Αναιρέσεις 2020 – Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

Αναιρέσεις 2020 – Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

Η εμφάνιση της πανδημίας επαναπροσδιόρισε απότομα όλα μας τα σχέδια για το φετινό Φεστιβαλικό ραντεβού των Αναιρέσεων και μας ανάγκασε να στραφούμε -επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά- στην κατανόηση αυτής της πρωτόγνωρης, για τη δική μας μικροϊστορία, συνθήκης. Να βρεθούμε δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς του ΕΣΥ, τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους/ες στον Πολιτισμό και κάθε κλάδο που με νέους τρόπους συγκρούστηκαν με την αχαλίνωτη εργοδοτική αυθαιρεσία, με το σύνολο του κόσμου που έκανε την “ατομική ευθύνη” συλλογική αλληλεγγύη και στήριξη κάθε αδύναμου.

Οι πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας παγκόσμια εξέθεσαν όσο ποτέ άλλοτε, στην πρόσφατη ιστορία, ότι ζούμε σ΄ ένα σύστημα που έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την κερδοφορία με κάθε κόστος. Τι μάθαμε από την πανδημία; Σίγουρα πως την ώρα που επαναλάμβανε η Κυβέρνηση πως είμαστε ίσοι απέναντι στην πανδημία, επιτάχυνε την επίθεση σε κάθε δημόσιο αγαθό, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Το περιβάλλον, τις θάλασσες, τους ελεύθερους χώρους, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη ντόπιων και μεταναστών, τα δικαιώματα μας. Όσο τα εκατομμύρια έρεαν άφθονα για επιχειρηματίες, ελεγχόμενα ΜΜΕ, εξοπλισμό για στρατό και αστυνομία, η ανεργία, οι απολύσεις, η καταστολή εκτοξευόταν!

Μάθαμε ότι το «παραπροϊόν» της πάση θυσίας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας είναι η ισοπέδωση του πλανήτη και των ανθρώπων. Όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι “απόκληροι” του πλανήτη από την Αθήνα ως τη Μινεάπολη, το Σαντιάγο, τη Γουαδαλαχάρα, που γεμίζουν τους δρόμους βεβηλώνοντας τα σύμβολα της αιώνιας καταπίεσης. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή.
Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

Αν και γνωρίζουμε πως οι συνθήκες επιτάσσουν αναπροσαρμογές, δεν σκοπεύουμε να αναστείλουμε τη δράση μας. Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για τους δρόμους και τα μέσα που θα πραγματοποιήσουμε την ανάγκη και τον πόθο μας για μια ολότελα νέα ζωή. Δεν συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ενός καλοκαιριού που θα μονοπωλείται από τον πολιτισμό των κοινωφελών ιδρυμάτων και των ημετέρων του ΥΠΠΟΑ.

Παρότι λοιπόν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ μας με τον καθιερωμένο τρόπο, αναζητούμε δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Οι Αναιρέσεις κατεβαίνουν στις γειτονιές σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.