Τα αποτελέσματα για την εκλογή του νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ ήταν τα εξής:
(σε παρένθεση τα αποτελέσματα του προηγούμενου συνεδρίου το 2011)
1. ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 126 ψήφοι, 3 έδρες (80-2)
2. ΔΑΚΕ (ΝΔ) 103 ψήφοι, 3 έδρες (120-3)
3. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (Εξωκ./αντικαπιτ. Αριστερά) 75 ψήφοι, 2 έδρες (51-1)
4. ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) 71 ψήφοι, 2 έδρες (59-2)
5. Προοδευτική Ενότητα (ΠΑΣΟΚ) 44 ψήφοι, 1 έδρα (107-3)
6. ΑΝΩΣΗ 11 ψήφοι
7. Αγωνιστικές Κινήσεις 3 ψήφοι (2)
8. Ενωτική Πρωτοβουλία Λάρισας 2 ψήφοι
(αναλυτικά τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα των Παρεμβάσεων, http://paremvaseisde.gr/).
Με αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι και απεργία διαρκείας από Σεπτέμβρη έληξε την Τετάρτη το 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση απειλεί με μαζικές απολύσεις τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους γενικότερα. Ιδιαίτερα ενισχυμένες ήταν οι δυνάμεις της Αριστεράς, με τις Παρεμβάσεις της αντικαπιταλιστικής, αντιρεφορμιστικής και ανεξάρτητης Αριστεράς να εξασφαλίζουν και δεύτερη έδρα στο εντεκαμελές ΔΣ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινητοποίηση της ΟΛΜΕ με τη συμμετοχή των συνέδρων. Στην αντιπροσωπεία ο υπουργός Κ. Μητσοτάκη έκανε σαφές μέσα από μισόλογα ότι με τις μεθοδεύσεις για υπεράριθμους, μετακινήσεις, διαθεσιμότητες επιδιώκονται απολύσεις που θα προστεθούν σε αυτές των αναπληρωτών.
Το βράδυ της Τρίτης στη διαδικασία των αποφάσεων το συνέδριο υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των Παρεμβάσεων και κατέληξε σε αποφάσεις για ένα αγωνιστικό καλοκαίρι με διαρκείς συνεδριάσεις των ΔΣ της ΟΛΜΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ, γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση επιτροπών αγώνα, καθώς και συνεννοήσεις με σωματεία του δημοσίου και ΔΕΚΟ σε κλάδους που απειλούνται άμεσα με κλείσιμο, ιδιωτικοποίηση και απολύσεις, αλλά και ευρύτερα με σωματεία του ιδιωτικού τομέα και τοπικούς μαζικούς φορείς. Αποφασίστηκε επίσης η έκτακτη σύγκλιση του Συνεδρίου (διαρκές Συνέδριο), καθώς και άμεσες μορφές απάντησης με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων κ.ά., αν υπάρξουν κι άλλες απολύσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Το συνέδριο αποφάσισε επίσης για τη μαχητική συνέχεια των κινητοποιήσεων από το Σεπτέμβρη. Καλεί σε πανελλαδική διαμαρτυρία με αιχμή τις απολύσεις των αναπληρωτών στις 6 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης στο Σύνταγμα και στις μεγάλες πόλεις.
Αποφασίστηκε επίσης η σύγκλιση γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, με πρόταση για απεργία διαρκείας, ανεξάρτητα από το αν ισχύει το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης. Ταυτόχρονα το συνέδριο της ΟΛΜΕ καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης -ΔΝΤ –ΕΕ, με αιχμή το διακλαδικό πολιτικό απεργιακό αγώνα διαρκείας.
Η καθοριστική εξέλιξη που οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις ήταν η βαριά ήττα του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ που βρέθηκε να είναι μειοψηφία στο συνέδριο. Χάνοντας τον έλεγχο της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις της κυβέρνησης μπήκαν σε κρίση του παραδοσιακού τους ρόλου, να φρενάρουν δηλαδή τις αγωνιστικές διαθέσεις έναντι υποσχέσεων, κατά κύριο λόγο, ή μικροανταλλαγμάτων. Εξάλλου σε μια εποχή που η κυβέρνηση απειλεί με χιλιάδες απολύσεις όλα αυτά μοιάζουν χωρίς νόημα. Η αμηχανία και το αδιέξοδο των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ που δέχονται μεγάλη πίεση, ειδικά η πρώτη, από τη βάση τους ενόψει απολύσεων, φάνηκε από την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τη διαδικασία των αποφάσεων του συνεδρίου με την επίκληση ενός διαδικαστικού ζητήματος χωρίς σημασία, όταν φάνηκε που θα ανοίξει η συζήτηση για κινητοποιήσεις.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς, Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) που είχαν την πλειοψηφία στο σώμα, μαζί με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους κράτησαν τη διαδικασία αποτρέποντας έτσι τη διαλυτική εξέλιξη που επέλεξαν ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ. Μένει να αποδειχτεί βέβαια αν αυτή η πλειοψηφία θα γίνει προωθητική δύναμη της αγωνιστικότητας του κλάδου.
Είναι ερώτημα αν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουν εγκλωβισμένες στην εκλογική αναμονή και τους αγώνες διαμαρτυρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την αποχώρηση ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ πρόβαλλαν τη λογική των ασύνδετων αιτημάτων χωρίς μορφή πάλης και αιχμές για κυβέρνηση και ΕΕ. Παράλληλα έβαλαν εμπόδια στη λήψη προωθητικών αποφάσεων για το εκπαιδευτικό κίνημα για την αξιολόγηση, τη σύγκρουση με την πολιτική επιστράτευση, την αναγκαιότητα αμφισβήτησης και την εξόδου από ευρώ και ΕΕ.
Ερώτημα επίσης είναι αν το ΠΑΜΕ θα συμβάλλει στη αγωνιστική πορεία της ΟΛΜΕ με τις θέσεις του για κρίσιμα ζητήματα όπως η αξιολόγηση και η ΕΕ ή θα επιλέξει μια παθητική στάση όπως στο συνέδριο όπου δεν πρότεινε μορφή πάλης για το Σεπτέμβρη, ενώ με αποχή και λευκό για θέματα όπως αυτό της ΕΕ δεν επέτρεψε την αντιΕΕ τοποθέτηση της ΟΛΜΕ.
Αναντίστοιχες με την περίοδο είναι και οι επιλογές της κομματικής καταγραφής που επέλεξε το Σχέδιο Β' στην κάλπη για την ΑΔΕΔΥ, αν και στήριξε τις Παρεμβάσεις για το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Γιώργος Κρεασίδης, συνδικαλιστής των "Παρεμβάσεων", εφημερίδα ΠΡΙΝ, 7/7/2013