Ανατροπή του νόμου αντιδραστικής διάλυσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μαζικές οι Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές και αποφάσεις με αγωνιστικά πλαίσια. Μαχητικό το Συλλαλητήριο της Πέμπτης 1 Σεπτέμβρη. Καταλήψεις στις περισσότερες σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ όλης της χώρας. Νέα κλιμάκωση με μαζικές διαδικασίες μέσα στις σχολές την ερχόμενη εβδομάδα και νέο Συλλαλητήριο κατά του νόμου στις 8 Σεπτέμβρη. Σε θέση μάχης οι φοιτητικοί σύλλογοι.

.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη συνεργασία και συναίνεση με την ΝΔ, το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και τη νεοφιλελεύθερη Μπακογιάννη ψήφισαν την Τετάρτη 24/8 έναν νόμο που διαλύει πλήρως ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατάργησαν -σαν πραγματική χούντα-το άσυλο και παρέδωσαν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στις εταιρείες και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Προωθούν ένα μαύρο μέλλον για την τεράστια πλειοψηφία της νεολαίας, τόσο στην εκπείδευση όσο και στην εργασία.
Η ”ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ" και η ΕΑΑΚ ΑΕΙ-ΤΕΙ καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή του νόμου. Μέτωπο παιδείας-εργασίας για αποφασιστικό αγώνα σύγκρουσης με την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της. Στις σχολές ξεκίνησαν μαζικές διαδικασίες για την ανάπτυξη της πάλης, για ένα καυτό φθινόπωρο κινητοποιήσεων που θα ανατρέψουν το σύγχρονο μεσαίωνα. Σεανακοίνωσή της, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση τονίζει: "Η μάχη για τη νεολαία που βρέθηκε στους δρόμους και στις πλατείες όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ - κεφαλαίου έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί! Είναι η ώρα να μιλήσει το κίνημα μέσα από τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις του. Ο αγώνας θα είναι διαρκής, μαζί με τους εργαζόμενους, ανυπότακτος και ανατρεπτικός."
 
.
Είναι ανάγκη το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα να ξαναβρεί τις πιο μαχητικές και ανατρεπτικές παραδόσεις του, να πρωταγωνιστήσει σε μια μάχη διαρκείας που θα εμπλέκει τους εργαζόμενους και τη νεολαία και θα συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική. Στο κίνημα αυτό, είναι ανάγκη να αποτυπωθούν ορισμένοι βασικοί πολιτικοί άξονες:
- Ανατροπή των νόμων. Το νομοσχέδιο έκτρωμα θα ανατραπεί μαζί με την κυβέρνηση που το ψήφισε.
Βασικό αίτημα του αγώνα δεν μπορεί παρά να είναι η συντριβή, η ακύρωση, η ανατροπή του νέου νόμου για την εκπαίδευση.
- Ενάντια στην εκπαίδευση της αγοράς:
Ο αγώνας οφείλει να βάζει στο στόχαστρο του συνολικά την εκπαίδευση της αγοράς, το νέος σχολείο και πανεπιστήμιο, την ημιμάθεια, τον κατακερματισμό της γνώσης, την υποταγή της γνώσης και της έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου, την ηγεμονία της ενιαίας σκέψης και της αστικής ιδεολογίας.
- Συνολικό πολιτικό στίγμα ενάντια στη χούντα κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ- κεφαλαίου.
Ειδικά στη σημερινή συγκυρία το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα, οφείλουν να διαμορφώνουν ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο πάλης που θα βάζει στο στόχαστρο του όχι μόνο το νόμο αλλά την αντιδραστική αστική πολιτική και τους εκφραστές της. Η ανατροπή των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου, η διαγραφή του χρέους με έξοδο από την Ε.Ε και το ευρώ και η ανατροπή της κυβέρνησης είναι στόχοι που διευρύνουν την αντίθεση στην εκπαιδευτική πολιτική. Δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε στιγμή που κάθε πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής να είναι τόσο συνδεδεμένη με τη συνολική στρατηγική της και τόσο καθορισμένη από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
- Πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Μέτωπο παιδείας- εργασίας- δημοκρατίας. Κοινός αγώνας νεολαίας- εργαζομένων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και τον σύγχρονο κοινωνικό μεσαίωνα.
Η αστική επίθεση στην εκπαίδευση είναι ενιαία από το σύνολο του εγχώριου και διεθνούς συνασπισμού εξουσίας και συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Για το λόγο αυτό και η απάντηση του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας οφείλει να είναι ενιαία και με μεγάλη διάρκεια. Η δράση του κινήματος πρέπει να είναι άμεση και δυναμική με απαρέγκλιτο κριτήριο τη διασφάλιση των αναγκών και δικαιωμάτων εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών.
- Αγώνας διαρκείας «από τα κάτω». Συνελεύσεις- καταλήψεις- διαδηλώσεις, πολύμορφος μαζικός αγώνας, δημοκρατικός συντονισμός των αγωνιζόμενων κομματιών πέρα από και ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Στη μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν θέλει να έρθει σε πραγματική συνολική σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και τους εκπροσώπους της γι  αυτό δε θέτει συνολικούς πολιτικούς στόχους, κατακερματίζει τα προβλήματα και περιορίζεται σε επιμέρους άνευρες ανακοινώσεις επικοινωνιακής διαμαρτυρίας, προβάλει συντεχνιακές λογικές. Αυτό ισχύει τόσο σε κεντρικό επίπεδο με τις ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, όσο και στα συνδικαλιστικά όργανα στο χώρο τις εκπαίδευσης που υπονομεύουν στην ουσία τον αναγκαίο πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό τόσο σε επίπεδο κοινών αιτημάτων όσο και σε αγωνιστικό σχεδιασμό.
Ο δικός μας δρόμος πρέπει να είναι η μαζική και «από τα κάτω» συγκρότηση του αγώνα, το πέρασμα της πάλης στους ίδιους τους αγωνιζόμενους. Η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος θα είναι έργο του ιδίου και καμίας γραφειοκρατίας, αστικής ή «προοδευτικής».