30 χρόνια ΝΑΡ - Σύντομο χρονικό

 

Ένα σύντομο χρονικό για την 30-χρονη πορεία του ΝΑΡ

Βασικοί σταθμοί μιας διαδρομής

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα - ΝΑΡ, συγκροτήθηκε στις αρχές του 1990, καταρχήν ως έκφραση του δυναμικού της αριστερής διαφωνίας και της ρήξης με την γραμμή του ΚΚΕ. Η διάσπαση του 1989 πραγματοποιήθηκε όταν χιλιάδες αγωνιστές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ συγκρούστηκαν ανοιχτά με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να συμμετάσχουν στη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη με τη ΝΔ και στη συνέχεια στην λεγόμενη "οικουμενική" κυβέρνηση και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια αντιπαράθεση στην καταστροφική-για το κίνημα και την Αριστερά-γραμμή ταξικής συνεργασίας και υποταγής. Σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώθηκαν τάσεις και ρεύματα αριστερής κριτικής και αναζήτησης. Η κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" όξυνε και βάθυνε την κρίση της κομμουνιστικής Αριστεράς. Αναθέρμανε την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της ανεπάρκειας της κυρίαρχης αριστεράς να αντιπαρατεθεί στην καπιταλιστική επίθεση και βαρβαρότητα, όξυνε τις διαφωνίες και την κριτική που υπήρχε για πολλά χρόνια και εντός του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Γέννημα αυτών των αναζητήσεων και της κριτικής, των διεργασιών στο κίνημα και την κομμουνιστική αριστερά, είναι και η πορεία συγκρότησης του ΝΑΡ.

Το παρακάτω κείμενο δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη καταγραφή, ούτε μια πλήρη πολιτική και ιστορική παρουσίαση της πορείας και δράσης του ΝΑΡ, αλλά ένα σύντομο χρονικό, μια παράθεση των κύριων γεγονότων και των βασικών "σταθμών" της διαδρομής της οργάνωσης του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. από τα τέλη του 1989 έως το 2019.

 

Η ίδρυση του ΝΑΡ, 1990

- Το Σεπτέμβριο του 1989 γίνεται η διάσπαση της ΚΝΕ και επισημοποιείται η ρήξη του ρεύματος αριστερής κριτικής στο ΚΚΕ με την ηγεσία και τη γραμμή του κόμματος. Αναλυτικά δείτε εδώ το χρονικό για την ανταρσία της ΚΝΕ (πατήστε εδώ).

- Στις 17 Δεκέμβρη 1989 πραγματοποιείται στην Αθήνα πλατιά πανελλαδική συνάντηση στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που αποχώρησαν μετά την ανταρσία της ΚΝΕ και τη διαφωνία στο ΚΚΕ με την δεξιά πορεία της ηγεσίας του κόμματος, για να συζητηθούν οι πρώτες θέσεις ενός νέου εγχειρήματος και η διοργάνωση πλατιού διαλόγου και διαδικασιών συγκρότησης του νέου φορέα. Διαμορφώνονται τα πρώτα κείμενα διαλόγου και εισηγήσεων με τις βασικές ιδέες για την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πλήρη υποταγή της επίσημης αριστεράς, την κρίση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.

Την ίδια στιγμή, τον Δεκέμβριο του 1989, η ΚΕ του ΚΚΕ σε ολομέλειά της βγάζει απόφαση που "ξεκαθαρίζει" με την αριστερή διαφωνία και το μετέπειτα ΝΑΡ. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται τον Γενάρη του 1990 (στην ΚΟΜ.ΕΠ.) και είναι ομόφωνη, δηλαδή ψηφίζεται τόσο από την "ανανεωτική πτέρυγα" όσων αργότερα, στην κρίση του 1991, προσχώρησαν στον Συνασπισμό (Δραγασάκης, Αλαβάνος, Λαφαζάνης, κ.α.) και αργότερα κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Δαμανάκη, κλπ), όσο και της πτέρυγας που έμεινε στην καθοδήγηση του κόμματος (Φλωράκης, Παπαρήγα, κλπ). Χαρακτηριστικά για την κατεύθυνση της απόφασης είναι η θέση ότι οι διαφωνούντες "Στο θέμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας επιδίωκαν να εγκλωβίσουν το Κόμμα αποκλειστικά στις μονότονες καταγγελίες και στην επανάληψη μόνο του συνθήματος «έξω από την ΕΟΚ», ή οι τοποθετήσεις της απόφασης ότι "Η χρήση εμπορευματοχρηματικών σχέσεων στο σοσιαλισμό, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατανοούνταν από τους διαφωνούντες ως πισωγύρισμα στον καπιταλισμό." Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά για τα στελέχη που διαφώνησαν με τη γραμμή και την ηγεσία του κόμματος ότι: "Είναι χαρακτηριστική η άρνησή τους στην Κ.Ε. να καταδικάσουν την απαράδεκτη ενέργεια του Κώστα Κάππου" (αναφέρεται στην καταψήφιση της κυβέρνησης Τζαννετάκη στη Βουλή από τον Κ. Κάππο).

- Στις 18 Ιανουαρίου 1990 κυκλοφορεί η «πρόταση διαλόγου: Για μια νέα προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄90». Η πρόταση διαλόγου αποτελεί τη βάση για συζήτηση μπροστά σε μια πανελλαδική συνδιάσκεψη του ρεύματος αριστερής αμφισβήτησης και κριτικής στο ΚΚΕ, μετά τις εξελίξεις στην ΚΝΕ (διάσπαση το Σεπτέμβρη) και το ΚΚΕ μέχρι τον Νοέμβρη 1989 (παραίτηση και αποχώρηση 15 μελών της Κ.Ε. και πολλών μελών και στελεχών). Η πρόταση διαλόγου αποτελεί την εισήγηση για τις συζητήσεις στις οργανώσεις και τους αγωνιστές που έχουν αποχωρήσει από το ΚΚΕ, στην πορεία προς μια πρώτη οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του ρεύματος αριστερής κριτικής και ρήξης.

- Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 1990 πραγματοποιείται η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Η 1η Συνδιάσκεψη γίνεται στο μεγάλο αμφιθέατρο της φοιτητικής εστίας του Ζωγράφου (ΦΕΕΜΠ), με τη συμμετοχή 413 αντιπροσώπων από όλη τη χώρα. Συμμετέχουν όλα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ που είχαν παραιτηθεί τους προηγούμενους μήνες και τα στελέχη των επιτροπών του κόμματος, καθώς και αντιπρόσωποι από τις οργανώσεις της ΚΝΕ από όλες τις πόλεις που συσπειρώθηκαν στα εκλεγμένα όργανα και το ΚΣ της οργάνωσης. Στη Συνδιάσκεψη διαμορφώνονται οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις του ρεύματος, αποφασίζεται το όνομα και εκλέγεται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του ΝΑΡ.

Το ΝΑΡ έχει ιδρυθεί με όλες τις αντιφάσεις του, κατ’ αρχήν σαν αριστερή αντιπολίτευση στη συναίνεση και την υποταγή της επίσημης αριστεράς, αναζητώντας από τα πρώτα βήματά του μια νέα αριστερή και εργατική πολιτική στη νέα εποχή.

- Στις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη 1990 συγκροτείται το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Αντιπολίτευσης» με τη συμμετοχή των δυνάμεων του νεοσύστατου ΝΑΡ, ανένταχτων αγωνιστών και του ΕΕΚ. Στις εκλογές αυτές η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γίνεται κυβέρνηση, αφού της έστρωσε το δρόμο η συναίνεση της επίσημης αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ με τις 2 συγκυβερνήσεις (Τζαννετάκη και "οικουμενική") τους προηγούμενους μήνες. Η σκληρή θατσερική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί κύμα αντιστάσεων σε μια σειρά χώρους, με μεγάλους αγώνες (όπως στην ΕΑΣ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στην Πειραϊκή-Πατραϊκή και τις άλλες λεγόμενες "προβληματικές επιχειρήσεις", αλλά και άλλους κλάδους). 

kne_5_synedrio.gif- Τον Σεπτέμβριο του 1990 πραγματοποιείται το 5ο έκτακτο Συνέδριο της ΚΝΕ - (ΝΑΡ) για να καθοριστούν οι πολιτικές αποφάσεις και η παρέμβαση της οργάνωσης στις νέες συνθήκες, μετά τη ρήξη με το ΚΚΕ. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της ΦΕΕΜΠ στου Ζωγράφου με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων, σε κλίμα πλούσιου διαλόγου, ζωντάνιας και έντονης αναζήτησης για το μέλλον της κομμουνιστικής νεολαίας, μετά την ρήξη.

Το 5ο Συνέδριο της ΚΝΕ αποφασίζει τη συνέχιση της δράσης της ΚΝΕ (με την προσθήκη του ΝΑΡ για να αναγνωρίζεται σε σχέση με την ΚΝΕ του Περισσού), καταλήγει σε πολιτική πρόταση για την αριστερή συσπείρωση της νεολαίας, αποφασίζει τη συμμετοχή της οργάνωσης νεολαίας στο εγχείρημα του ΝΑΡ και εκλέγει νέο Κεντρικό Συμβούλιο (Κ.Σ.).

 

- Τον Νοέμβριο του 1990 αρχίζουν οι καταλήψεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και σχολεία - ενάντια στο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο ΝΔ-Κοντογιαννόπουλου- που θα οδηγήσουν στο μεγαλειώδες νεολαιίστικο κίνημα του ΄90-΄91, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του κομμουνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα (μέλους του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετωπου-ΕΑΜ) και τα τεράστια συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Τα συλλαλητήρια αντιμετωπίζονται με ωμή καταστολή από τις κρατικές δυνάμεις και την κυβέρνηση ΝΔ. Τον Φεβρουάριο, μετά από εκτεταμένη ρίψη χημικών από την αστυνομία παίρνει φωτιά το πολυκατάστημα "Κ. Μαρούσης" στην οδό Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα 4 νεκρούς. Σχεδόν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια και το σύνολο των σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας έχουν καταληφθεί. Το νομοσχέδιο αποσύρεται, ο Κοντογιαννόπουλος παραιτείται, έχοντας όμως καταγγείλει δημόσια τον καθοριστικό ρόλο της «ομάδας Γράψα» και του ΝΑΡ στις κινητοποιήσεις. Από τους δρόμους του αγώνα, τις μαζικότατες συνελεύσεις και το εκρηκτικό νεολαιίστικο ξέσπασμα απουσιάζει η κυρίαρχη αριστερά του ενιαίου ΣΥΝ. Οι κινήσεις της ΚΝΕ του Περισσού μαζί με την νεολαία ΕΑΡ δεν έχουν συμβολή και συμμετοχή, ενώ μαζί με τις καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ, κλπ) καταψηφίζουν τις καταλήψεις στις συνελεύσεις των συλλόγων και τα σχολεία.

- Από το 1990, αλλά πιο έντονα μετά το νεολαιίστικο κίνημα του 1990-91, προχωράει η διαδικασία ενοποίησης των Αριστερών Αντισυναινετικών Σχημάτων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στα οποία πρωτοστατεί η ΚΝΕ-ΝΑΡ. Τα σχήματα αυτά είχαν συγκροτηθεί την περίοδο της ρήξης με τη γραμμή του ΚΚΕ, ως έκφραση της μετωπικής συσπείρωσης πάνω σε προγράμματα πάλης, πρόταση που προωθούσε η Πανσπουδαστική σ.κ. με την τότε γραμμή της ΚΝΕ (αντί για την από τα πάνω ενοποίηση-κοινή εκλογική έκφραση της Π.σ.κ. και της ΡΑΝ-Δημοκρατικού Αγώνα της ΕΑΡ, όπως ήθελε η ηγεσία του ενιαίου ΣΥΝ). Το 1991 Ιδρύεται τελικά η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (ΕΑΑΚ), με τη συμμετοχή χιλιάδων ανένταχτων αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος και πολλών σχημάτων-κινήσεων από όλες τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και τη στήριξη δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς (ΚΝΕ-ΝΑΡ, Ρήγας Φεραίος, Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών, κ.α.). Οι διαδικασίες συγκρότησης της ΕΑΑΚ επισφραγίζονται σε Πανελλαδική Συνάντηση των σχημάτων στο αμφιθέατρο Γκίνη του ΕΜΠ την άνοιξη 1991. 

-  Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 1990 πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ. Οι Θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) έχουν τίτλο «Ο Σοσιαλισμός στην εποχή μας – πρόταση διαλόγου για ένα αριστερό πρόγραμμα πάλης» και αναδεικνύουν ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη «συμβολή στο έργο της επαναστατικής ανασύνθεσης του αριστερού χώρου, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός σύγχρονου επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης και της κοινωνικής αλλαγής». Με τις Θέσεις της Σ.Ε. διαφωνούν οι σ. Κώστας Κάππος και Κώστας Μπατίκας, οι οποίοι καταθέτουν δική τους πρόταση εισήγησης με τίτλο «11 σημεία για την επανασυσπείρωση των αγωνιστών του ΝΑΡ». Η Συνδιάσκεψη υπερψηφίζει την εισήγηση της Σ.Ε. και οι σύντροφοι της μειοψηφίας αποχωρούν από το ΝΑΡ. Στη Συνδιάσκεψη ψηφίζεται Πολιτική Απόφαση και εκλέγεται νέα Σ.Ε.

Ο πρώτος χρόνος και οι πρώτες προσπάθειες συγκρότησης του ρεύματος της αριστερής αμφισβήτησης κλείνει. Βασικός ενοποιητικός ιστός της καταρ­χήν συγκρότησης του ΝΑΡ ήταν η πολιτική αντίθεση στη γραμμή και πολιτική του ΚΚΕ και η προσέγγιση μιας νέας αριστερής πολιτικής γραμμής. Αλλά ταυτόχρονα, ενώ το πολιτικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο, εκφρά­ζονταν και βασικά στοιχεία μιας νέας θεω­ρητικής αναζήτησης. Τι σοσιαλισμό έχει ανάγκη η εποχή, η έντονη καταδίκη της σφαγής της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, η διεκδίκηση της εργατικής δημοκρατίας στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος και η αναζήτηση μιας άλλης σύνδεσης της τα­κτικής με τη στρατηγική, που θα κατεβάζει τη στρατηγική από το εικονοστάσι στην πραγματική ζωή, ήταν εκείνα τα στοιχεία που έδωσαν στην αριστερή διάσπαση του '89 βάθος και αντοχή. Η αντιφατική ιδεολογική φυσιογνωμία ης πρώτης αυτής φάσης μετά τη ρήξη και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και αναζητήσεις του δυναμικού που αμφισβήτησε τη γραμμή του ΚΚΕ, θα οδηγήσει στη διαρροή ενός σημαντικού δυναμικού, αλλά και στελεχών που παραιτήθηκαν από την ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετωπική πολιτική πρόταση, η ίδρυση της ν.Κ.Α. και η πορεία προς το 1ο Συνέδριο του ΝΑΡ

- Στην 3η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ που πραγματοποιείται στις 5 και 6 Ιουνίου του 1993 σε αμφιθέατρο στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθήνας, το κεντρικό ζήτημα αποτελούν οι δρόμοι προώθησης της εργατικής πολιτικής και του μετώπου. Στο κέντρο της συζήτησης και των επεξεργασιών της Συνδιάσκεψης είναι η ανάπτυξη της παρέμβασης του ΝΑΡ σε όλα τα πεδία, όχι πια σαν μια αριστερή διαμαρτυρία στο εκφυλισμένο κομμουνιστικό κίνημα, αλλά σαν προσπάθεια ριζικής επαναθεμελίωσης της εργατικής πολιτικής και του κομμουνισμού. Η Συνδιάσκεψη υπερψηφίζει πολιτική απόφαση που διατυπώνει την πρόταση για Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο και αριστερά προγράμματα πάλης σαν απάντηση στον κοινωνικό πόλεμο. Η συνδιάσκεψη εκλέγει νέα Σ.Ε. του ΝΑΡ.

- Η ΚΝΕ-ΝΑΡ πραγματοποιεί διαδοχικά την 1η και 2η Συνδιάσκεψή της το 1991 και 1992 αντίστοιχα. Κεντρικά θέματα η αριστερή πολιτική ενοποίηση των αγωνιστών του νεολαιίστικου κινήματος και η διαδικασία συγκρότησης του μετώπου. Οι νέες συνθήκες στην πολιτική, την κοινωνία και οι αλλαγές στη νεολαία, βάζουν στην ημερήσια διάταξη του δυναμικού της ΚΝΕ-ΝΑΡ το ζήτημα της επαναθεμελίωσης μιας σύγχρονης κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας. Το 1994, με απόφαση της 3ης Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ-ΝΑΡ η οποία συνέρχεται στο αμφιθέατρο Σβώλου στη Νομική Σχολή της Αθήνας, ξεκινάει ο διάλογος και λίγο αργότερα δημοσιεύονται οι Θέσεις για ένα Συνέδριο επανίδρυσης μιας σύγχρονης απελευθερωτικής κομμουνιστικής νεολαίας.

Από το 1993 και μετά, το όλο εγχείρημα του ΝΑΡ και της ΚΝΕ-ΝΑΡ κινείται -αργά και αντιφατικά-στην κατεύθυνση της μετεξέλιξης από μια χαλαρή συσπείρωση διαμαρτυρομένων α­πέναντι στο παραδοσιακό ΚΚ σε μια ένωση κομμουνιστών στη βάση του επαναστατικού στρατηγικού προγράμματος της εποχής μας. Μια δύσκολη πορεία, με ταλαντεύσεις, καθυστερήσεις, αλλά και διαρκή βήματα και προσπάθειες έχει ξεκινήσει. 

Από τον Οκτώβρη 1993 κυβερνά ξανά το ΠΑΣΟΚ. Αρχίζει η φάση του "εκσυγχρονιστικού ρεύματος" που φέρνει το 1996 στην εξουσία τον Κώστα Σημίτη. Επιταχύνονται οι διεργασίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο υπό διαμόρφωση ενιαίο νόμισμα (ευρώ) και προχωρούν σημαντικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
 
- Το 1993 συγκροτείται το μετωπικό σχήμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Μαχόμενη Αριστερά». Συμμετέχουν το ΝΑΡ, το ΕΚΚΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΕΕΚ και ανένταχτοι αγωνιστές. Η Μαχόμενη Αριστερά συμμετέχει σε 2 εκλογικές μάχες (Βουλευτικές 1993 και 1996). Στις ευρωεκλογές του 1994 το ΝΑΡ μαζί με άλλες δυνάμεις και αγωνιστές θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο της «Αριστερής Κίνησης κατά της Ε.Ε.».

Τον Μάρτιο του 1995 πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Ε.Μ. Πολυτεχνείου το Συνέδριο μετεξέλιξης της ΚΝΕ-ΝΑΡ και ίδρυσης της νέας οργάνωσης. Το Συνέδριο καταλήγει σε πολιτική απόφαση και ανάμεσα σε 3 προτάσεις υπερψηφίζεται το νέο όνομα της οργάνωσης. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση έχει δημιουργηθεί, συσπειρώνοντας μια νέα γενιά αγωνιστών που πολιτικοποιήθηκε μετά το 1989, στους αγώνες ενάντια στη συναίνεση, την υποταγή, στα μεγάλα κινήματα του 1990-΄91 και τις μάχες ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Στο συνέδριο επανίδρυσης γίνεται πλούσια συζήτηση για τα ζητήματα της πολιτικής γραμμής στη σύγχρονη νεολαία και τίθενται οι βάσεις για μια πιο στρατηγική ενοποίηση της οργάνωσης. Εκλέγεται το πρώτο Κ.Σ. της ν.Κ.Α. Θα συμβάλλει αποφασιστικά στους αγώνες της νεολαίας, ενώ με το «κομμουνιστική απελευθέρωση» στο όνομά της σηματοδοτεί τη στρατηγική της κατεύθυνση.

Τον επόμενο χρόνο (Μάρτιος 1996) διοργανώνεται στη Νομική Σχολή Αθήνας η Συνδιάσκεψη για την Διακήρυξη της νέας οργάνωσης, στην οποία αποφασίζεται το προγραμματικό κείμενο της νΚΑ και στοιχεία ανάπτυξης της στρατηγικής της φυσιογνωμίας.

Την ίδια περίοδο συγκροτούνται σε κλάδους και χώρους δουλειάς τα πρώτα εργατικά σχήματα-παρεμβάσεις και κινήσεις εργαζόμενων. Κινήσεις στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα παρεμβαίνουν στις τράπεζες, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο μέταλλο, τους λογιστές, στους οικοδόμους και άλλους κλάδους. Παρέμβαση του δυναμικού αυτού υπάρχει και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και μια σειρά Ομοσπονδίες και συνδικάτα. Οι πρώτες απόπειρες ενοποίησης και οργανωμένης συγκρότησης του ταξικού δυναμικού οδηγούν σε μορφές όπως το Κέντρο Εργατικής Παρέμβασης-ΚΕΠ.

Την 1η Μάη 1996 διοργανώνεται η πρώτη ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Πλατεία Λαυρίου, δίπλα στην Ομόνοια-Αθήνα. Οι δυνάμεις του ΝΑΡ πρωτοστατούν μαζί με άλλους αγωνιστές για την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος από τον υποταγμένο κρατικό-κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η πρώτη αυτή ανεξάρτητη από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εργατική συγκέντρωση αποτελεί την αρχή μιας ολόκληρης πορείας σε διαπάλη και αντιπαράθεση με τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό που αργότερα θα εκφραστεί και στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις, στις πανεργατικές απεργίες, στη ΔΕΘ, κ.α. με τις συγκεντρώσεις του Μουσείου, της Καμάρας, κλπ. 

- Οι νέες συνθήκες μετά την κατάρρευση του αν-ύπαρκτου σοσιαλισμού, αλλά και οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι απαιτήσεις της ταξικής πάλης σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος και ενσωμάτωσης των συνδικάτων και της αριστεράς, δημιουργούν την ανάγκη για τομές και επεξεργασίες στη θεωρία και την πολιτική της επαναστατικής αριστεράς. Στο ΝΑΡ ανοίγει η διαδικασία προς το 1ο Συνέδριο, με ενδιάμεσους σταθμούς δύο σημαντικές θεματικές πανελλαδικές συνδιασκέψεις. Το 1996, μετά από κύκλο διαλόγου και πλατιάς συζήτησης στην οργάνωση για την αναγέννηση της εργατικής πάλης, πραγματοποιείται στη Νομική Αθήνας η Συνδιάσκεψη για το Νέο Εργατικό Κίνημα (1η εργατική συνδιάσκεψη). Κεντρικό ζήτημα η ανάλυση της σύγχρονης εργατικής τάξης, οι νέες απαιτήσεις της εργατικής πάλης και η σύνδεση οικονομικού και πολιτικού αγώνα των εργαζόμενων για να αναχαιτιστεί και ανατραπεί η συνολική αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου. Διατυπώνεται η λογική και η γραμμή ενός Νέου Εργατικού Κινήματος (ΝΕΚ).

Αντίστοιχα, το 1997, μετά από πλατύ διάλογο, κατατίθεται η ανάλυση για τον σύγχρονο καπιταλισμό, μετά την κατάρρευση και τις κρίσεις, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις που έχουν προωθηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ανάλυση του ΝΑΡ γίνεται λόγος για ένα νέο στάδιο ανάπτυξης και κρίσης του καπιταλισμού, τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Τον Ιούνιο του 1997 πραγματοποιείται στο Πολυτεχνείο Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα «Η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία- νέο στάδιο ανάπτυξης και κρίσης του καπιταλισμού».

- Το καλοκαίρι 1996 αντιπροσωπεία του ΝΑΡ συμμετέχει στη «Συνάντηση για την Ανθρωπότητα και ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό», την πρώτη «Διηπειρωτική Συνάντηση» που διοργάνωσαν οι Ζαπατίστας (EZLN) στη ζούγκλα Λακαντόνα της Τσιάπας, στο Μεξικό. Η αντιπροσωπεία παρουσίασε σε διεθνή συνέλευση-τραπέζι την εισήγηση για το εργατικό κίνημα. Αντίστοιχα, τον Αύγουστο 1997 πολυμελής αντιπροσωπεία της ν.Κ.Α. και του ΝΑΡ συμμετέχει στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και φοιτητών στην Αβάνα, Κούβα. Η εισήγηση της ν.Κ.Α. για τη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική πάλη πραγματοποιήθηκε σε μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ της Αβάνας.

-Τον Οκτώβριο του 1997 πραγματοποιείται στο χώρο του Ε.Μ. Πολυτεχνείου το πρώτο φεστιβάλ "Αναιρέσεις", μια ποιοτική αναβάθμιση των πολιτικών-πολιτιστικών τριήμερων που διοργάνωσε τα προηγούμενα χρόνια η ΚΝΕ-ΝΑΡ και η ν.Κ.Α. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται επίσης στην Πάτρα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα δέχονται επίθεση με μολότοφ από ομάδα του "αντιεξουσιαστικού χώρου" που αποκρούεται. Το ταξίδι του Φεστιβάλ "Αναιρέσεις" έχει ξεκινήσει δυναμικά και κάθε χρόνο ξεδιπλώνει μια σημαντική δραστηριότητα σε πολλές πόλεις, με πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες, εργαζόμενοι και αγωνιστές.

- Το 1998 δημιουργείται το Μέτωπο Ριζοσπαστικής ΑριστεράςΜΕΡΑ, μετωπικό σχήμα της επαναστατικής αριστεράς. Συμμετέχουν το ΝΑΡ και η ν.ΚΑ, το ΕΚΚΕ, το ΕΕΚ, η ΑΚΟΣ, και αργότερα οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές. Το ΜΕΡΑ θα έχει παρουσία στις κοινωνικές και πολιτικές μάχες της περιόδου για 11 περίπου χρόνια.

- Τον Ιανουάριο του 1998 δημοσιεύονται οι Θέσεις της Σ.Ε. για το 1ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Κεντρικά ζητήματα, το νέο στάδιο ανάπτυξης και κρίσης του καπιταλισμού, μια πρώτη προσέγγιση της φύσης και του χαρακτήρα των χωρών του «υπαρκτού» σοσιαλισμού και της κατάρρευσης του κομμουνιστικού κινήματος σε ανατολή και δύση, αλλά και η συγκρότηση του σύγχρονου επαναστατικού υποκειμένου.

Το 1ο Συνέδριο του ΝΑΡ θα γίνει στις 3,4 και 5 Ιουλίου του 1998 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με τη συμμετοχή περίπου 370 αντιπροσώπων από τις οργανώσεις του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. από όλη τη χώρα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επαναστατικές οργανώσεις και κινήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Συνέδριο ψηφίζεται πολιτική απόφαση καθώς και αρχές λειτουργίας του ΝΑΡ και εκλέγεται (αντί Συντονιστικής Επιτροπής) η νέα Πολιτική Επιτροπή (Π.Ε.) της οργάνωσης. Με το πρώτο Συνέδριο το ΝΑΡ εμβαθύνει τις επεξεργασίες του για το σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό, για την πορεία προς την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την μετάβαση προς τον κομμουνισμό, για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και τα αίτια της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Το 1ο Συνέδριο αποτέλεσε σοβαρό βήμα για την εξέλιξη και πορεία του ΝΑΡ τα επόμενα χρόνια, βάζοντας τις βάσεις για την επαναστατική τακτική και στρατηγική της οργάνωσης.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον ηρωικό αγώνα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπου σε 32 πόλεις, στα εξεταστικά κέντρα, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές και εργαζόμενοι δίνουν μάχες για τη ματαίωση του. Οι δυνάμεις της ν.Κ.Α και του ΝΑΡ πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες αγωνιστές. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων τρεις αγωνιστές της νΚΑ δέχονται δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, με πλήρη κάλυψη από τα ΜΑΤ, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. της ν.Κ.Α. τραυματίζεται πολύ βαριά. Ακολουθούν μαζικές διαδηλώσεις και πορείες αλληλεγγύης και καταδίκης της κρατικής καταστολής και της δράσης της ναζιστικής συμμορίας. Για την δολοφονική επίθεση θα καταδικαστεί πολύ αργότερα μόνο ο Α. Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος), ηγετικό στέλεχος τότε της ΧΑ. 

Τον ίδιο χρόνο, 1998, πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Αθήνας η 2η Συνδιάσκεψη της ν.Κ.Α. με κεντρικό θέμα την πρόταση για το Αριστερό Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο της νεολαίας (ΑΑΜ).

- Το ΝΑΡ και η ν.Κ.Α. συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση νεολαίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι 1998 στην Πέργαμο της Τουρκίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 12 χώρες και πολλές οργανώσεις, η διοργάνωση ήταν του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP). 

- Τον Μάρτιο 1999 ξεκινάει η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία που θα κρατήσει 78 μέρες. Το ΝΑΡ συμβάλλει μαχητικά, μαζί με άλλες δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος, στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενάντια στους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Διοργανώνονται συναυλίες αλληλεγγύης και κυκλοφορούν κείμενα στρατιωτών και ναυτών ενάντια στην πολιτική και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Στρατευμένα μέλη της ν.Κ.Α. τιμωρούνται με φυλακίσεις. 

- Τον Ιανουάριο του 2000 φεύγει από τη ζωή ο Γιώργος Γράψας, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ο Γ. Γράψας ήταν ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στη διάσπαση του 1989 που με τη φράση του "Φυσικά και δεν θα υπακούσουμε" (αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΚΕ να καθαιρέσει τα εκλεγμένα όργανα της ΚΝΕ) σηματοδότησε την πορεία ρήξης με την ρεφορμιστική αριστερά, ενώ αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη της πορείας συγκρότησης του νέου εγχειρήματος του ΝΑΡ. 

Λίγες μέρες μετά το θάνατό του, πραγματοποιείται η προγραμματισμένη 4η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ στην Πάντειο. Αντικείμενό της η εξειδίκευση της πολιτικής γραμμής του ΝΑΡ από το 1ο Συνέδριο στις νέες συνθήκες και η οργανωτική συγκρότηση του ΝΑΡ μετά το συνέδριο. Η Συνδιάσκεψη ψηφίζει Πολιτική απόφαση και Οργανωτική απόφαση, στην οποία εξειδικεύονται οι αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΝΑΡ, και εκλέγει νέα Π.Ε.

- Στα τέλη του ίδιου χρόνου, το Δεκέμβριο 2000, συνέρχεται το 2ο Συνέδριο της ν.Κ.Α. με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα υπακούσουμε-έρχεται η δική μας εποχή», αφιερωμένο στο Γιώργο Γράψα που έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες πριν. Το συνέδριο της ν.Κ.Α. καταλήγει σε πολιτική απόφαση για την μετωπική πρόταση του ΑΑΜ, την παρέμβαση στη νέα εργατική βάρδια και την συγκρότηση και τις αρχές λειτουργίας της ν.Κ.Α. Εκλέγεται το νέο Κεντρικό Συμβούλιο (Κ.Σ.) της ν.Κ.Α.

 

Η 2η δεκαετία της δράσης και το 2ο Συνέδριο του ΝΑΡ

2synedrionar.gif- Το 2002 συγκροτείται η «Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003», ενάντια στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003, στον απόηχο και των μεγάλων διεθνών κινητοποιήσεων της Γένοβας το 2001. Στην Πρωτοβουλία Αγώνα συμμετέχουν μαζικά αγωνιστές του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, σχήματα, ανένταχτοι αγωνιστές καθώς και πολλές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η Πρωτοβουλία Αγώνα αρνείται την ένταξη στο ρεφορμιστικό "Κοινωνικό Φόρουμ" και πρωτοστατεί σε μαζικές κινητοποιήσεις με έντονο αντιΕΕ στίγμα. Από τον Ιανουάριο του 2003 αρχίζουν μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις ενάντια στις συνόδους των υπουργών της Ε.Ε., με σταθμό τις 16 Απρίλη όπου πραγματοποιείται στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο με συγκρούσεις στην «κόκκινη ζώνη», ενάντια στη Σύνοδο διεύρυνσης της Ε.Ε. (που αντιμετωπίζεται με καταστολή) και τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική όπου γίνονται πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Περίπου 10.000 διαδηλωτές της Πρωτοβουλίας Αγώνα διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη. Καθώς εξελίσσεται η πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ αποκτά έντονο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

- Το Δεκέμβριο του 2003 πραγματοποιείται η 3η Συνδιάσκεψη της ν.Κ.Α. με θέμα την πολιτική γραμμή της οργάνωσης και βήματα στο κίνημα της νεολαίας και την ανάπτυξη της ν.Κ.Α.

- Τον Ιανουάριο 2004 διοργανώνεται Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ για την πολιτική τακτική και τις πολιτικές εξελίξεις, εν όψει και των βουλευτικών και ευρωεκλογών του Μαρτίου 2004.

Στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" οι δυνάμεις του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Διοργανώνονται συναυλίες, εκδηλώσεις αλλά και πορείες που αντιμετωπίζονται με καταστολή. Ειδική παρέμβαση γίνεται για τον πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων στα μεγάλα Ολυμπιακά έργα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες των έργων προχωρούν σε απεργίες, μέσα σε ασφυκτικές πιέσεις από κράτος-εργοδοσία για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των έργων. 

- Τον Αύγουστο 2005, πολυμελής αντιπροσωπεία της ν.Κ.Α. συμμετέχει στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και φοιτητών που διοργανώνει η ΠΟΔΝ στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η ν.Κ.Α. συμμετέχει σε διεθνείς συζητήσεις και εκδηλώσεις και συναντιέται με πλήθος οργανώσεων από πολλές χώρες.

Το επόμενο καλοκαίρι, τον Ιούλιο 2006 η ν.Κ.Α. θα οργανώσει το πρώτο της ετήσιο camping Αναιρέσεις (στο Μαυροβούνι Γυθείου) με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων.

- Το 2005 ξεκινάει η διαδικασία για το 2ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Αρχές 2006 δημοσιεύονται οι Θέσεις της Π.Ε. και αρχίζει ο διάλογος.

Το 2ο Συνέδριο θα γίνει στις 7,8 και 9 Ιουλίου του 2006 στην Πάντειο (αμφιθέατρο Καράγιωργα) με τη συμμετοχή 410 αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από τις οργανώσεις βάσης του ΝΑΡ και της ν.ΚΑ. Στο συνέδριο ψηφίζεται η πολιτική απόφαση καθώς και νέα Π.Ε. του ΝΑΡ. Κεντρικά ζητήματα του Συνεδρίου είναι η αποτύπωση της νέας πραγματικότητας στην Ελλάδα και διεθνώς, η συγκεκριμενοποίηση και εμβάθυνση των θεωρητικών τομών για το νέο στάδιο του καπιταλισμού, το διεθνές πλέγμα του κεφαλαίου καθώς και τα νέα βήματα που απαιτούνται στην πολιτική και μετωπική πρόταση του ΝΑΡ.

Στην απόφαση καταγράφεται ο κεντρικός στόχος που είναι η συγκρότηση του Αντικαπιταλιστικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ) και αναλύεται το περιεχόμενο και η τακτική του. Εξειδικεύεται ο στόχος του Πόλου-Μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και η σύνδεση τακτικής στρατηγικής με τον επαναστατικό αγώνα του σήμερα και το ρεύμα της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης. Ειδική αναφορά και συζήτηση γίνεται για τα προβλήματα και τις κρίσεις στην πορεία συγκρότησης του ΝΑΡ και διατυπώνονται νέοι στόχοι για την μεταβατική κομμουνιστική οργάνωση.

- Τον Μάιο 2006 ξέσπασε δυναμικό φοιτητικό κίνημα ενάντια στο  νόμο πλαίσιο της Μαριέτας Γιαννάκου. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν το Σεπτέμβρη του 2006 έως τον Μάρτη- Απρίλη του 2007 πετυχαίνοντας την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη νομιμοποίηση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στις 8 Μάρτη του 2007 χιλιάδες  φοιτητές περικύκλωσαν τη Βουλή στην μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση της δεκαετίας, την ημέρα που ψηφιζόταν ο νόμος πλαίσιο. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άγρια καταστολή. Η συμβολή της ν.Κ.Α., της ΕΑΑΚ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ήταν καθοριστική στο ξεδίπλωμα του μεγάλου αυτού αγώνα.

- Το καλοκαίρι του 2007 διοργανώθηκε Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ για την εκλογική παρέμβαση και τις πολιτικές εξελίξεις.

- Το 2007 και 2008 πραγματοποιούνται επίσης 3 σημαντικά θεωρητικά-πολιτικά διήμερα του ΝΑΡ για ζητήματα της ιστορίας και της Αριστεράς. Το πρώτο, με θέμα τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση (Νοέμβρης 2007, Πολυτεχνείο), το δεύτερο με θέμα τα "160 χρόνια από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, για τον Μαρξισμό της εποχής μας" (Φεβρουάριος 2008, Νομική), και το τρίτο με θέμα τα 40 χρόνια από το Μάη του 1968 (Μάης 2008, Πολυτεχνείο).

- Τον Ιούνη του 2008 πραγματοποιήθηκε στην Πάντειο η 2η Εργατική Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ. Θέμα της η επικαιροποίηση της γραμμής και πρότασης του Νέου Εργατικού Κινήματος στις νέες συνθήκες της συνολικής αντεργατικής επίθεσης διαρκείας και τα βήματα για τη δημιουργία κίνησης του ΝΕΚ.

- Τον Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε νέο Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ με θέμα την παρέμβαση στις κοινωνικές και πολιτικές μάχες της περιόδου, ιδιαίτερα την μετωπική πολιτική, τις ευρωεκλογές και το Μέτωπο κατά της Ε.Ε.

- Στις 6 Δεκέμβρη 2008 δολοφονείται από αστυνομικούς στα Εξάρχεια ο 16χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος. Οι άμεσες μαχητικές κινητοποιήσεις της νύχτας εκείνης θα συνεχιστούν και θα σημάνουν την εξεγερτική έκρηξη του Δεκέμβρη 2008. Χιλιάδες νέοι και νέες κυρίως, θα ξεδιπλώσουν πολύμορφες δράσεις με πορείες, καταλήψεις και δράσεις τόσο κεντρικά, όσο και στις γειτονιές. Το ΝΑΡ και η νΚΑ θα παρέμβουν μαχητικά από το πρώτο βράδυ στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη 2008, απλώνοντας κοινωνικά το μήνυμα της εξέγερσης και ενισχύοντας τις πολιτικές αιχμές του αγώνα.

Μια νέα καπιταλιστική κρίση έχει αρχίσει διεθνώς (από τα τέλη 2007-αρχές 2008) με ιδιαίτερες επιπτώσεις στον ελληνικό καπιταλισμό. Τα κοινωνικά και πολιτικά της αποτυπώματα σφραγίζουν έναν νέο κύκλο εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

- Με την έμπνευση του Δεκέμβρη και στο φόντο της νέας καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεών της, διοργανώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2009 μεγάλη συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο γήπεδο Σπόρτινγκ στα Πατήσια. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η πλειοψηφία των οργανώσεων της μαχόμενης και ανατρεπτικής αριστεράς της χώρας και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές. Πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού και ελπίδας, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο "Σπόρτινγκ". Η μαζική αυτή συγκέντρωση αποτέλεσε την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου, συζήτησης και κινήσεων για την συγκρότηση ενός νέου μετωπικού σχήματος της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς.

- Στις 22 Μάρτη 2009, ύστερα από κύκλο αντικαπιταλιστικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Αθηναΐδα στην Αθήνα πανελλαδική συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών από όλη τη χώρα. Στην πανελλαδική αυτή διαδικασία συγκροτήθηκε η «Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή»-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο νέο μετωπικό σχήμα συμμετέχουν πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές καθώς και οι δυνάμεις ΝΑΡ, ν.ΚΑ, ΕΚΚΕ, ΑΚΟΣ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΣΕΚ, Κομμουνιστική Ανανέωση.

- Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση πραγματοποίησε το 3ο Συνέδριό της το 2010 με κεντρικό σύνθημα "Με την αντικαπιταλιστική πάλη και τη σύγχρονη κομμουνιστική οργάνωση της νεολαίας για την επαναθεμελίωση της κομμουνιστικής προοπτικής". Το 3ο Συνέδριο της ν.Κ.Α. πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Αντωνιάδη της ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ΟΒ της ν.Κ.Α. σε όλη τη χώρα. Η 4η Συνδιάσκεψη της ν.Κ.Α. πραγματοποιείται τον Μάρτη του 2013 στη Γεωπονική Αθήνας με κεντρικό σύνθημα "Η γενιά της κρίσης να γίνει γενιά της επανάστασης". 

Σημαντική πλευρά της παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής ανατρεπτικής αριστεράς και των δυνάμεων του ΝΑΡ είναι και η συγκρότηση των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε Περιφέρειες και η συγκρότηση και δράση νέων κινήσεων σε Δήμους ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2010. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά παρεμβαίνει στις πρώτες εκλογές μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας το 2010 σε 11 από τις 13 περιφέρειες και σε 19 δήμους πανελλαδικά. Εκλέγει μια σειρά δημοτικούς και Περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη χώρα. Η ανάπτυξη τοπικών περιφερειακών και δημοτικών αντικαπιταλιστικών κινήσεων θα συνεχιστεί όλα τα επόμενα χρόνια πολλαπλασιάζοντας την παρέμβαση των κινήσεων σε πολλούς δήμους και σε όλες τις περιφέρεις, με σημαντική συμβολή στην οργάνωση των κινημάτων σε μια σειρά περιοχές και την ανατρεπτική πολιτική παρέμβαση για τα ζητήματα του χώρου, των πόλεων και του περιβάλλοντος ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, του τοπικού κράτους, των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Στις τοπικές εκλογές του 2014 και 2019 οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες εκλέγουν ακόμα πιο πολλούς συμβούλους και αυξάνουν την επιρροή τους.

 

Η καπιταλιστική κρίση, το επαναστατικό πολιτικό υποκείμενο και η πορεία για το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ

- Τον Φεβρουάριο 2010 πραγματοποιείται στο ΚΥΒΕ Περιστερίου πολύ μαζική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του ΝΑΡ, με ομιλίες, ειδική έκδοση, χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η τρίτη δεκαετία της πορείας του ΝΑΡ ξεκινάει δυναμικά, τόσο στο πεδίο της παρέμβασης στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες της περιόδου, όσο και στα βήματα στην εμβάθυνση των επεξεργασιών και της συμβολής για την αντεπίθεση των επαναστατικών ιδεών στον 21ο αιώνα. Φυσικά, στα 20 αυτά πρώτα χρόνια έχει διαμορφωθεί ένας δυσμενής συσχετισμός δυ­νάμεων ανάμεσα στην μειοψηφική τάση του νέου επαναστα­τικού προγράμματος και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης από τη μία, και την κυρίαρχη φιλο-ΕΕ αριστερά της αστικής διαχείρισης (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και το ρεύμα του παραδοσιακού μαχητικού κομμουνιστικού ρεφορμισμού (ΚΚΕ). Καθοριστικός βέβαια είναι ο γενικός ι­στορικός συσχετισμός δυνάμεων της περιό­δου σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας, με έναν καπιταλισμό σε κρίση και επιθετική γραμμή ανάταξης των κερδών και επέλασης στα εργατικά δικαιώματα, παγκόσμια από τη μία, και σοβαρή υποχώρηση του εργατικού κινήματος από την άλλη.

Τον Απρίλιο 2010 με διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) η χώρα μπαίνει σε μηχανισμό στήριξης (ΔΝΤ και ΕΕ) και ξεκινούν τα προγράμματα καπιταλιστικής ανάταξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου που ονομάστηκαν μνημόνια. Η σκληρή αντιλαϊκή επίθεση και τα μέτρα οδηγούν σε μεγαλειώδης κινητοποιήσεις με σειρά Πανεργατικών Απεργιών, πολύ μαζικών συλλαλητηρίων, πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων σε όλη τη χώρα. Μαζί με την μαζικότητα των κινητοποιήσεων αυξάνεται η καταστολή και ο αυταρχισμός. Στο πολιτικό πεδίο δημιουργείται αστάθεια του αστικού κομματικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη γρήγορη φθορά και την εναλλαγή πολλών κυβερνητικών σχημάτων μέσα σε μόλις 5 χρόνια, με κομματικούς συνδυασμούς και κυβερνητικές  συμμαχίες κάθε είδους. Όλα τα αστικά μνημονιακά κόμματα και τα δεκανίκια τους στηρίζουν και ψηφίζουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια και συγκυβερνούν ανά περίπτωση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ). Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνουν άμεσα και σε όλες τις εξελίξεις με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και συμβάλλουν στην οργάνωση του λαού.

- Τον Απρίλιο του 2011 πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ με θέμα "Καπιταλιστική Κρίση και Αριστερά", με στόχο την ανάλυση της κρίσης που ξέσπασε από το 2008 με πολύπλευρες συνέπειες. Στο Σώμα συζητείται το Κείμενο Εργασίας που περιέχει θεωρητικά ζητήματα για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης και ζητήματα πολιτικής γραμμής για την απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το Σώμα εντάσσεται στην πορεία για το 3ο Συνέδριο.

Την 1η Νοέμβρη 2011 φεύγει από τη ζωή ο Κώστας Τζιαντζής, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Ο Κ. Τζιαντζής ήταν στέλεχος της παράνομης ΚΝΕ την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταζητούμενος της χούντας από το Φεβρουάριο του 1974 και πέρασε στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση. Μετά την κατάρρευση της χούντας υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μέχρι το 1989, οπότε αποχώρησε μαζί με άλλα 14 μέλη της ΚΕ. Πρωτοστάτησε στην πάλη εντός του ΚΚΕ ενάντια στη γραμμή ταξικής συνεργασίας και πήρε ενεργό μέρος στη δημιουργία του ΝΑΡ. Συνέβαλε σε σειρά θεωρητικών επεξεργασιών και στην ανάπτυξη της οργάνωσης. Καθοριστική ήταν η συμβολή του στο 1ο Συνέδριο του ΝΑΡ και τις θέσεις της οργάνωσης.

- Τον Μάρτιο του 2012 πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα ακόμα προσυνεδριακό Πανελλαδικό Σώμα, για το επαναστατικό πολιτικό υποκείμενο. Στο Σώμα συζητείται το κείμενο εργασίας "Για το υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης στη νέα εποχή".

Το 2011 στη Θεσσαλονίκη και το 2012 στο κέντρο της Αθήνας, εγκαινιάζονται οι 2 πρώτες Λέσχες νεολαίας, θεωρίας και πολιτισμού "Αναιρέσεις". Μαζί με το ομώνυμο ετήσιο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, το ομώνυμο περιοδικό της ν.Κ.Α. και το ετήσιο καλοκαιρινό camping θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εγχείρημα στο πεδίο της ανάπτυξης του πολιτισμού της αντίστασης, της θεωρίας και της συλλογικής έκφρασης των νέων κομμουνιστών. Στην πορεία θα δημιουργηθούν Λέσχες Αναιρέσεις στην Πάτρα και τα Χανιά.

-Το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας με τη συμμετοχή 428 εκλεγμένων αντιπροσώπων. Το 3ο Συνέδριο υπερψήφισε τις Θέσεις και Πολιτική Απόφαση ενώ αποφάσισε και την μετονομασία του ΝΑΡ σε «ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση». Ενέκρινε επίσης την πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης της οργάνωσης, η οποία αποτελεί πρόταση προς τους αγωνιστές και δυνάμεις της κομμουνιστικής προοπτικής, ως συμβολή στην πορεία δημιουργίας ενός σύγχρονου κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Σημαντική είναι η συμβολή των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του ΝΑΡ στους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού στα χρόνια των μνημονίων. Μετά τις μεγάλες πανεργατικές απεργίες και τα συλλαλητήρια της περιόδου 2010-2012, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς προσπαθούν να αναπτύξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα, συμβάλλοντας σε συνελεύσεις αγώνα, συντονισμούς, απεργίες και διαδηλώσεις για μια σειρά ζητήματα. Στα χρόνια αυτά, από το 2010 μέχρι το 2015, δημιουργούνται -και με τη συμβολή δυνάμεων του ΝΑΡ - συντονισμοί εργατικών σωματείων (κλαδικοί και τοπικοί), επιτροπές και συνελεύσεις σε γειτονιές, καθώς και μια σειρά από Εργατικές Λέσχες σε δήμους και πόλεις. 

Σημαντικές είναι και οι διεθνείς παρεμβάσεις. Τον Φεβρουάριο 2015 αντιπροσωπεία του ΝΑΡ μεταβαίνει στο Κομπάνι και την περιοχή της Ροζάβα, καθώς και σε κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Έχει προηγηθεί η αποστολή -με τη συμμετοχή αγωνιστών του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α.- στην Ανατολική Ουκρανία, στις περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ όπου διεξάγεται αντιφασιστικός αγώνας.  

- Τον Ιούνιο 2016 εκδίδεται το θεωρητικό και πολιτικό περιοδικό "Τετράδια Μαρξισμού", με τη συμβολή των δυνάμεων του ΝΑΡ και μιας σειράς αγωνιστών και διανοούμενων, με σκοπό την αναβάθμιση του θεωρητικού διαλόγου και την δημιουργική ανάπτυξη του μαρξισμού στον 21ο αιώνα.

 

Το 4ο Συνέδριο. Η Προγραμματική Διακήρυξη και η πορεία προς το πρόγραμμα και κόμμα Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης

Το 2014, 2015 και 2016 πραγματοποιήθηκαν Πανελλαδικά Σώματα του ΝΑΡ για ζητήματα σχεδιασμού και πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις, στο φόντο της αντιλαϊκής πολιτικής και της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο. Τα σώματα ασχολήθηκαν με την αντιπαράθεση στο ευρωμνημονιακό καθεστώς και με τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εναλλαγές των μνημονιακών κυβερνήσεων, αποτέλεσμα των βαθιών αντιδραστικών και βάρβαρων μέτρων που επέβαλλαν. Μετά την πτώση της κυβέρνησης ΝΔ (Σαμαρά) και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε διαχειριστική κυβερνητική δύναμη, η ανασύνταξη των αγώνων και της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβερνώσα Αριστερά ήταν στο επίκεντρο των προσπαθειών.

Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι από την πρώτη στιγμή δύναμη αριστερής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οργανώνουν την πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στις 23 Φεβρουαρίου 2015, μετά τη συμφωνία-μνημονιακή γέφυρα στο γιούρογκρουπ στις 20/2/2015. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στη μάχη του Δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2015. Με τη γραμμή του ΟΧΙ μέχρι τέλους και του τριπλού όχι ενάντια σε νέο μνημόνιο, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συνέβαλαν στο μεγαλειώδες και ταξικό 62% του Όχι στο δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα, η αντικαπιταλιστική αριστερά πήρε πρωτοβουλίες («Συνελεύσεις του Όχι μέχρι τέλος») με αγωνιστές και δυνάμεις, ενάντια στην μετατροπή του Όχι σε Ναι και την υπογραφή του νέου βάρβαρου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συναίνεση και στήριξη όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ακροδεξιά, κλπ).

Το 4ο Συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση τη βρίσκει να διανύει το 21ο έτος απ’ την ίδρυσή της, ως μετεξέλιξη της ΚΝΕ – ΝΑΡ. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου 2017, με κεντρικό σύνθημα "Νέοι Αγωνιζόμαστε-Νέοι θα νικήσουμε" και τη συμμετοχή εκατοντάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ΟΒ της ν.Κ.Α. σε όλη τη χώρα. Βασική πλευρά της συζήτησης και των αποφάσεων αποτελεί το ζήτημα της νεολαίας στη δίνη της κρίσης και στην καρδιά μιας σύγχρονης επαναστατικής απάντησης.

Στις αρχές του 2017 ξεκινά και η πορεία προς το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιείται σημαντική διημερίδα στον πολυχώρο Μολύβι (Αιγάλεω) με θέμα τον Σύγχρονο Ελληνικό Καπιταλισμό, με δεκάδες θεματικές εισηγήσεις και επεξεργασίες. Η ημερίδα εντάσσεται στην προσυνεδριακή παρέμβαση και το διάλογο για το επικείμενο συνέδριο του ΝΑΡ.

Το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας στις 1, 2 και 3 Δεκέμβρη 2017 με τη συμμετοχή 400 περίπου εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις Βάσης του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. από όλη τη χώρα. Το Συνέδριο υπερψηφίζει τις Θέσεις, την Πολιτική Απόφαση και εκλέγει νέα Πολιτική Επιτροπή (Π.Ε.) της οργάνωσης. Κύριο ζήτημα των Θέσεων και των αποφάσεων είναι η αποτίμηση της περιόδου των μεγάλων αγώνων της μνημονιακής περιόδου 2010-2015, η διαμόρφωση της τακτικής στις συνθήκες επιβολής των αναδιαρθρώσεων και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χάραξη των βημάτων και η αναβάθμιση της παρέμβασης του ΝΑΡ για την ανώτερη συγκρότηση των πρωτοπόρων δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στην πορεία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος.

- Τον Φεβρουάριο 2018 η εφημερίδα ΠΡΙΝ ανανεώνει ριζικά την έκδοσή της με νέο δημιουργικό, λογότυπο και αλλαγές στην ύλη, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός μάχιμου εντύπου, βάζοντας στην μετωπίδα της "εφημερίδα της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς". 

- Το 2018 πραγματοποιούνται οι πρώτες συσκέψεις σε μια σειρά πόλεις και γειτονιές, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία της «Πρωτοβουλίας Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα» στην οποία συμμετέχουν αγωνιστές. Η «Πρωτοβουλία Διαλόγου» θα διοργανώσει στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της ιστορικό-θεωρητικό διήμερο με θέμα «100 χρόνια: Η ιστορική πορεία του κομμουνιστικού κινήματος και η προοπτική του», με στόχο να συμβάλει στην κριτική αποτίμηση της πορείας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ και την ανάδειξη των νέων δυνατοτήτων για την επαναθεμελίωση και αντεπίθεση της κομμουνιστικής προοπτικής στη νέα εποχή. Παράλληλα, το ΝΑΡ ανοίγει τη συζήτηση για την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της πρότασης Προγραμματικής Διακήρυξης.

Σε αυτά τα πλαίσια συνέρχεται τον Δεκέμβριο του 2018 το Πανελλαδικό Σώμα για την Προγραμματική Διακήρυξη (14,15 και 16/12/2018), στο οποίο συμμετέχουν 380 περίπου εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α., αλλά και προσκεκλημένοι αγωνιστές της Πρωτοβουλίας Διαλόγου. Αντικείμενο της πανελλαδικής αυτής διαδικασίας που διεξάγεται στο μεγάλο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, είναι η παραπέρα επεξεργασία της Προγραμματικής Διακήρυξης του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ως συμβολή στην διαμόρφωση του κομμουνιστικού προγράμματος της εποχής μας. Το Σώμα μετά από γόνιμη και πλούσια συζήτηση υπερψηφίζει την Προγραμματική Διακήρυξη και ένα πλαίσιο δράσης για τα βήματα στην κατεύθυνση συσπείρωσης των κομμουνιστικών δυνάμεων, τη διαμόρφωση προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Η Προγραμματική Διακήρυξη αποτελεί πλέον το προγραμματικό ντοκουμέντο της οργάνωσης και ταυτόχρονα την πρότασή του στους αγωνιστές που συσπειρώνονται για την πορεία διαμόρφωσης του νέου κομμουνιστικού φορέα.

Στα πλαίσια της ανάπτυξης επεξεργασιών και βημάτων η «Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα», διοργάνωσε στις 30 Μάρτη 2019 στον πολυχώρο Μολύβι την Πολιτική – Θεωρητική Ημερίδα με θέμα: «Καπιταλιστικές ολοκληρώσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση», με σημαντικές εισηγήσεις και διάλογο, μπροστά και στις επικείμενες ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μάη 2019.

________________________________________________

Το περήφανο «Φυσικά και δεν θα υπακούσoυμε!» του ρεύματός μας από το 1989-1990 μέχρι σήμερα σημάδεψε τους νέους και τις νέες του κινήματος. Έφερε μνήμες για αυτούς που δεν παρέδωσαν τα όπλα. Για όλες τις προηγούμενες ρήξεις. Σημάδεψε το τέρμα μιας εποχής. Σφράγισε, ταυτόχρονα, την αρχή μιας νέας. Έβαλε το στίγμα του στη μεγάλη έκρηξη της νεολαίας το 1990/91, στις εργατικές μάχες-μελωδίες του μέλλοντος, στις απεργίες των ΟΤΑ, στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς, στα εξεταστικά του ‘97, στα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, στην έκρηξη του Δεκέμβρη 2008 και τις συγκλονιστικές απεργίες και μάχες κατά των μνημονίων, τη σύγχρονη αντιφασιστική πάλη, τις διεθνιστικές πρωτοβουλίες, σε όλες τις μικρές και μεγάλες πυρκαγιές που μας ζέσταναν αυτά τα χρόνια.

Το ΝΑΡ στα 30 χρόνια δράσης του έχει χαράξει το δικό του χνάρι στην ταξική πάλη στη χώρα μας, ένα χνάρι ανατρεπτικής πράξης, επαναστατικής αναζήτησης, κομμουνιστικής ανασυγκρότησης. Ο στόχος μιας ανώτερης επαναστατικής κομμουνιστικής οργάνωσης στην εποχή μας στηρίζεται σε αυτά για να πάει πολύ μακρύτερα

Το ρήγμα του 1989 δεν κλείνει, όχι γιατί αποτελεί αυτό ένα καπρίτσιο ορισμένων, αλλά γιατί ανέδειξε το ιστο­ρικό ζητούμενο μιας νέας στρατηγικής. Όχι μιας Αριστεράς που θα είναι λίγο ή περισσότερο αριστερόστροφη, αλλά μιας διαφορετικής εργατικής επαναστατικής Αριστεράς. Που θα μπορεί όχι μόνο να αντισταθεί, αλλά και να νικήσει.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση διαλόγου και συσπείρωσης για το πρόγραμμα και το κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης στην εποχή μας. Στους πρωτοπόρους εργαζόμενους, τους αγωνιστές της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος, στους νέους του αγώνα και της αμφισβήτησης, στις δυνάμεις που θέλουν να συμβάλλουν σε μια νέα εξόρμηση των επαναστατικών ιδεών και του κομμουνισμού ως κίνημα στον 21ο αιώνα. 

 
επιστροφή στο "χρονικό"