοντος και της αυτοδιοίκησης, η Ομάδα Εργασίας για το τοπικό κράτος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε στη δημοσιότητα και απέστειλε σε όλες τις Τοπικές Επιτροπές του Μετώπου κείμενο Θέσεων. Δείτε ολόκληρο το κείμενο-Θέσεις εδώ

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Π.Σ.Ο) σε πρόσφατη συνεδρίαση του συζήτησε και αποφάσισε την πολιτική γραμμή παρέμβασης, τους στόχους, το περιεχόμενο και την τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες των δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Για την πολιτική απόφαση και παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οκλόκληρη η απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ

Στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας επικεφαλής του αριστερού αντικαπιταλιστικού σχήµατος θα είναι φέτος ο Στέφανος Πράσσος, πρόεδρος του σωµατείου εργαζοµένων στη ∆ΕΗ “Εργατική Αλληλεγγύη”, γνωστός για τους αγώνες του στον κρίσιµο χώρο της ενέργειας, µα και ευρύτερα στο εργατικό κίνηµα. Η απόφαση πάρθηκε οµόφωνα σε ολοµέλεια του σχήµατος, στο οποίο συµµετέχουν και οι δυνάµεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ανακοινώθηκε τη ∆ευτέρα 3 Φλεβάρη σε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ. Όπως σηµειώθηκε από αγωνιστές της ∆υτικής Μακεδονίας, «δικαιολογηµένα µπορούµε να περηφανευόµαστε γι’ αυτή την υποψηφιότητα, που κοσµεί το ψηφοδέλτιο και τη συλλογικότητά µας, καθώς ο Στ. Πράσσος αποτελεί σπάνια περίπτωση αφοσιωµένου αγώνα, κοµµουνιστικού ήθους, ανιδιοτελούς στράτευσης, πηγαίου χιούµορ και εργατικού πολιτισµού, η προσωποποίηση της λενινιστικής τοποθέτησης “ούτε κηλίδα στην κόκκινη σηµαία”». Στη συνέντευξη Τύπου ο Στ. Πράσσος απηύθυνε κάλεσµα αντικαπιταλιστικής συµπόρευσης σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάµεις οι οποίες συγκρούστηκαν ή προτίθενται να συγκρουστούν µε την κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ και το ∆ΝΤ. Βρεθήκαµε µαζί στους µεγάλους αγώνες, τόνισε, ενάντια στις αυξήσεις στα διόδια του Πολυµύλου, στον αγώνα ενάντια στη σύµπτυξη των νοσοκοµείων Μαµάτσειο και Μποδοσάκειο, στις επισκέψεις Φούχτελ, στις παρελάσεις, στους αγώνες των εργαζόµενων σε εργολάβους για το µεροκάµατο. Παλεύουµε για ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήµατος, για κατάκτηση σύγχρονων εργασιακών δικαιωµάτων, για αντίσταση και διεύρυνση των υπό εξαφάνιση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωµάτων.

Οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα παρέμβουν στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στηρίζοντας το περιφερειακό σχήμα της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία- Ανταρσία για την ανατροπή». Σε αυτή την πορεία, τον πρώτο λόγο για τους επικεφαλείς, την πολιτική διακήρυξη και όλη την παρουσία στις τοπικές εκλογές, επιδιώκουμε να την έχει το ίδιο το σχήμα της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία- Ανταρσία για την ανατροπή». 

Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε Περιφερειακή Σύσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη, για το σχεδιασμό της εκλογικής παρέμβασης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η στήριξη του περιφερειακού σχήματος «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά», αλλά και του σχήματος «Θεσσαλονίκη της Ανατροπής» στο Δήμο Θεσσαλονίκης και του νεοσύστατου σχήματος «Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων-Μενεμένης» στον αντίστοιχο Δήμο

Ταυτόχρονα, δηµιουργούνται νέες αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήµους. Νέο Ηράκλειο, Φυλή και Ηλιούπολη πήραν σειρά την προηγούµενη Κυριακή. Στη Βίλα Στέλλα, στο Νέο Ηράκλειο, δεκάδες αγωνιστές  συµµετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση, την οποία είχε καλέσει η Πρωτοβουλία για µια Αριστερή Αντικαπιταλστική Κίνηση στο Ν. Ηράκλειο. Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στη συζήτηση για το ρόλο και το χαρακτήρα του τοπικού κράτους, όπως αυτό διαµορφώθηκε µέσα στα χρόνια της κρίσης και του «Καλλικράτη» και αντίστοιχα στο επίπεδο της απάντησης από το κίνηµα των κατοίκων και εργαζοµένων και τις δυνάµεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Η συνέλευση έκλεισε µε την απόφαση των παρευρισκόµενων να προχωρήσουν στη συγκρότηση της κίνησης, ενώ δηµιουργήθηκε επιτροπή για την επεξεργασία σχεδίου ιδρυτικής διακήρυξης. Η επόµενη ανοιχτή συνέλευση θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο την Κυριακή 16/2 στις 11:00 π.µ.

Ύστερα από σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε επίσης την προηγούµενη Κυριακή στο ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων αποφασίστηκε η συγκρότηση δηµοτικού σχήµατος στον ∆ήµο Φυλής µε την ονοµασία Αντίσταση – Ανατροπή στην Πόλη της Χωµατερής. «Κοινή πεποίθηση όλων των συναγωνιστών ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης και στο δήµο µας µιας άλλης αντικαπιταλιστικής και µαχητικής φωνής, που θα συνενώσει εκείνες τις λαϊκές δυνάµεις µε θέληση να παρέµβουν, να αντιδράσουν, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν όλα όσα µας στερούν» τονίζεται στην ανακοίνωση της συνέλευσης.

Μάλιστα, η συνέλευση στη Φυλή αποφάσισε και τις πρώτες αγωνιστικές κινήσεις: συµβολική κατάληψη του αµαξοστασίου της ΕΘΕΛ στις 14/2/14 στις 4.30 µ.µ., και στη συνέχεια κινητοποιήσεις για το κλείσιµο του ΕΟΠΠΥ και την υπερτιµολόγηση του νερού από τη δηµοτική αρχή.

Επιτυχηµένη ήταν και η συζήτηση για τη συγκρότηση αγωνιστικής, αριστερής, αντικαπιταλιστικής παρέµβασης στην Ηλιούπολη Αττικής, που διοργανώθηκε την προηγούµενη Κυριακή στο δηµαρχείο. Κι εδώ αποφασίστηκε η δηµιουργία τοπικής κίνησης. Το ανοιχτό συντονιστικό που προέκυψε από τη διαδικασία θα εισηγηθεί πρόταση διακήρυξης, ονόµατος και παρεµβάσεων στην ιδρυτική συνέλευση την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Τη συµµετοχή της στις δηµοτικές εκλογές ανακοίνωσε και η κίνηση Μία Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέµβαση στους δρόµους της Νέας Σµύρνης. «Επιδιώκουµε να συµβάλουµε µε ουσιαστικό τρόπο στην ενίσχυση µιας άλλης καθηµερινότητας στις γειτονιές µας, αυτής της αλληλεγγύης και της καθηµερινής πάλης. Στόχος µας να δυναµώσουµε τις υπάρχουσες µορφές οργάνωσης των κατοίκων, να δηµιουργήσουµε νέες, να ανοίξει η συζήτηση για έναν άλλο δρόµο, των µικρών µαχών και των µεγάλων ανατροπών, να βελτιωθεί αµέσως η ζωή µας, ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα, την επιχειρηµατικοποίηση και την υποταγή σε EE, ∆ΝΤ και κεφάλαιο».