Τη μάχη την δίνουμε από τώρα

 

Άρθρο του Μιχάλη Παπαμακάριου, μέλους της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Διεκδικούμε τις άμεσες ζωτικές λαϊκές ανάγκες, ενάντια σε κυβέρνηση και κεφάλαιο

Αυτή τη περίοδο οι εργαζόμενοι και η νεολαία δίνουμε μια διπλή μάχη. Μια μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και μια μάχη ενάντια στη κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του, που για μια ακόμη φορά επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες του λαού τα σπασμένα της υγειονομικής κρίσης αλλά και προκαταβολικά τα βάρη της επόμενης οικονομικής κρίσης, που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται μπροστά μας.

Σε αυτή τη μάχη «δεν μένουμε όλοι μαζί». Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται το πάγιο και το τρέχων οπλοστάσιο μέτρων που τους παρέχει η κυβέρνηση για να επιβάλλου αντεργατικά μέτρα με τη βούλα του κράτους. Επώνυμοι, celebrities, τηλεπερσόνες και επιφανείς προσωπικότητες της αστικής τάξης προβάλουν ότι έκαναν το τεστ σε γνωστές ιδιωτικές κλινικές, αυτές που η κυβέρνηση αντί να επιτάξει, επιδοτεί με 7,7 εκατ. ευρώ για διάθεση 80 κλινών ΜΕΘ για 2 μήνες, τη στιγμή που δεν υπάρχουν τεστ για το πληθυσμό της χώρας και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες. Για άλλη μια φορά αντί το αστικό κράτος να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια επίταξαν το αστικό κράτος.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία με το πρόσχημα των λίγων επιπόλαιων τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εκτίθενται στον ιό σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργοτάξια και στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα της βιομηχανίας παροχής υπηρεσιών (π.χ. τηλεπικοινωνίες). Η κυβέρνηση στοχεύει στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης που αντικειμενικά προκαλεί η οξυμένη αντεργατική πολιτική της αυτή τη περίοδο. Προκαλεί έκπληξη πρώτου μεγέθους τόσο η ανοχή του ΚΚΕ σε αυτό, όσο και η αποδοχή της και η μη εκτίμηση του κινδύνου που αναπτύσσεται από αυτή την επιλογή από κάποιες δυνάμεις της ανατρεπτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που ούτε καν την καταγγέλλουν. Μήπως ξαφνικά η κυβέρνηση της ΝΔ και το αστικό κράτος έγινε φίλος του λαού και δεν το καταλάβαμε;

Η μάχη με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση πρέπει να δίνεται από τώρα. Αναβολή στην ταξική πάλη δεν υπάρχει, μας το δείχνει αυτό με το πιο ξεκάθαρο τρόπο η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές. Ναι τη μάχη υποχρεούμαστε να τη δώσουμε με μη συνηθισμένα μέσα και σε πρωτοφανέρωτες συνθήκες, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα βρούμε και να τη δώσουμε σήμερα για να μην είναι τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα αύριο.

Δίνουμε τη μάχη διεκδικώντας τις άμεσες και ζωτικές λαϊκές ανάγκες για:

Πραγματική και όχι στα λόγια ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων τρεχουσών αναγκών υγείας. Παύση πληρωμών του χρέους, ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πέρασμα όλου του πλεονάσματος, που έχει βγει από τον ιδρώτα των εργαζομένων και τις περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών, για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Για αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για το άνοιγμα νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ και τον αναγκαίο εξοπλισμό προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ που άλλωστε ήταν τελείως αναγκαίες και πριν την επιδημία. Επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας με δημόσιο έλεγχο από τους φορείς του υγειονομικού κινήματος, που γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα τις ανάγκες του συστήματος υγείας, τουλάχιστον για όσο κρατάει η πανδημία. Μαζικά τεστ στο πληθυσμό δωρεάν και υπό πλήρη κρατικό έλεγχο για στοχευμένη αντιμετώπιση του υιού. Ούτε ένα ευρώ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας που θησαυρίζει από τη διαρκή υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων. Καμιά απόλυση, κανένας κομμένος μισθός, καμιά μονομερή αλλαγή και υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου. Πλήρης επιδότηση των εργατικών μισθών στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή που έχουν μειώσει τις δραστηριότητες τους λόγω της πανδημίας ανεξάρτητα από το είδος των συμβάσεων εργασίας (μπλοκάκια, συμβασιούχοι, αδήλωτοι). Έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι την κρίση.

Πλήρης κάλυψη με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από την πανδημία για όσους είναι αναγκαίο να εργάζονται ακόμη, στη πρωτογενή παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, με ευθύνη και έξοδα των επιχειρήσεων. Ειδικό επίδομα για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τα delivery. Αναστολή εργασιών των μη αναγκαίων οικονομικών δραστηριοτήτων (πχ δημόσια ή ιδιωτικά έργα) για όσο διάστημα κρατάει η πανδημία με επιδότηση των εργατικών μισθών. Ακύρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ελλάδα 1821-2021» και διάθεση των χρημάτων αυτών για να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Πάγωμα των χρεών σε τράπεζες και διαγραφή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ για τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες για όσο διάστημα κρατά η πανδημία. Ο κόσμος που δεν δουλεύει δεν μπορεί να ζήσει με το επίδομα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση των τιμών τους. Απελευθέρωση και απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα στρατόπεδα. Στέγασή τους σε κατοικίες με συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Ειδική μέριμνα για τους άστεγους συμπολίτες μας, όπως και για τους χώρους των φυλακών. Να αναιρεθούν όλα τα κουτοπόνηρα αντιδραστικά μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα την επιδημία και που όμως είναι επικίνδυνα ακόμα και από καθαρά υγειονομική άποψη (π.χ. εκκένωση φοιτητικών εστιών που εγκυμονεί κίνδυνο μαζικής μετάδοσης στα χωριά, αναγκαστικός εγκλεισμός των οπλιτών στις μονάδες ενώ τα στελέχη μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα και χωρίς τεστ με κίνδυνο μαζικής μετάδοσης στους έγκλειστους μέσα σε μικρούς χώρους φαντάρους κλπ).

Ακύρωση της αντισυνταγματικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς και της αντίστοιχης διάταξης περί συναθροίσεων. Ο λαός μας έχει δείξει σοβαρή και υπεύθυνη στάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν περίμενε την κυβέρνηση να του επιβάλλει να το κάνει. Η απαγόρευση δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα αντιμετώπισης της πανδημίας, στοχεύει συγκεκριμένα στα συνδικαλιστικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Ισότιμη προβολή από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ όλων των απόψεων που αναπτύσσονται στη διεθνή και εγχώρια επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιχάλης Παπαμακάριος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 28/3/2020