Ομιλία Γ. Γράψα, Σπόρτινγκ, Οκτώβρης 1989

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Γράψα στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σπόρτινγκ στις 4 Οκτώβρη του 1989, την πρώτη μαζική συγκέντρωση της ΚΝΕ μετά τη διάσπαση.

.

Δίνουμε το ραντεβού μας με το καινούργιο, κρατώντας ότι πιο πολύτιμο απ΄ την παράδοσή μας!

 

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
.

Από την τελευταία μας συνάντηση στο 15ο φεστιβάλ, κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες. Η σημερινή συγκέντρωση είναι άλλο ένα μήνυμα που λέει πως μεγάλα τμήματα της νεολαίας ενδιαφέρονται ν’ ακούσουν από πρώτο χέρι τι καινούριο έχει να πει η ΚΝΕ για τα καυτά της προβλήματα, για την πορεία της Αριστεράς...

........

kne_prokirixi.gifΗ νεολαία δεν ενδιαφέρεται βέβαια, για ενδοοικογενειακούς καυγάδες των κομμουνιστών. Και η διάσταση ανάμεσα στην ηγεσία του ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ασφαλώς και δεν είναι απλά μια εσωτερικής μας υπόθεση, που βγήκε προς τα έξω στην κοινωνία. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: Διαφορετικές αντιλήψεις για τα καυτά προβλήματα της κοινωνίας, για την κοινωνική πάλη εκφράστηκαν στην αντιπαράθεση μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα. Κι ο πυρήνας αυτής της αντίθεσης, στην πραγματικότητα βρίσκεται εδώ: Θα οργανώσει η Αριστερά τα σύγχρονα μέτωπα αντίστασης της νεολαίας και των εργαζομένων απέναντι στη συντηρητική επίθεση για την ανασυγκρότηση του συστήματος; ‘Η θα θυσιάσει θεμελιώδη συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας στο βωμό της «κοινωνικής συναίνεσης», υποκύπτοντας στις πιέσεις του νεοσυντηρητισμού;

Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία των διαφωνιών.... 

......

Μας εμφανίζουν σαν φανατικούς αιρετικούς κάποιας «ιδεολογικής καθαρότητας» και μας χρεώνουν μια δογματική προσκόλληση σε ένα παλιό, καλό ΚΚΕ, της δεκαετίας του ‘30. Λάθος πόρτα χτύπησαν. Εμείς μένουμε πιστοί κυρίως στο μέλλον, σε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα στο ύψος των αναγκών της δεκαετίας του ‘90. Από την πολυκύμαντη ιστορία του ΚΚΕ κρατάμε  και εμπνεόμαστε από τις καλύτερες εκτινάξεις του που άνοιξαν νέους ορίζοντες στο λαϊκό μας κίνημα, στον ελληνικό πολιτισμό, τις νέες γενιές. Αλλά και θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να τινάξει το αριστερό κίνημα από πάνω του τη σκόνη που κουβαλάει: τα στοιχεία του συμβιβασμού με τον παλιό κόσμο, τη διάλυση των ταξικών στόχων σε εθνικοενωτικές σούπες, την ατολμία τις στιγμές που παίζονται τα πάντα, τη θεωρητική φτώχεια και τις αντιδημοκρατικές πραχτικές.

Ασφαλώς ούτε εμείς είμαστε αναμάρτητοι. Ούτε έχουμε απαλλαγεί από όλα αυτά, ούτε και είναι εύκολο. Τουλάχιστον, όμως, προσπαθούμε. Η διαφορά μας με την ηγεσία του ΚΚΕ δεν είναι αν χρειάζεται ανανέωση ή όχι η ΚΝΕ. Είναι το τι είδους ανανέωση θέλουμε.

Δυστυχώς, νομίζουμε ότι κρατάνε ό,τι πρέπει να απορρίψουν και απορρίπτουν ότι πρέπει να κρατήσουν. Η ΚΝΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη διάσπαση και το κυνήγι των μαγισσών.
..........

Δίνουμε το ραντεβού μας με το καινούργιο, κρατώντας ότι πιο πολύτιμο απ΄ την παράδοσή μας! Σε αυτό το δρόμο, θά ΄ναι μαζί μας ο Μπελογιάννης, κι ο Μαλτέζος και η Βασιλακοπούλου. Θα είναι μαζί μας και τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της σύγχρονης εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Κάναμε όλοι μαζί το πρώτο βήμα, χειραφετηθήκαμε από τον αστικό κόσμο και ταχθήκαμε στην ίδια πλευρά του λόφου, στην Αριστερά! Θα κάνουμε μαζί και τα υπόλοιπα, τα πιο δύσκολα: για να χειραφετηθεί η Αριστερά από ότι την καθηλώνει και την εμποδίζει να φτάσει στο τέλος, μέχρι να γίνουν πράξη τα σύγχρονα οράματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας!