Ανακοίνωση νΚΑ: Κάτω τα χέρια από τους αγώνες της νεολαίας

Το τελευταίο διάστημα, που η νεολαία μέσα από τον αγώνα των μαθητών και των φοιτητών φαίνεται να εισβάλλει δυναμικά στο προσκήνιο, η κυβέρνηση επέλεξε να εντείνει την καταστολή και τη συκοφάντηση του νεολαιίστικου κινήματος ως μοναδική απάντηση. Στο πνεύμα αυτό της έντασης της κρατικής τρομοκρατίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε στρατοκρατούμενη, κινήθηκαν όλο το τελευταίο διάστημα και οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων, που με το δόγμα αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έκλεισαν τα πανεπιστήμια, βάζοντας τα ΜΑΤ να τα περιφρουρούν από τους φοιτητές.

Συνέχεια αυτής της αυταρχικής πρακτικής και προσπάθειας διάλυσης του Φοιτητικού Κινήματος αποτελεί και η πρόσφατη ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ «για τη μνήμη και την τιμή του Πολυτεχνείου». Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αυτή στρέφεται ενάντια στους σύγχρονους αγώνες των φοιτητών, τους οποίους παρουσιάζει ως το βασικό πρόβλημα των πανεπιστημίων ενώ οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ανάγονται σε βασικό εχθρό της δημοκρατίας. Ανάμεσα σε αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού και γραφικότητας που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση υπάρχει και ένα όμως ιδιαίτερο σημείο. Αυτό είναι η προσπάθεια του πρύτανη των ΜΑΤ, κ. Φορτσάκη, να επέμβει στην λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων, επιχειρώντας να βάλει τέλος στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, τις οποίες επιθυμεί να αντικαταστήσει με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, τα ερωτήματα των οποίων θα θέτουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. 

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα του γραφικού πρύτανη του ΕΚΠΑ, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δικαιολογήσει το μισθό που λαμβάνει από τις έμμισθες θέσεις δημόσιων οργανισμών, στις οποίες τον έχει διορίσει η κυβέρνηση την τελευταία διετία. Δε μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως πρωτότυπη μιας και αντίστοιχη διάταξη είχε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της επταετίας η χούντα των συνταγματαρχών, διαλύοντας τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με τους ενεργούς Φοιτητικού Συλλόγους, γνωρίζοντας καλά πως αυτοί αποτελούν το βασικό κύτταρο γέννησης των ανυποχώρητων αγώνων που έχουν δώσει τόσα χρόνια οι φοιτητές. Παράλληλα, η συγκεκριμένη κίνηση δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποκοπεί από τη συνολικότερη προσπάθεια του αστικού μπλοκ εξουσίας να τσακίσει το νεολαιίστικο κίνημα. Είναι συνέχεια της εντεινόμενης καταστολής απέναντι στο μαθητικό κίνημα αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια χτυπήματος με όλα τα μέσα του ίδιου του φοιτητικού κινήματος. Η κυβέρνηση βλέπει ότι, τόσο τα ΜΑΤ όσο και τα πληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, μοιάζουν ανίκανοι να καταβάλουν την αγωνιστική διάθεση της νεολαίας να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη αστική πολιτική, και για αυτό το λόγο επιλέγει να προσπαθήσει να διαλύσει τις δομές και τις διαδικασίες του κινήματος.

Ακόμα, η προσπάθεια παρέμβασης στις διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης προσπάθειας που επιχειρείται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. να διαλύσει την οργάνωση και συλλογική δράση του λαού. Η πρόταση των πρυτανικών αρχών για κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων και αλλαγή του τρόπου συλλογικής λήψης αποφάσεων έρχεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Συγκεκριμένα, ταυτίζεται χρονικά αλλά και σε περιεχόμενο με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο υπάλληλος του Σαμαρά, κ. Φορτσάκης, χρησιμοποιούν την ίδια ρητορεία, σχετικά με το φρένο που πρέπει να μπει στις καταλήψεις – απεργίες των «μειοψηφιών» και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που ακολουθεί το λαϊκό κίνημα.

Επειδή όμως “στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί”, καλό θα ήταν για την κυβέρνηση (αυτή που βγήκε χάρη στο «δημοκρατικό» bonus των 50 εδρών) και έχει χάσει κάθε ίχνος κοινωνικής νομιμοποίησης να μην αναφέρεται στη δημοκρατία. Αλήθεια πώς μπορεί η πιο λαομίσητη κυβέρνηση μιας ακροδεξιάς κλίκας να μιλάει για δημοκρατία; Όταν η κυβερνητική πολιτική έχει ταυτιστεί με ένα αλλεπάλληλο κύμα πολιτικών και κοινωνικών πραξικοπημάτων, όταν η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετεί με βάση τα Προεδρικά διατάγματα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Όταν η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον μόνο μέσα από την πυγμή των δυνάμεων καταστολής και των νομικών κυρώσεων ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

Από την άλλη ο κ. Φορτσάκης σε ποια δημοκρατία αναφέρεται; Μάλλον στη «δημοκρατία» του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ, μιας και ο ίδιος ήταν συνεκπονητής του νομικού πλαισίου στο οποίο βασίστηκε η απόφαση και έπειτα αποτέλεσε πρόεδρος του εποπτικού συνεδρίου της ΝΕΡΙΤ. Άλλωστε τις δημοκρατικές του ανησυχίες τις είχε εκφράσει και την περίοδο 1990-1991 όταν και ήταν σύμβουλος του Μητσοτάκη. Επίσης πώς μπορεί να μιλάει ο ίδιος για μειοψηφίες; Ο κ. Φορτσάκης συγκέντρωσε 810 ψήφους για να διοικεί ένα ίδρυμα με 65.800 φοιτητές και πάνω 2.000 εργαζόμενους ή με άλλα λόγια είναι «εκλεγμένος» από το 0,12% του ΕΚΠΑ.     

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών να καταστείλουν το Φοιτητικό Κίνημα θα πέσει στο κενό. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται ούτε από τις μονάδες καταστολής ούτε από τις γραφικές ηγεσίες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά, αντίθετα, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν όχι μόνο για να περιφρουρήσουν τις δομές και τις διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων. Θα παλέψουν για τα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες ενάντια στο σύγχρονο αυταρχισμό που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Η νεολαία όμως γνωρίζει καλά πως η οξυνόμενη καταστολή και τρομοκρατία αποτελεί συμπλήρωμα της συνολικότερης οικονομικής βίας που προωθεί το αστικό μπλοκ εξουσίας. Το νεολαιίστικο κίνημα θα γίνει ο πυροδότης του ανατρεπτικού λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στην αστική πολιτική σε εκπαίδευση και εργασία, με στόχο την ανατροπή της αντιδραστικής κυβέρνησης και της πολιτικής της. Ο αγώνας του Φοιτητικού Κινήματος για την ανατροπή του μαύρου μετώπου κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, θα κλιμακωθεί για να μπορέσει η νεολαία να ζήσει με βάση τις ανάγκες της.

Καλούμε κάθε νέα και νέο, φοιτητή, μαθητή, εργαζόμενο και άνεργο να αποτελέσει ενεργό κομμάτι ενός μαχητικού, ανυποχώρητου νεολαιίστικου κινήματος που θα κλιμακώσει αποφασιστικά την πάλη του ενάντια σε όσους καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τις κοινωνικές μειοψηφίες που διαλύουν τις ζωές μας

Το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αθήνα 21/11/2014