Όχι στη ληστεία των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - ΑΜΕΣΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ημ. 20/4/2015, επιβάλλει  τη δέσμευση των διαθέσιμων χρημάτων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και περιφερειών. Μάλιστα η δέσμευση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από τις 17/3/2015. 

Η πράξη αυτή σημαίνει ότι όλα τα χρήματα (πλην όσων είναι άμεσα αναγκαία για τις επόμενες 15 μέρες) που προέρχονται από τα τροφεία, τους δημοτικούς φόρους και τα πάσης φύσεως έσοδα και προορίζονται για τα γεύματα των παιδικών σταθμών, τους μισθούς των εργαζόμενων, τα καύσιμα των απορριμματοφόρων πάνε στην Τράπεζα Ελλάδος προς «επένδυση». Δηλαδή, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για έκδοση τίτλων μικρής διάρκειας, ενώ πληρώνονται κανονικά οι δανειστές, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ. Πράξη ιδιαίτερα επικίνδυνη για την εξαϋλωση των ποσών ή για κούρεμά τους κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης του 2012.

Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της γραμμής επιδίωξης του «έντιμου συμβιβασμού» και της πάση θυσία εξυπηρέτησης των δανειστών και  αποπληρωμής των δόσεων του ληστρικού δημόσιου χρέους που οι εργαζόμενοι με θυσίες το έχουν χιλιοπληρώσει την τελευταία 5ετία.

Είναι προφανές ότι στην ήδη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων και περιφερειών (η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 80% από το 2009, ενώ οι τομείς αρμοδιότητας έχουν αυξηθεί) η απόφαση οδηγεί στην αδυναμία λειτουργίας των δήμων και περιφερειών, στην ακόμη μεγαλύτερη περιστολή των κοινωνικών δαπανών και στην επιβάρυνση της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Στην πράξη διαμορφώνει το υπόβαθρο για το πέρασμα ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία.

Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η ενέργεια αυτή επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και επιβάλλεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακολουθώντας την πολιτική τακτική των μνημονιακών συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως προς την αντιμετώπιση ακόμη και του αστικού κοινοβουλίου.

Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν.

Απαιτούμε από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάσουν και να αρνηθούν να υπακούσουν στην ΠΝΠ δεσμεύοντας χρήματα των εργαζόμενων για να πληρωθεί το χρέος.

Ο δρόμος για να μπορέσουν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι κεφάλι, περνάει από τη σύγκρουση με την πολιτική της υποταγής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την άρνηση πληρωμής και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, από τη ρήξη και έξοδο από ευρώ και ΕΕ, από την ανατροπή την πολιτικής του μαύρου μετώπου  κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.

Επιτροπή για θέματα πόλης, χώρου, περιβάλλοντος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα 21/4/2015