Αγρότες: την Τρίτη το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κάλεσμα πρός τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, την Τρίτη 5 Μαρτίου, στις 1.00 μ.μ. στην Πλατεία Βάθης στην Αθήνα, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών μπλόκων.

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με αίτημα του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του ΕΚΑ, κατέθεσε πρόταση να κηρυχθεί στάση εργασίας, ώστε να συμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι στο Συλλαλητήριο. Όπως αναφέρει η πρόταση της ΑΤΕ "Μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις στα μπλόκα για 1 μήνα οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους οργανώνοντας μια μαζική πανελλαδική κάθοδο στην Αθήνα και Συλλαλητήριο την Τρίτη 5 Μάρτη. Καλούμε το Δ.Σ. να κηρύξει τουλάχιστον 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 5/3 (– καλώντας και τα άλλα Εργατικά Κέντρα στην Αττική να κάνουν το ίδιο -) για τους εργαζόμενους στην περιοχή της Αθήνας. Να καλέσουμε τα σωματεία κι όλους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στο Παναγροτικό Συλλαλητήριο. Ο αγώνας για ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων και της ληστρικής επιδρομής του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών είναι κοινός."

Σε παρέμβαση-τοποθέτησή του ο πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, σ. Δημήτρης Δεσύλλας αναφέρει:

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ. ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!

Eπι έναν ολόκληρο μήνα τώρα, οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας, στους δρόμους, στα τρακτέρ και στους αγώνες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταιγιστική αντιαγροτική επίθεση τρόϊκας εσωτερικού και εξωτερικού, τρίτου Μημονίου και νέας χειρότερης ΚΑΠ της Ε.Ε. (2014 - 2020). Επίθεση πολύπλευρη, που εκφράζεται συγκεκριμένα :

- α. Στο αγροτικό εισόδημα: Με την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής με το πανάκριβο πετρέλαιο (1,40 € το λίτρο στους αγρότες - 0,40 € στους εφοπλιστές), τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και σ΄ όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, τη μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α. από 11% σε 6%. Με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων στους αγρότες (π.χ. λάδι 2,00 € το κιλό), ενώ την ίδια ώρα ο εργαζόμενος αγοράζει πανάκριβα, λόγω της διπλής ληστείας μεγαλεμπόρων - μεσαζόντων. Με το χτύπημα της ντόπιας παραγωγής από τις τεράστιες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων (3 δισ. ευρώ το χρόνο). Με τη διάλυση των Συνεταιρισμών με το Νόμο Σκανδαλίδη, με το ξεπούλημα της Α.Τ.Ε. και των θυγατρικών της βιομηχανιών (π.χ. ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ κ.ά.).

- β. Με τη νέα φοροκαταιγίδα: Η συγκυβέρνηση μείωσε το φόρο στις Α.Ε., άφησε πάλι αφορολόγητους εφοπλιστές - εκκλησία - Μ.Μ.Ε. και φορολογεί τριπλά τους φτωχούς αγρότες με τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων (από το 2014), χαράτσια σε αγροτόσπιτα - αποθήκες - σταύλους και νέο φόρο στα χωράφια τους!

- γ. Με τη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή: Η μείωση της εξευτελιστικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (κλοπή 600 εκατ. ευρώ το χρόνο), οδηγεί στον Καιάδα τα "περήφανα γηρατειά" της υπαίθρου. Οι νέοι αγρότες θα πληρώνουν 47 χρόνια εισφορές (από 20 έως 67 ετών), για να πάρουν την εξευτελιστική σύνταξη στα 67 χρόνια τους, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν 70% οι εισφορές στον Ο.Γ.Α. για την υγεία.

- δ. Η νέα, πολύ χειρότερη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. (περιόδου 2014 - 2020): Με τη νέα μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων (που έγινε με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2014 - 2020), τη μεγαλύτερη αποσύνδεσή τους από την παραγωγή, τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους στους μεγαλοαγρότες και την πλήρη κατάργησή τους στους φτωχούς αγρότες!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και την μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όφελος του αγροτοβιομηχανικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών. Για όλα αυτά «σφυρίζει αδιάφορα» ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με μια εισήγηση εκτός τόπου και χρόνου, πραγματικός "μετεωρίτης" άγνοιας και συγκάλυψης των οξύτατων αγροτικών προβλημάτων!

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» παλεύει ενάντια στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες της για βελτίωση της ζωής της :

-1.  Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.

-2.  Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνά καλλιεργητικά μέσα - εφόδια - ζωοτροφές με κατάργηση του Φ.Π.Α. σε όλα αυτά, άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες, βασικά έργα υποδομής (αρδευτικά, αποστραγγιστικά, Τ.Ο.Ε.Β. - Γ.Ο.Ε.Β., επαρχιακή αγροτική οδοποιία κ.ά.).

-3.  Κατάργηση των χαρατσιών και της φορολόγησης των χωραφιών. Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.

-4.  Διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων. Χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

-5.  Πλήρη ασφάλιση φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων και της παραγωγής τους από Ο.Γ.Α. και Ε.Λ.Γ.Α. Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από καταστροφές (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κ.ά.), πάγωμα χρεών τους, άτοκη επαναδανειοδότησή τους. Άμεση πληρωμή των εργαζομένων στη δακοκτονία Ηλείας, που πλήγηκαν από το "δάκο" της κυβερνητικής πολιτικής και της γραφειοκρατίας!

-6.  Πλήρη ισοτιμία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες. Όχι στο ρατσισμό και το φασισμό!

-7.  Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής) και παραχώρησή της για ομαδική - συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.

-8.   Όχι στα μεταλλαγμένα και στα «μαϊμού οικολογικά» προϊόντα και στην εκμετάλλευση της οικολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών. Προστασία από τα διατροφικά σκάνδαλα.

-9.  Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) της Ε.Ε. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομήχανους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους μόνο σε μικροαγρότες και μικροκτηνοτρόφους, για ομαδική - συνεταιριστική παραγωγή.

Χαιρετίζουμε ως σημαντικό γεγονός την κοινή αγωνιστική δράση αγροτών - εργατών, που έγινε στην απεργία της 20 Φλεβάρη. Καλούμε σε αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και της ίδιας της συγκυβέρνησης. Σε ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της επίθεσης, για την κατάργηση των Μνημονίων, για τη διαγραφή του ληστρικού - ιμπεριαλιστικού χρέους, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την έξοδο από ευρώ - Ε.Ε., την αντικαπιταλιστική ανασυγκρότηση της υπαίθρου με παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Για  να ανοίξει ο δρόμος για το επαναστατικό πέρασμα της εξουσίας και του πλούτου στα χέρια των παραγωγών του, για την εργατική εξουσία - δημοκρατία, τη σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία, τη ριζική λύση του σύγχρονου αγροτικού ζητήματος."