"Χάλασε" αγωνιστικά η "Κυριακή της αγοράς"

Μαζικά απεργιακά μπλόκα -υπό μεγάλης έντασης βροχή-στήθηκαν από τις 9.00 το πρωί της Κυριακής 30 Δεκέμβρη έξω από μεγάλα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 24-ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο εμπόριο, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. 

Για ώρες αρκετά μεγάλα καταστήματα έμειναν κλειστά λόγω των κινητοποιήσεων. Στις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε πορεία εκατοντάδων εργαζόμενων οι οποίοι υπό καταρρακτώδη βροχή πορεύτηκαν από το Σύνταγμα διασχίζοντας την οδό Ερμού και άλλους εμπορικούς δρόμους του κέντρου. "Ποτέ δουλειά την Κυριακή-η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική", "Είμαστε εργάτες, δεν είμαστε πελάτες, και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες", "Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, σκλάβους θα μας κάνουν για μια μπουκιά ψωμί" ήταν μερικά από τα κεντρικά συνθήματα των εργαζόμενων του εμπορίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, αλλά και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και πολλών άλλων εργατικών συλλογικοτήτων. Στην κινητοποίηση κάλεσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ τα σωματεία του ΠΑΜΕ βρέθηκαν από νωρίς στα Mall του Αμαρουσίου και του Αγ. Δημητρίου. 

Ένταση προκλήθηκε έξω από το πολυκατάστημα ΑΤΤΙΚΑ, το οποίο φρουρούσαν προκλητικά δοιμιρίες των ΜΑΤ, παίζοντας το ρόλο εταιρείας security των εργοδοτών. Στις απαιτήσεις των απεργών και διαδηλωτών να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τις εισόδους των καταστημάτων, η αστυνομία απάντησε με σπρωξίματα και απόπειρα συλλήψεων. Η ένταση συνεχίστηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επέτρεπαν στην πορεία να αναπτυχθεί και πολιόρκησαν τους διαδηλωτές ώστε να μπούν σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Δύο φορές τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με γκλοπ και ασπίδες σε αλυσίδες διαδηλωτών και έκαναν χρήση της φυσούνας χημικών. Η πορεία συνεχίστηκε σε κεντρικά καταστήματα της Πανεπιστημίου, της Ασκληπιού, της Σόλωνος και κατέληξε στο κατάστημα Metropolis στην οδό Σταδίου, όπου οι απολυμένοι και απλήρωτοι υπάλληλοι της εταιρείας συνεχίζουν τον αγώνα τους με αποκλεισμούς του καταστήματος και άλλες κινητοποιήσεις. 

Τα σωματεία του εμπορίου κάνουν λόγο για αποτροπή της "χαρούμενης αγοραστικής ατμόσφαιρας" που ήθελαν να δημιουργήσουν το μεγάλο εμπορικό, ξενοδοχειακό και πολυεθνικό κεφάλαιο και τονίζουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις ήταν μόνο η αρχή. Σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα και άλλες Κυριακές-όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης-τα μπλόκα, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Όπως γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαίκά στρώματα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι, αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε!