Χιλιάδες στους δρόμους: Διαδήλωσαν για τις εξεγέρσεις της νέας εποχής

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία του Πολυτεχνείου 2016

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη στην Αθήνα. Η μαζική πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5.00 μ.μ., με την κεφαλή της στην Παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου. Μπροστά, τα πολύ μαζικά και πυκνά μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, με πρώτο αυτό των συλλόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Νέοι και νέες, με παλμό και μαχητικότητα βροντοφώναξαν: "Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία - Εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία". 

Μετά τα μαζικά φοιτητικά μπλοκ, ακολουθούσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, αλλά και τα πανό Εργατικών Λεσχών από γειτονιές της Αττικής. Αμέσως μετά η Λαϊκή Αντίσταση, το ΚΚΕ μ-λ και το Μ-Λ ΚΚΕ, Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, η "Κόντρα" και η "Πρωτοβουλία για Λαϊκό Μέτωπο".

Στη συνέχεια ξεκινούσε το πολύ μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οργανώσεών της. Στην κεφαλή το μεγάλο κεντρικό πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σύνθημα "Επαναστατικός Αγώνας Ενάντια στην κρίση του καπιταλισμού, την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ. στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους". Ακολουθούσε το ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ με το πανό του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ενώ αμέσως μετά το κεντρικό πανό της νΚΑ-νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στη συνέχεια η ΟΚΔΕ Σπάρτακος και το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, κ.α.

Στο μπλοκ της ΑΝΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. κυριάρχησαν τα συνθήματα "Καμία αυταπάτη - καμία αναμονή, Κάτω η κυβέρνηση, με πάλη λαϊκή", "Ψωμί παιδεία ελευθερία, Ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία", "Εμπρός λαέ για μια αριστερά-Που δε θα υποτάσσεται - δε θα προσκυνά", "Ελευθερία – ισότητα – διεθνισμός-Η νιότη του κόσμου είναι ο κομμουνισμός", "Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς - Λευτέρωσε ο Άρης και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ" και άλλα αντιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Πιο πίσω οργανώσεις της αριστεράς όπως το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, η ΛΑΕ κ.α., καθώς και συλλογικότητες του αυτόνομου και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Λίγο μετά τις 8.00 μ.μ. η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία. Τα μπλοκ με παλμό φώναξαν συνθήματα όπως "Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη-Μπελογιάννη, φωνιάδες των Λαών Αμερικάνοι" και άλλα, ενώ η πορεία του μπλοκ του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. "έκλεισε" δυνατά με το σύνθημα "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός - Είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός".

Μαζικές ήταν οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου και σε μια σειρά άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, κ.α. 

Πρωτοφανής επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα. Την ώρα που τα μπλοκ των φοιτητικών Συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περνούσαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, εντελώς απρόκλητα οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και στη συνέχεια επιτέθηκαν με γκλομπ στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 2 μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ο ένας παραμένει στο νοσοκομείο). Οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποίησαν μετά την πορεία προσαγωγές στους δρόμους. Μαζική αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων μετέβη στο αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, όπου και πάλι δέχθηκαν επίθεση, ενώ έγινε και μια σύλληψη συνδικαλιστή. Τα πρωτοφανή σε αγριότητα γεγονότα για την πόλη των Ιωαννίνων καταγγέλλουν πλήθος φορείς και σύλλογοι, οργανώσεις, κ.α.