ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνδιάσκεψη τον Ιανουάριο, ανατρεπτική απάντηση στην κρίση

 

Διαδικασία διαλόγου και πλατύ άνοιγμα για το αναγκαίο σήμερα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα

Στην 5η Συνδιάσκεψή της προχωρά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 20-21 Γενάρη του 2023, μετά τις σχετικές αποφάσεις της ΚΣΕ που συνεδρίασε την περασμένη βδομάδα. Στις 4 Δεκέμβρη θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο για να εγκρίνει τις Θέσεις προς τη συνδιάσκεψη, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα στις 7 Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα, ξεκινάει πανελλαδικός κύκλος συνελεύσεων στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κεντρικό στοιχείο στην πορεία για τη συνδιάσκεψη θα είναι η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και η αναζήτηση εργατικής διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση και τον πόλεμο. Οι εργατικές κινητοποιήσεις και η αναβαθμισμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, με σημαντικές στιγμές την απεργία στις 9/11 και το φετινό μαζικό Πολυτεχνείο, δείχνουν δυνατότητες αναμέτρησης με όρους ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Παράλληλα, δίνουν πολύτιμες εμπειρίες για να αντιμετωπιστούν οι αυταπάτες για «προοδευτική» κοινοβουλευτική εναλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, που προϋποθέτει ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο οι πυλώνες της πολιτικής λεηλασίας της κοινωνίας αλλά και του περιβάλλοντος, μαζί με την πρόσδεση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αυτή η αναμέτρηση θα είναι το έδαφος όχι μόνο για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων, αλλά και για την προώθηση των αναγκαίων ανατροπών για τη στρατηγική ήττα της αστικής τάξης, που έχουν προαπαιτούμενο την επαναστατική τομή.

Σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι πολιτικές αναζητήσεις και προβληματισμοί σε ευρύτερα τμήματα των εργαζόμενων και της μαχόμενης νεολαίας, διαπιστώνει η ΚΣΕ, η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξεί να είναι μια διαδικασία διαλόγου των μελών και των οργανώσεων, με πλατύ άνοιγμα σε αγωνιστές και συλλογικότητες για το αναγκαίο σήμερα πολιτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, μια πολιτική εκμετάλλευσης, πολέμου, περιβαλλοντικής καταστροφής. Το άνοιγμα αυτό επιχειρείται στη βάση μιας ενωτικής λογικής, με πυξίδα το «ο λαός θα σώσει τον λαό», την ανεξαρτησία από τη γραμμή της άρχουσας τάξης στον άδικο αστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, αλλά και διεθνιστική αντιπολεμική στάση στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, μακριά από τη στοίχιση σε ένα από τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάει πέρα από τα αδιέξοδα της ρεφορμιστικής Αριστεράς. Από τη μια, το ΚΚΕ αντί κλιμάκωσης των αγώνων προβάλλει την εκλογική του ενίσχυση, ενώ αποσυνδέει τους στόχους της ανατροπής και της επαναστατικής ρήξης από τη διεκδίκηση βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων. Από την άλλη, το ΜέΡΑ25 παραμένει μια φιλοΕΕ δύναμη που απευθύνει προτάσεις συγκυβέρνησης σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά τις αδυναμίες της, έχει πάρει αριστερές ανατρεπτικές θέσεις και οι αγωνιστές/στριές της έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων τα δύσκολα αυτά χρόνια, στη μάχη ενάντια στην ολέθρια και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης στην πανδημία, τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, την πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ρατσισμό. Φιλοδοξεί, λοιπόν, η 5η Συνδιάσκεψή της να αποτελέσει μια αποφασιστική συμβολή στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων με ένα δυναμικό, μαζικό και γόνιμο αντικαπιταλιστικό ρεύμα της Αριστεράς μέσα στην κοινωνία, που θα μιλήσει για την επαναστατική ανατροπή, τον σοσιαλισμό και την κοινωνική απελευθέρωση από τον γερασμένο καπιταλισμό της εποχής μας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (26.11.22)