Χιλιάδες στις απεργιακές συγκεντρώσεις: Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική!

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο και την πορεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στα πλαίσια της Πανεργατικής Απεργίας της 8ης Δεκέμβρη.

Στο δρόμο του αγώνα βρέθηκαν ταξικά συνδικάτα, σωματεία και συλλογικότητες του κινήματος, απεργώντας και διαδηλώνοντας ενάντια στην υποκατώτατη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει να εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα, εντείνει την βάρβαρη πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κλιμακώνει την επίθεση με νέα μέτρα, μπροστά και στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Από το νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για την απεργία σε μια σειρά χώρους εργασίας και κλάδους. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν μπλόκα και απεργιακές εξορμήσεις και παρεμβάσεις, όπως στο ταχυφαγείο Everest στην οδό Πατησίων, όπου μετά από κάλεσμα της εργατικής κίνησης «Λάντζα στον επισιτισμό-τουρισμό» συγκεντρώθηκαν ταξικοί συνδικαλιστές και νέοι. Με συνθήματα, προκηρύξεις και ανακοινώσεις κατήγγειλαν για άλλη μια φορά το εργοδοτικό έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας εργαζόμενης και τον τραυματισμό άλλων 5 την προηγούμενη εβδομάδα στην Πλ. Βικτωρίας. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και μπλόκα έγιναν στα κεντρικά της Vodaphone, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, στηρίζοντας την μαχητική και συνεχιζόμενη πολυήμερη απεργία των ναυτεργατικών σωματείων.

Στην Αθήνα, σε συγκέντρωση στο Μουσείο καλούσαν η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό», άλλα εργατικά και πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και μια σειρά αγωνιστικά ταξικά σχήματα και κινήσεις όπως η ΑΤΕ ΕΚΑ, η Attack, η Λάντζα, όπως και Φοιτητικοί Σύλλογοι και εργατικές συλλογικότητες. Μαζικό ήταν και το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλων πολιτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Μουσείο.

Λίγο πριν τις 11.00 έκλεισε η οδό Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου και άρχισαν να συγκροτούνται τα μπλοκ των απεργών και διαδηλωτών. Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.00 με κατεύθυνση από Πατησίων, Σταδίου προς τη Βουλή. Το μαζικό μπλοκ από το Μουσείο-Πολυτεχνείο με αντικυβερνητικά και εργατικά συνθήματα πορεύτηκε και έφτασε στις 1.00 στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Αυξήσεις στους μισθούς-λιγότερη δουλειά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή», «Κλιμάκωση αγώνων και συντονισμός - Κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός» φώναξαν οι διαδηλωτές στη διάρκεια της πορείας.

Νωρίτερα από την Ομόνοια είχαν ξεκινήσει τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, τα οποία με μαζική πορεία πήγαν επίσης στη Βουλή.

Θλιβερή η εικόνα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Λιγότεροι από 200 έκαναν πορεία με το πανό της ΓΣΕΕ! Εικόνα πλήρους απαξίωσης και εκφυλισμού για τον συνδικαλισμό της υποταγής και των «εθνικών μετώπων» διαπραγμάτευσης μαζί με κυβέρνηση-ΣΕΒ…

Θεσσαλονίκη: συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε στην Καμάρα στις 10.30 π.μ. η «Πρωτοβουλία Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Θεσσαλονίκης» και άλλες συλλογικότητες, ενώ σε μια σειρά πόλεις οι ταξικές δυνάμεις, τα σχήματα, σωματεία και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και απεργιακές παρεμβάσεις.

Τώρα απαιτείται συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων. Η αξιολόγηση και η δήθεν «διαπραγμάτευση» δεν έχουν τελειώσει, οι δανειστές-δυνάστες ΕΕ και ΔΝΤ απαιτούν τη λήψη νέων σκληρών μέτρων μαζί με τον ΣΕΒ και την εργοδοσία. Η κυβέρνηση στη γνωστή λογική δήθεν «αντιστέκεται» στις πιο σκληρές απαιτήσεις, για να νομοθετήσει τελικά το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων στα εργασιακά και όχι μόνο. Ο αγώνας είναι η μόνη λύση και διέξοδος, για να μην περάσουν τα μέτρα, για να ανατραπεί αυτή πολιτική συνολικά.

Οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη ώστε να οργανωθούν πολύπλευρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.