Ανακοίνωση: Όχι σε σχέδιο Ανάν 2

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης από τους Αναστασιάδη – Έρογλου, της έναρξης ενός νέου γύρου συνομιλιών για την «επίλυση του κυπριακού» μόνο ανησυχία μπορεί να δημιουργεί στο λαό της Κύπρου, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, αλλά κι ευρύτερα στους λαούς της περιοχής.

Η αναφορά σε δύο «συνιστώντα κράτη» που θα συναποτελούν μια αδύναμη Ομοσπονδία (με την οποία καταλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία), η ουσιαστική αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην ανάγκη απομάκρυνσης όλων των στρατευμάτων (τουρκικών και ελληνικών) και των βρετανικών βάσεων και η κηδεμονία των διαπραγματεύσεων από ΗΠΑ και ΕΕ (όσο κι αν δεν υπάρχει τυπικά επιδιαιτησία) τίποτα το καλό δεν φέρνουν για τον λαό της Κύπρου. Κι όλα αυτά την ώρα που οι εργαζόμενοι στην Κύπρο πλήττονται βάναυσα από τα μνημόνια της Ε.Ε., το άγριο «κούρεμα» των μισθών και του επιπέδου ζωής, τη φτώχεια και την ανεργία και από τις δύο πλευρές της «κόκκινης γραμμής».

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στηρίζει και ενισχύει τη διαδικασία αυτή, εντάσσοντας βαθύτερα τον ανταγωνισμό της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πλέγματος ΗΠΑ-ΕΕ.   

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων εντάσσεται και στην προσπάθεια του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των αστικών τάξεων της Κύπρου και της περιοχής να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές του φυσικού πλούτου της περιοχής, να κλείσει η κυπριακή «ασυνέχεια» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ελπίδα δεν βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και στις λυκοφιλίες μεταξύ ιμπεριαλιστών και αστικών τάξεων αλλά στον ταξικό και διεθνιστικό αγώνα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, Ελλήνων και Κύπριων, όλων των λαών της περιοχής ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. 

Το γραφείο τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 12/02/2014