Σε Θεσσαλονίκη & Πάτρα ξεκινούν οι φετινές Αναιρέσεις, 1-2 Ιούνη

Με κεντρικό σύνθημα «Τραγουδάμε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών», οι Αναιρέσεις 2018 φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία. Το ταξίδι των φετινών Φεστιβάλ Αναιρέσεις ξεκινάει αυτή την Παρασκευή και Σάββατο 1 και 2 Ιουνίου σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Αναλυτικά για το πρόγραμμα των φεστιβάλ στις 2 πόλεις:

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουνίου, Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, περιοχή ΒΙΛΚΑ-εμπορικό λιμάνι

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης το φετινό εγχείρημα θα φιλοξενηθεί στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, ένα νέο χώρο της πόλης δίπλα στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού. Το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα δίνει βήμα και φωνή και σε νέους μουσικούς και σχήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ανοίγει δυναμικά με τους ξεσηκωτικούς Νταουλίστας και τον ιδιαίτερο ήχο των Λάργκο που συναντούν τη Φωτεινή Βελεσιώτου και το Σωτήρη Μπαλλά στις παλιές και νέες τους μουσικές αναζητήσεις. Τη Σκηνή «Γιώργος Ντόμπρος» πλαισιώνει ένα μουσικό μείγμα από τη Θεσσαλονίκη, με τους Johnny Carbonaras, Bone Rave και NobodyJay. Η δεύτερη μέρα φέρνει τους δυναμικούς ρυθμούς του hip hop των Social Waste και των Rationalistas, μαζί με τους dub ήχους των SKG’s Dub Alliance και το δυνατό dj set των Moloch&Ράγκε, γνωστών και ως The Antilopes. Ένα χορευτικό δρώμενο από την ομάδα flamenco «La semilla» ανοίγει τη βραδιά, η οποία συνεχίζει με τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική των Νέτα Σκέτα και του Βαγγέλη Κοχύλη και με την υπογραφή της Βουκολικής Διαταραχής μετατρέπεται σ’ ένα «πειραγμένο» ροκ-παραδοσιακό γλέντι.

Το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: την Παρασκευή 1/6, συζήτηση για το οπαδικό ζήτημα, το ρόλο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού στο σύγχρονο καπιταλισμό, με τίτλο "Against Modern Football" με ομιλητές τον Σάββα Κωφίδη, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, τον Βαγγέλη Χ. από την συντακτική ομάδα του περιοδικού HUMBA και τον Γιώργο Αγαπητό εκ μέρους του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με διεθνείς συμμετοχές και τίτλο «Ο κοινός μας αγώνας θα σιγήσει τα πολυβόλα τους». Ομιλητές, ο Nikola Slavevski, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Levica από την π.ΓΔΜ, Elif Gorgu, δημοσιογράφο στην τουρκική εφημερίδα Evrensel και μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του EMEP (Κόμμα Εργασίας), Παλαιστίνιος αγωνιστής και ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Νωρίτερα το Σάββατο 2/6 θα πραγματοποιηθεί και workshop με τη συμμετοχή του «Ανυπόταχτου Μαθητή» Θεσσαλονίκης και θέμα το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.

Πάτρα, Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουνίου, Παλαιά Σφαγεία, (Πολιτεία), Ακτή Δυμαίων

Αντίστοιχα, στην Πάτρα, την πρώτη μέρα, Παρασκευή 1/6, θα εμφανιστούν στη σκηνή οι Amber Dogs, Μr Highway Band, Black Hat Bones και οι Big Nose Attack. Η δεύτερη μέρα, Σάββατο 2/6, θα ξεκινήσει με τον Απόστολο Γουγουλάκη και στη συνέχεια θα ανέβει στη σκηνή η Φωτεινή Βελεσιώτου με τον Σωτήρη Μπάλλα, ενώ η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακό γλέντι από τους Φυστικί Σαλόνι.

Το πολιτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει την πρώτη μέρα (1/6) εκδήλωση με τίτλο «Ο κοινός μας αγώνας θα σιγήσει τα πολυβόλα τους» με διεθνείς συμμετοχές. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν ο Jovan Krajevski, μέλος της Κ.Ε. της οργάνωσης Levica, ο  Elif Gorgu, δημοσιογράφος στην τουρκική εφημερίδα Evrensel και μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του EMEP (Κόμμα Εργασίας), ο Ακρίτας Καλούσης (μέλος της αποστολής εκπαιδευτικών για την καμπάνια «Ένα σχολείο για τη Γάζα») και Γιώργος Παυλόπουλος (δημοσιογράφος και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ).

Τη δεύτερη μέρα (2/6) θα διεξαχθεί εκδήλωση με τίτλο «1818-2018: 200 χρόνια Μαρξ: Μήπως είχε δίκιο;», με ομιλητές τους: Παναγιώτη Μαυροειδή (μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και της συντακτικής επιτροπής της θεωρητικής περιοδικής έκδοσης "Τετράδια Μαρξισμού"), Περικλή Παυλίδη (επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ και συγγραφέα) και Φοίβο Λιναρδάτο (μέλος του ΚΣ της νΚΑ).