Ανακοίνωση για τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας

Αταλάντευτα ενάντια στην κυβέρνηση και το μαύρο μέτωπο επιβολής του διαρκούς μνημονίου!

 

Τις τελευταίες μέρες είμαστε αντιμέτωποι με μια κλιμάκωση της κυβερνητικής βίας για την επιβολή της άγριας αντεργατικής επίθεσης, με νέα και επικίνδυνα χαρακτηριστικά για τις λαϊκές ελευθερίες. Αλλά και για  τον πολιτισμό της αλληλεγγύης, που έχει συγκροτήσει ο λαός μας μέσα από σκληρούς αγώνες.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΙΑ, ΤΗΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ» ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ, ΤΟ ΧΙΛΙΟΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 

Το μαύρο μέτωπο επιβολής του αντεργατικού οδοστρωτήρα, σπρώχνει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, οδηγεί την ανεργία στα ύψη, εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις. Ιδιωτικοποιεί κάθε δημόσια λειτουργία και κοινωνική πολιτική για να ταΐσει το αχόρταγο μολώχ του επιχειρηματικού κέρδους και των ελληνικών και ξένων τραπεζών-πιστωτών. Ωστόσο  απέτυχε να πείσει τον ελληνικό λαό. Ακριβώς για αυτό το λόγο, μέσω των κρατικών αλλά και παρακρατικών μηχανισμών, με αιχμή του δόρατος την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δοκιμάζει αυτές τις μέρες, νέες τακτικές.  Βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας για να προωθήσει την νέα επίθεση του «Συμφώνου για το Ευρώ» και το ξεθεμελίωμα λαϊκών κατακτήσεων.

1.  Η ένταση της βίας και της καταστολής, γίνεται βασικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η εγκληματική επίθεση εναντίον του μαχόμενου τμήματος της πανεργατικής απεργιακής διαδήλωσης στην Αθήνα στις 11 Μαΐου αντανακλά την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί σε μια κατεύθυνση ανοιχτής τρομοκρατικής βίας. Στόχος είναι η υποταγή του αγωνιζόμενου λαού, μέσω του φόβου. Μόνο από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί έως τώρα.

2. Επιστρατεύεται η χυδαία θεωρία της ‘’σύγκρουσης των δύο άκρων’’. Από την μια επιχειρείται η ταύτιση της μαχητικής λαϊκής αντίστασης με αδιέξοδες τακτικές τυφλής βίας. Από την άλλη, επιδιώκεται η αθώωση της κυβέρνησης και της προωθούμενης πολιτικής.

3. Η κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα αποδιοπομπαίους τράγους, για να διοχετεύσει εναντίον τους την λαϊκή οργή. Παίζει το χαρτί του ρατσισμού και των συσσωρευμένων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στο κέντρο της Αθήνας η πολιτικής της στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η γενικότερη πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της δημοτικής αρχής.
.
 
ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

 

1.  Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την σύγκρουση με την πολιτική της, σε μια σύγκρουση στο εσωτερικό των εργαζομένων, ενεργοποιώντας τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά. Τώρα που το παραμύθι με τους ‘’τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους’’, έφαγε τα ψωμιά του, το δάχτυλο δείχνει τους μετανάστες. Τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, της καπιταλιστικής λογικής σε παγκόσμιο επίπεδο που γεννάει πολέμους και φτώχεια και μαζί την κατάρα του ξεριζωμού και της μαζικής μετανάστευσης. Ένα τεράστιο πρόβλημα, στο οποίο ευθύνεται και άμεσα η κυβέρνηση, καθώς εφαρμόζοντας την σύμβαση Δουβλίνο-2, μετατρέπει την χώρα και ειδικότερα το κέντρο της Αθήνας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης χιλιάδων ξεριζωμένων μεταναστών σε άθλιες συνθήκες. Εμποδίζοντας τους ακόμη και να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες θέλει να πάει η συντριπτική τους η πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή – στήριξή της σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως πρόσφατα στη Λιβύη,  εντείνει το μεταναστευτικό φαινόμενο. Διογκώνονται έτσι ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των κατοίκων, ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου.

2. Ο αστικός συνασπισμός εξουσίας τρέμει μπροστά στην προοπτική της σύνδεσης των λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής με τις ενισχυόμενες αντικαπιταλιστικές τάσεις. Φοβάται την πολιτική διεκδίκηση της ανατροπής της επίθεσης σε αντικαπιταλιστική βάση και με σύνδεση με μια νέα κομμουνιστική προοπτική χειραφέτησης των εργαζόμενων. Επιδιώκει την ανακοπή και περιθωριοποίηση αυτών των τάσεων, καταφεύγοντας στην ανοιχτή πριμοδότηση ακροδεξιών ρευμάτων που διεκδικούν αναγέννηση του καπιταλισμού στην πιο ακραία αντιδραστική του μορφή. Το παιχνίδι με τον Καρατζαφέρη δεν φανερώνει μόνο πολιτικό καιροσκοπισμό του ΠΑΣΟΚ. Αντανακλά μια σοβαρότερη προσπάθεια, να μετατραπεί η δυσαρέσκεια για την πολιτική που εφαρμόζεται, σε δυσαρέσκεια μόνο ενάντια στους ‘’πολιτικούς’’. Η οργή ενάντια στην ψεύτικη βιτρίνα του σημερινού κοινοβουλευτισμού, να μετατραπεί σε απόρριψη της δημοκρατίας και της ελευθερίας

 

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

 

Ο ακροδεξιός εσμός, από το ΛΑΟΣ έως την παρακρατική φασιστική Χρυσή Αυγή, τρέχουν να συνδράμουν αυτή την τακτική, λειτουργώντας ως μαντρόσκυλα του συστήματος και ως εχθροί των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών. Οι άνανδρες δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών στους μετανάστες, οι δηλώσεις του Καρατζαφέρη να βυθίζονται τα πλοία με ξεριζωμένους ανθρώπους, δεν αποδεικνύουν μόνο την απανθρωπιά και την ηθική σαπίλα των ακροδεξιών και φασιστών. Αναδεικνύουν τον χώρο αυτό ως εφεδρεία και συνοδοιπόρο της χούντας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στο ξεθεμελίωμα των λαϊκών καταχτήσεων. Το ΛΑΟΣ στηρίζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ, στηρίζει την κυβέρνηση, όπως ο Λεπέν στηρίχθηκε από τους Γάλλους «σοσιαλιστές».

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΣΤΕΡΑΣ

 

Δυνάμεις του αντι-εξουσιαστικού χώρου, τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αντιλαμβάνονται την παρούσα μάχη ως  ‘’αντιφασιστικό μέτωπο’’, υποβαθμίζοντας και ακυρώνοντας το μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και το  ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ, με το αιώνιο μνημόνιο αυτής της πολιτικής.

Τμήματα των αναρχικών αναπαράγουν την λογική των ‘’δύο άκρων’’, με δολοφονικές και τυχοδιωκτικές πρακτικές στο κέντρο της Αθήνας.

Η λογική αυτή οδηγεί ακόμη και σε νεκρανάσταση θεωριών περί ‘’δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Δήμο Αθήνας’’, τοποθετώντας διαχωριστικές γραμμές κενές περιεχομένου. Το ΝΑΡ θεωρεί αυτή την πολιτική κατεύθυνση ως επιζήμια και καταστροφική.

Τα πόδια του φασισμού θα κοπούν μόνο αν η αντικαπιταλιστική αριστερά δεθεί με τα υλικά συμφέροντα του κόσμου των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας. Μέσα από ένα κίνημα ανατροπής της επίθεσης. Ξεπερνώντας την υποτίμηση των προβλημάτων υποβάθμισης και εγκληματικότητας που έχει δημιουργήσει η γενικευμένη πολιτική της φτώχειας και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός χιλιάδων μεταναστών σε αυτές τις περιοχές. Αναλαμβάνοντας και ιδιαίτερες πρωτοβουλίας προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Προτάσσουμε την ανάγκη να ενισχύσει η αντικαπιταλιστική αριστερά το βασικό της μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και την αντεργατική πολιτική που σηματοδοτεί η εφαρμογή ενός διαρκούς μνημονίου λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων. Με αυτό το περιεχόμενο, αντιλαμβανόμαστε την συμμετοχή και συμβολή μας  σε κοινές πρωτοβουλίες και μάχες ενάντια στις προκλήσεις των ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων.

 

Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

 

Μπορούμε και πρέπει με αυτοπεποίθηση να αποκρούσουμε τους νέους σχεδιασμούς. Η απάντηση μας είναι:

- Λαϊκός παρατεταμένος αγώνας, εργατικό κίνημα ελλήνων και μεταναστών, εργαζομένων και ανέργων.

- Μέτωπο υπεράσπισης και του ψωμιού και της ελευθερίας, εργατικός διεθνισμός.

- Μια τέτοια πολιτική αξίζει να υπηρετεί η κοινή δράση της αριστεράς, συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.

- Ισχυρό αντικαπιταλιστικό μέτωπο, με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και συμβολή και νέων δυνάμεων, που γεννούν οι πολιτικές μετατοπίσεις των αγώνων και αποδεσμεύονται από χρεωκοπημένες και ηττοπαθείς λογικές της διαχειριστικής αριστεράς.
.
Νέο Αριστερό Ρεύμα, Αθήνα, 16 Μάη 2011