Προς την 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δημοκρατική διαδικασία-Αντικαπιταλιστική δυναμική

Στις 21-22 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αυξημένη συμμετοχή καταγράφεται στις συνελεύσεις των επιτροπών, μέτρα για την αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας

Ανεβάζει στροφές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, βαδίζοντας προς την 4η Συνδιάσκεψή της, η οποία θα διεξαχθεί τελικά στις 21-22 Απρίλη. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε την προηγούμενη Κυριακή και κατέληξε κατά πλειοψηφία τη μετάθεση της συνδιάσκεψης, για να δοθεί περισσότερος χρόνος στα μέλη και τους φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πάρουν ουσιαστικά μέρος στη διαδικασία. Αξιοσημείωτο είναι πως στον πρώτο γύρο των συνελεύσεων των τοπικών επιτροπών, ο οποίος εξελίσσεται ήδη πανελλαδικά, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με αντίστοιχες διαδικασίες. Φαίνεται να ξεπερνιέται μια περίοδος αραιών διαδικασιών με χαμηλή παρουσία.

Το ΠΣΟ συζήτησε –μέσα σε ενωτικό και συντροφικό κλίμα– κυρίως τα οργανωτικά θέματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καταλήγοντας με ευρεία πλειοψηφία στην πρόταση η εκλογή των οργάνων του μετώπου να γίνει στην 4η συνδιάσκεψη μέσω πολιτικών πλατφορμών και όχι με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα την πιο δημοκρατική και αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών απόψεων, την ανοικτή συζήτηση και ανάδειξη των πολιτικών προτάσεων για την παρέμβαση και την προοπτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την κατάκτηση ουσιαστικής ενιαίας δράσης στην πράξη. Δεν θα πρόκειται για κομματικές λίστες, αλλά για πολιτικές πλατφόρμες και ρεύματα, όπου θα μπορεί να συμμετέχει κάθε αντιπρόσωπος. Η εκλογή αντιπροσώπων για τη συνδιάσκεψη από τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές θα γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο (εάν δεν επιτευχθεί συναινετική σύνθεση), καθώς θεωρείται πως με αυτόn τον τρόπο εκφράζεται καλύτερα σε αυτό το επίπεδο η δυνατότητα συμμετοχής και ανάδειξης του ευρύτερου δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό συζήτησε και κατέληξε και για άλλες κρίσιμες πλευρές της αναβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας του μετώπου, με βασικό γνώμονα την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών και κλαδικών επιτροπών για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των συνελεύσεων και των μελών. Με μέτρα για την τακτική λειτουργία των επιτροπών, την ψήφιση από τη βάση όλων των σημαντικών επιλογών του μετώπου, την τοποθέτηση με ψήφο των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Τ.Ε. για τις αποφάσεις του ΠΣΟ.

Στην πορεία προς την 4η Συνδιάσκεψή της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύεται ως μια αξιόμαχη και σχετικά μαζική πανελλαδική δύναμη, η οποία όπως αποδείχτηκε και στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος –από την πάλη για την απεργία μέχρι την αντίκρουση εθνικισμού και πολέμου και από τις κινητοποιήσεις για σταθερή εργασία μέχρι το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών– αποτελεί βασικό πυλώνα για την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς. Το στοίχημα της 4ης συνδιάσκεψης είναι να αναδείξει μια συνολική πολιτική αντικαπιταλιστική ανατρεπτική διέξοδο, σε ρήξη με το κυβερνητικό και μνημονιακό ΤΙΝΑ, τον εργασιακό μεσαίωνα διαρκείας, την πολεμική απειλή και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Η αποφασιστική ενίσχυση του επαναστατικού και σύγχρονα κομμουνιστικού ρεύματος θα συμβάλει σε μια αναβαθμισμένη και πιο ελκτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπερβαίνοντας όσα την κρατούν σε μάχες οπισθοφυλακών, είτε με λογικές χαλαρής εκλογικής συμφωνίας, είτε διάχυσης σε ένα θολό αντιμνημονιακό ρεφορμιστικό χυλό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά τις αντιφάσεις της, κατάφερνε και έκανε ανταρσία, δραπετεύοντας από τον περιορισμό της στα ασφυκτικά όρια του εφικτού, που τα έκανε όλα ανέφικτα.

 Γιάννης Ελαφρός, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 18/3/201