Συνέντευξη: Νέαρχος Νιαρχάκος, Επικεφαλής της "Ανυπόταχτης Πετρούπολης"

Κίνημα μαζικό και ανυποχώρητο

Η δημοτική αρχή του ΚΚΕ εφάρμοσε τον Καλλικράτη

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, πού βρίσκεται η Ανυπότακτη Πετρούπολη;

Η Ανυπόταχτη Πετρούπολη προσπάθησε να σταθεί στην πρωτοπορία των αγώνων στη γειτονιά και γενικότερα. Αγωνιστήκαμε να μην εφαρμοστεί ο Καλλικράτης στο Δήμο μας, αναδείξαμε όλες τις αντιδραστικές πτυχές του και ασκήσαμε έντονη κριτική στη διοίκηση του ΚΚΕ που τον εφάρμοσε. Αναδείξαμε με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, του Περιβάλλοντος, των ΧΥΤΑ και δώσαμε μάχες να υπερασπιστούμε κάθε δημόσιο και ελεύθερο χώρο. Με πρωτοβουλία μας έγινε στην Πετρούπολη αντιφασιστική πορεία και στηρίξαμε λαϊκές συνελεύσεις, και επιτροπές αγώνα.

Μέσα από τη δράση της, η ΑΠ απέκτησε επαφή με τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια της γειτονιάς μας. Συναντηθήκαμε με οργανώσεις της Αριστεράς και ανένταχτους αγωνιστές όπου, μετά από πλούσιο πολιτικό διάλογο, εντάχτηκαν στο σχήμα μας. Η διεύρυνση αυτή, θα δώσει πνοή και θα μας εμπλουτίσει πολιτικά και κινηματικά.

Ποια τα συμπεράσματα από την προηγούμενη τετραετία όπου η δημοτική αρχή ανήκε στο ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ αντί να καταστρώσει ένα πρόγραμμα πάλης και με αυτό να καλέσει σε αγώνες, στράφηκε σε απόπειρα φιλολαϊκής διαχείρισης, προσπαθώντας με αποσπασματικά μέτρα να περάσει πολιτικές ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται περισσότερο, με μεταφορά κονδυλίων του δημοτικού προϋπολογισμού. Μέχρι εκεί. Κατά τα άλλα, εφάρμοσε πλήρως τον Καλλικράτη. Ψήφιζε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εξυπηρετούσε και διακανόνιζε τα τραπεζικά δάνεια, δεν εμπόδισε τις απολύσεις συμβασιούχων, προσέλαβε προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις, έπαιρνε παιδιά στους παιδικούς σταθμούς με κριτήρια ΕΣΠΑ, εκτελούσε δημοτικά έργα με χρηματοδοτήσεις από τα ΕΣΠΑ -άχρηστα για την πόλη και τους κατοίκους, αλλά κερδοφόρα για τους εργολάβους, ενώ δεν υπερασπίστηκε επί της ουσίας τους δημόσιους χώρους από επίδοξους καταπατητές, με αποτέλεσμα να χαθούν κάποιοι, όπως κομμάτι του Ποικίλου Όρους. Η Πετρούπολη συνέχισε να χρεώνει στους δημότες της τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ τα πολλά καφέ και μπαρ που άνοιξαν, τη μετέτρεψαν σε νέο Μπουρνάζι.

Για να υποστηρίξει τη διαχειριστική του πολιτική, χρησιμοποίησε τα ίδια με την κυβέρνηση επιχειρήματα, του εφικτού, του αναγκαίου κακού και της ανάγκης να λειτουργήσει ο δήμος και οι υπηρεσίες του. Αυτή η εμπειρία δείχνει, ότι στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζει ο Καλλικράτης, δεν μπορείς να κάνεις φιλολαϊκή διαχείριση.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι διάφοροι ανεξάρτητοι να τα καταφέρουν καλύτερα;

Ο συνδυασμός που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δήθεν ανεξάρτητοι συνδυασμοί των Ταλιούρα (πρώην ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) και Λάππα (ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) έχουν κοινό πολιτικό παρελθόν. Υπήρξαν βασικά στελέχη της διοίκησης Βλάχου που αποδόμησε το δήμο από κάθε φιλολαϊκό χαρακτηριστικό και τον μετέτρεψε σε κακοδιαχειρισμένη ιδιωτική επιχείρηση.

Τι προτείνει η Ανυπότακτη Πετρούπολη;

Οι Δήμοι, είναι το μακρύ χέρι του κράτους και μηχανισμοί αναδιανομής του πλούτου. Σήμερα χρειάζεται, να οργανώσουμε απέναντι στο κεφάλαιο, την ΕΕ , το ΔΝΤ και την κυβέρνηση, ένα ισχυρό κίνημα ρήξης και ανατροπής. Να ορθώσουμε πολιτικό λόγο που δεν υπακούει στην αστική νομιμότητα και συγκρούεται μαζί της με κάθε κόστος.

Θέλουμε ένα κίνημα μαζικό ανυποχώρητο και πολιτικό. Ένα κίνημα με τα δικά του «θεσμικά» όργανα, με ανοικτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Με αποφασιστικό και δεσμευτικό για το δήμο χαρακτήρα και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτή τη λογική καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο και νεολαίο, να συμπορευτεί μαζί μας.