Τοπικές εκλογές: Στην μάχη η αντικαπιταλιστική Αριστερά

Σε όλες τις Περιφέρειες, σε περισσότερους δήμους το μήνυμα της ανατροπής

Μεγάλη είναι η πανελλαδική κινητοποίηση των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε Περιφέρειες και Δήμους ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά είχε παρέμβει εκλογικά το 2010 σε 11 από τις 13 περιφέρειες (εκτός Στερεάς και Νότιου Αιγαίου) και σε 19 δήμους πανελλαδικά, στους οποίους όμως συμπεριλαμβάνονταν οι μεγαλύτεροι. Φέτος, η τάση είναι να ενισχυθεί η παρέμβαση του αντικαπιταλιστικού αντιΕΕ αντιδιαχειριστικού ρεύματος, σε μετωπική αντιπαράθεση με τους συνδυασμούς που στηρίζουν με τον έναν ή άλλο τρόπο την επιδρομή κυβερνήσεων – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά και σε διάκριση από τα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε συνέλευση της περιφερειακής κίνησης Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο την προηγούμενη Κυριακή, όπου και καθορίστηκε η πορεία προς τις εκλογές, διαμορφώθηκε το προσχέδιο της διακήρυξης και η Επιτροπή που θα οριστικοποιήσει την τελική της μορφή. Παράλληλα οι Επιτροπές Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας πρότειναν το Νίκο Ζήκο (ήδη περιφερειακό σύμβουλο) σαν επικεφαλής και σε αυτές τις εκλογές, στην υποψηφιότητα του οποίου δεν τέθηκε κάποια διαφωνία. Στο επόμενο διάστημα η παράταξη θα προχωρήσει σε συσκέψεις ανά Νομούς προκειμένου να εμπλουτιστεί η διακήρυξη και η διαδικασία θα καταλήξει σε νέα Πανηπειρωτική Γενική Συνέλευση σε ένα μήνα περίπου, όπου θα καταληχθεί η διακήρυξη, ο επικεφαλής, οι αντιπεριφερειάρχες και τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου.
Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα (με επικεφαλής τον Δημήτρη Δεσύλλα) τονίζει ότι θα δώσει «τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, με συνολικό αντικυβερνητικό, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστικό και αντικαπιταλιστικό πολιτικό περιεχόμενο, ενάντια στο κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους του». Καλεί «σε πολιτική μετωπική συσπείρωση και συμπόρευση όλες τις δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς, τους πρωτοπόρους αγωνιστές του κινήματος, όλους τους αγωνιστές που διαφοροποιούνται από τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ)».

Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική κίνηση στη Δυτική Ελλάδα διακήρυξε από κοινού με την δημοτική κίνηση Ανταρσία στο Δήμο Πύργου (είχε εκλέξει δημοτικό σύμβουλο τον Γ. Σεφερλή) την εκλογική παρέμβαση για να «συμβάλουν στην καταδίκη, ήττα και συντριβή του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς – φασιστικής εφεδρείας τους (με όποιο όνομα και αν εμφανιστεί), στη συνολική καταδίκη της ΕΕ, σε αποτελεσματικούς και νικηφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην ενίσχυση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, ανατρεπτικής Αριστεράς».

Στην Αθήνα συνεδριάζουν οι παλιές και προστίθενται και νέες αντικαπιταλιστικές κινήσεις. Μαζική ήταν η προχθεσινή συνέλευση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου. Αποφασίστηκε η δημοσίευση δήλωσης καθόδου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, εκδήλωση για το κίνημα στη πόλη στις 19 Φεβρουαρίου και νέα συνέλευση για ανοιχτή συζήτηση της διακήρυξης.

Στη Γλυφάδα πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση την προηγούμενη Κυριακή για συγκρότηση αριστερής, αντικαπιταλιστικής, αγωνιστικής κίνησης. Η προσπάθεια αυτή είναι συνέχεια και τομή στη δράση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην περιοχή μετά την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, που οδήγησε στην επιλογή μιας αυτοτελούς παρέμβασης. Από μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Περιφέρεια Αττικής χαιρέτησε ο Άγγελος Χάγιος. Στον Βύρωνα, επίσης την προηγούμενη Κυριακή έγινε ανοικτή συζήτηση με καλεσμένους αγωνιστές του εργατικού κινήματος και των συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών της περιοχής. Παρουσιάστηκαν οι απόψεις της Αριστερής Παρέμβασης για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του αντικαπιταλιστικού αριστερού ρεύματος. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν απαιτήσεις για συνέχεια της συζήτησης και από την συντριπτική πλειοψηφία διαθεσιμότητες για συμβολή και ενεργή στήριξη της παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές.

Στην Καισαριανή δημιουργήθηκε νέα αριστερή αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση, με όνομα Ανυπότακτη Καισαριανή – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση μετά από πετυχημένη συγκέντρωση την Τετάρτη στο δημαρχείο. Αποφασίστηκε η παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Μιχάλη Μιλτσακάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών α’ βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

Στο Αιγάλεω το Ρήγμα στα Δυτικά προχωρά με απόφαση της συνέλευσης του για αυτοτελή παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις δημοτικές εκλογές. Συσκέψεις – συζητήσεις για την συγκρότηση αγωνιστικών, αριστερών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων πραγματοποιούνται σήμερα στην Ηλιούπολη και στο Νέο Ηράκλειο.

Επίσης, μετά από πρόσκληση των κινήσεων Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, Μια Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης και Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια πραγματοποιείται παναθηναϊκή συνάντηση κινήσεων πόλης στις 7 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Ερμού & Φωκίωνος 11).