Τι είδαμε στην Αν. Ουκρανία- συμπεράσματα από την αποστολή στο Ντονμπάς-Video

Μαζική και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η κεντρική εκδήλωση με θέμα «Τί είδαμε στην Ανατολική Ουκρανία- παρουσίαση της αποστολής και του αντιφασιστικού καραβανιού στην Ανατ. Ουκρανία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία που έχει δημιουργηθεί ως συσπείρωση δράσης για την ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης και της αντιπληροφόρησης σχετικά με την αντιφασιστική εξέγερση στις περιοχές της Αν. Ουκρανίας.

Έτσι, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, στο ΜΑΧ, στο Πολυτεχνείο, πραγματοποιήθηκε η μαζική εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές μέλη της ελληνικής αποστολής, οι οποίοι παρουσίασαν την δράση της αποστολής και του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης και ανέλυσαν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε μέρος του υλικού και των βίντεο που τραβήχτηκαν στη διάρκεια της αποστολής, με αρχή δυο χαιρετισμούς πολιτοφυλάκων και πολιτικών στελεχών του κινήματος της εξέγερσης από το Ντονιέτσκ.

Όπως ανέλυσαν οι ομιλητές, στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ γίνεται ένας φρικτός πόλεμος, στον οποίο εκτός από τον Ουκρανικό στρατό-όργανο της πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης φασιστών και νεοφιλελεύθερων με τη στήριξη του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, συμμετέχουν φασιστικά τάγματα και ιδιωτικοί στρατοί ολιγαρχών, που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στις περιοχές του Ντονμπάς, ανάλογα με τις φρικαλεότητες του ISIS στην Μέση Ανατολή. Η κατάσταση στις περιοχές αυτές, όπου ο λαός αντιστέκεται ένοπλα, χαρακτηρίζεται ως μια γνήσια αντιφασιστική εξέγερση και αντίσταση, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις διάφορων δυνάμεων. Η συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία, στην οποία πρωταγωνίστησε η Ρωσία, δυσκολεύει την αντεπίθεση και δράση των λαϊκών πολιτοφυλακών στις περιοχές της Αν. Ουκρανίας, ενώ έκλεισε τα σύνορά της προς τις περιοχές της Αν. Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να αποδυναμώσει τις διεργασίες και εξελίξεις-ιδιαίτερα τις πιο ριζοσπαστικές τάσεις-στις δύο Λαϊκές Δημοκρατίες (Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ).

Απαιτείται η ενίσχυση της αλληλεγγύης στο λαό που αντιστέκεται, αλλά και η αντιπαράθεση με την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της κυβέρνησης του Κιέβου και των αστικών ΜΜΕ, που διασπείρουν ψέματα και κρύβουν τα πραγματικά γεγονότα. Απαιτείται επίσης αλλαγή στάσης του διεθνούς κινήματος και των επίσημων δυνάμεων της αριστεράς διάφορων ρευμάτων και κατευθύνσεων, που από διαφορετικές αφετηρίες και αναλύσεις κρατούν μια καταστροφική και λαθεμένη πολιτική «ίσων αποστάσεων» όπως τόνισαν οι ομιλητές.  

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν αποσπάσματα από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες:

Ομιλία Κ. Φουρίκου, μέλους της αποστολής στην Αν. Ουκρανία, δείτε εδώ

Ομιλία Κ. Γούση, μέλους της αποστολής στην Αν. Ουκρανία, δείτε εδώ