Ανατρεπτική 1η Μάη, έσπασε την απαγόρευση. Ρεπορτάζ-Φωτο

 

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στα Χαυτεία και την πορεία της 1ης Μάη 2020

Μήνυμα αποφασιστικού αγώνα, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, έστειλαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά που αψήφησαν τις κυβερνητικές προσχηματικές απαγορεύσεις και πέταξαν στα σκουπίδια την προκλητική μετάθεση της Πρωτομαγιάς στις 9 Μάη.

Γέμισαν οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας την Παρασκευή 1η Μάη από χιλιάδες διαδηλωτές, κόκκινες σημαίες, πανό εργατικών σωματείων, καθώς και οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς. Για πάνω από τρεις ώρες, το αποστειρωμένο κέντρο αντιλάλησε από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και πορεύτηκαν οργανωμένα προς το Σύνταγμα, όπου νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η … μικρής διάρκειας και συμβολική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Πολύμορφο ήταν το κάλεσμα για συγκέντρωση και διαδήλωση κόντρα τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, αλλά και σε λογικές για «συμβολικές δράσεις» χωρίς μαζική συμμετοχή και κάλεσμα. Για αυτό είχε μεγάλη επιτυχία η ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία, όπου συσπειρώθηκε πλήθος εργαζομένων και νέων, καθώς και πολλά σωματεία, εργατικές και τοπικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις. Διαμορφώθηκε στην πράξη ένα ρεύμα αγώνα, παρακαταθήκη και για την επόμενη μέρα των σκληρών ταξικών αναμετρήσεων που απαιτούνται στη νέα κατάσταση. Στη συγκέντρωση στα Χαυτεία καλούσαν πάνω από 20 πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οργανώσεις συνταξιούχων, συλλογικότητες-κινήσεις κλάδων, χώρων δουλειάς και γειτονιών, πολιτικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην πορεία που ακολούθησε, μέσω Σταδίου προς Βουλή, επικεφαλής τέθηκαν οι απεργοί της υπηρεσίας ασύλου που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας τους για 9η ημέρα, η ΠΕΝΕΝ και το κοινό πανό των σωματείων που συντονίζονται για τις διακλαδικές απεργίες (κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ιδιωτικού τομέα) και ακολουθούσαν δεκάδες εργατικά σωματεία καθώς και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Αμέσως μετά συλλογικότητες, κινήσεις και σχήματα όπως η ΑΤΕ ΕΚΑ, σχήματα από Τράπεζες, η Attack κ.α. και Δημοτικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις όπως η "Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας, η "Ανυπότακτη Πόλη" Καματερού/Αγ. Αναργύρων, η "Μαχόμενη Ηλιούπολη", η "Αριστερή Παρέμβαση" του Βύρωνα, κ.α. Τέλος, την πορεία "έκλειναν" τα μπλοκ των πολιτικών οργανώσεων και κινήσεων όπως η «Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ (με διάφορα πανό, πικέτες και μπλοκ, όπως της οργάνωσης Υγειονομικών, της διεθνούς πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει το ΝΑΡ και άλλα), η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το ΕΕΚ, το «Κόκκινο Νήμα», η Ροσινάντε, η ΟΡΜΑ και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η πορεία έφτασε στις 1.00 στη Βουλή και ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα στα Προπύλαια.

Μετά την κεντρική κινητοποίηση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τίμησε τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους την Πρωτομαγιά του 1944, καταθέτοντας στεφάνι στο χώρο των εκτελέσεων. 

Σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, η 1η Μάη χρωματίστηκε κόκκινη και διεθνιστική, στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής στα κελεύσματα του «Μένουμε σπίτι» και «θα τα πούμε μετά». Ιδιαίτερης σημασίας αποδείχθηκε η πρωτοβουλία ταξικών πρωτοβάθμιων σωματείων και δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς να καλέσουν σε συγκεντρώσεις στα κέντρα των πόλεων, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα του εφησυχασμού και των συμβολικών παρεμβάσεων.

Μαζική και μαχητική ήταν και η πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα σωματείων και οργανώσεων. Η συγκέντρωση της Καμάρας και η πορεία που ακολούθησε έσπασε το κλίμα απαγόρευσης στην πόλη και συσπείρωσε το ζωντανό λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο δυναμικό του αγώνα. Αντίστοχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Αγρίνιο, τα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στο Βόλο, στη Μυτιλήνη, και αλλού. Δείτε παρακάτω το video με τις κινητοποιήσεις της 1ης Μάη σε πολλές πόλεις.

Για πρώτη φορά μετά την κρίση του κορονοϊού, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην εργασία, τη ζωή, την κοινωνική απελευθέρωση και την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Περνώντας στην επόμενη φάση, το βασικό επίδικο είναι το ποια τάξη θα σηκώσει τα βάρη της επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεφάλαιο θα επιδιώξει να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερες από τις «έκτακτες» εργασιακές σχέσεις και όχι μόνο. Η ταξική πτέρυγα του εργατικού κινήματος και δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς –μεταξύ αυτών το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ– δεν σίγησαν αυτήν την περίοδο, δεν σιώπησαν, δεν «έμειναν σπίτι», ούτε περιορίστηκαν στις διαδικτυακές διαμαρτυρίες... Αμφισβήτησαν την κυβερνητική πολιτική. Συνεχίζοντας την απειθαρχία απέναντι στην εθνική ομοψυχία, συμβάλλουν μαζί με πρωτοπόρες εργατικές δυνάμεις στην εμφάνιση, στη νέα φάση, ενός κινήματος που διεκδικεί να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο.

 

ΔΕΙΤΕ παρακάτω το Video με τις ταξικές συγκεντρώσεις και δράσεις της 1ης Μάη σε πολλές πόλεις