Αναιρέσεις 2011: φεστιβάλ αναζήτησης και μάχης σε 12 πόλεις

Αθήνα: 3-4-5 Ιούνη
Θεσσαλονίκη: 3-4-5 Ιούνη
Πάτρα: 27-28 Μάη
Ηράκλειο: 27-28-29 Μάη
Βόλος: 27-28-29 Μάη
Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα-Ξάνθη: 27-28-29 Μάη αντίστοιχα

Χανιά –Γιάννενα: 10-11 Ιούνη
.
 
Άνοιξαν τις πύλες τους οι Αναιρέσεις 2011, με τις πρώτες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Μάη στην Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και το Βόλο με επιτυχία. Την επόμενη Παρασκευή 3 Ιούνη τη σκυτάλη παίρνουν τα φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με διεθνείς συμμετοχές από τις αραβικές εξεγέρσεις και το Ουισκόνσιν, με συζητήσεις για την ανατροπή και τον κομμουνισμό, με τη μουσική και την τέχνη της αντίστασης στο προσκήνιο και με εκδηλώσεις σε 12 πόλεις, φέτος το φεστιβάλ των Αναιρέσεων πραγματοποιεί ένα ακόμα βήμα εμπρός.

Ο πρώτος στόχος είναι να συναντηθεί το φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ με τις πολύμορφες τάσεις αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, τις πρωτόλειες αναζητήσεις μιας διαφορετικής προοπτικής από το καπιταλιστικό ολοκαύτωμα, αλλά και με τις νέες εργατικές πρωτοπορίες, όπως και με τον κόσμο της Αριστεράς, το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ριζοσπαστικής αριστερής διανόησης. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πολιτικό στίγμα το ζήτημα της ανατροπής της επίθεσης και του αντικαπιταλιστικού προγράμματος απέναντι στην κρίση συνδεόμενο με την προοπτική της επαναστατικής τομής και του σύγχρονου κομμουνισμού.

Το πολιτικό περιεχόμενο που αποτυπώνεται και στην ίδια την αφίσα και το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ: «Στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, μόνος δρόμος η αντικαπιταλιστική ανατροπή. Με την επαναστατική Aριστερά για το σύγχρονο κομμουνισμό». Αυτό θα αποτυπωθεί και στις συζητήσεις. Για την αναγκαία απάντηση απέναντι στην κρίση και την αστική επίθεση, για το κομμουνιστικό πρόγραμμα, το κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο και τον κομουνιστικό φορέα, για τη σύνδεση τακτικής και στρατηγικής, ενταγμένα και στην πορεία για το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Όμως αυτό θα έμενε μισό χωρίς τη συζήτηση για το εργατικό κίνημα και την προοπτική του. Μια λοιπόν πλευρά που θα συζητηθεί στο φεστιβάλ είναι η εγχώρια και διεθνής εμπειρία των αγώνων και το μέλλον τους, με διεθνείς συμμετοχές από τις αραβικές εξεγέρσεις και το κίνημα στο Ουισκόνσιν.

Μέσα στις συζητήσεις και την πολύπλευρη παρέμβαση του φεστιβάλ εντάσσονται και όλες οι πτυχές που απασχολούν τη νέα γενιά σήμερα. Το ζήτημα της επιστήμης και της φύσης, ειδικά μετά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία αλλά και τον ηρωικό αγώνα στην Κερατέα ή το φλέγον θέμα της ιστορίας, όπου επιδιώκεται να αποτυπωθεί η αστική ηγεμονία. Όπως και το θέμα των μεταναστών και του πρόσφατου αγώνα τους, των ΜΜΕ και των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, της επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, των νέων ρευμάτων πολιτιστικής αντίστασης στο αστικό καθεστώς κ.ά. Όλες αυτές οι πλευρές θα απασχολήσουν το φεστιβάλ που θα επιδιώξει να γίνει χώρος συνάντησης αγωνιστών και κινημάτων, από τους αγωνιστές του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, του αγώνα στην υγεία και τις συγκοινωνίες, τους κατοίκους της Κερατέας, το «Δεν Πληρώνω» κ.α.

Εξίσου αναβαθμισμένη θα είναι και η πολιτιστική πλευρά με ιδιαίτερο πολιτικό και νεολαιίστικο στίγμα. Σε όλες τις πόλεις, θα διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση με σημαντικούς μουσικούς, θεατρικά δρώμενα, συζητήσεις για την τέχνη, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α.