Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για την αποστολή στην Τουρκία

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή είχε η εκδήλωση με αφορμή την επιστροφή της αποστολής διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Οκτώβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων των κεντρικών γραφείων του ΝΑΡ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση τα μέλη της αποστολής παρουσίασαν τις επαφές και συναντήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη τις προηγούμενες μέρες. Αποτύπωσαν τα συμπεράσματα και περιέγραψαν το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο μετά τις δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα και λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη γειτονική χώρα.

Πρώτη πήρε το λόγο η Γιώτα Ιωαννίδου, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και συνδικαλίστρια (μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ) παρουσιάζοντας γλαφυρά εικόνες από την αποστολή και τις συναντήσεις, τις συζητήσεις και τις συμμετοχές σε κινητοποίησης που είχε η αποστολή. Φορτισμένο και συγκινητικό ήταν το κλίμα στην εκδήλωση, καθώς αναφέρονταν μαρτυρίες από την επίθεση της Άγκυρας και αναφορές στους 100 και πάνω δολοφονημένους συντρόφους και αγωνιστές των συνδικάτων και οργανώσεων της αριστεράς που έπεσαν στις 10/10.

Ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Γούση, μέλους του Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της επιτροπής Διεθνών σχέσεων του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. ο οποίος περιέγραψε την πολιτική κατάσταση και τα ζητήματα που θέτουν η αριστερά και το κίνημα στην Τουρκία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Τόνισε ότι στις περιοχές του Κουρδιστάν γίνεται ένας πραγματικός πόλεμος και συνέδεσε τις εξελίξεις με την ευρύτερη ανάφλεξη των συγκρούσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Σείντ Αλντογκάν, ανταποκριτής της αριστερής καθημερινής τουρκικής εφημερίδας Evrensel και του δορυφορικού καναλιού Hayatt TV,ο οποίος συνόδεψε την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη. Μίλησε για την κατάσταση και τις θέσεις της τουρκικής αριστεράς, τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και τις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τη μάχη των εκλογών. Ανέλυσε την κατάσταση των συνδικάτων και του δημοκρατικού κινήματος.

Στη συνέχεια στην αίθουσα προβλήθηκαν δεκάδες φωτογραφίες από την αποστολή, τις κινητοποιήσεις, τις συναντήσεις και επαφές που πραγματοποιήθηκαν, με επεξήγηση και στοιχεία για τις παρεμβάσεις της αποστολής από τον Κώστα Φουρίκο, στέλεχος της ν.Κ.Α. και της επιτροπής Διεθνών σχέσεων.

Μετά από ερωτήσεις των φίλων και συντρόφων-σσων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τις απαντήσεις από μέλη της αποστολής, το λόγο πήρε ο Κώστας Μάρκου, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί η διεθνιστική αλληλεγγύη του ΝΑΡ, της ν.Κ.Α., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ευρύτερα της μαχόμενης αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Όπως τόνισε, οι σκηνές και καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν στην Τουρκία είναι εικόνες από το μέλλον, σημάδια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της αστικής απάντησης σε αυτήν. Αναφέρθηκε στις επαφές με το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας-EMEP το οποίο φιλοξένησε την αποστολή και στις σημαντικές σχέσεις που υπάρχουν. Ευχαρίστησε τους συντρόφους του EMEP για την φιλοξενία, την πολιτική ανάλυση και συζήτηση και την στάση του μέσα στη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί (το κόμμα είχε 16 δολοφονημένους αγωνιστές) και τόνισε πως οι οργανώσεις και στις δυο χώρες δουλεύουν ώστε να αναπτυχθεί ένα ευρύτερο μέτωπο και συσπείρωση των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, επαναστατικών και κομμουνιστικών δυνάμεων και κομμάτων ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις επιθέσεις και τον αυταρχισμό, για την κοινή δράση και πάλη των κινημάτων και της μαχόμενης αριστεράς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ως ένα πρώτο μικρό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η κοινή ανακοίνωση EMEP-NAΡ που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Η Ντίνα Ρέππα, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και συνδικαλίστρια και η Θάνια Βέζου, μέλος της επιτροπής Διεθνών σχέσεων του ΝΑΡ μίλησαν στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μια καθυστερημένη χώρα όπως πολλοί έχουν στο μυαλό τους, αλλά μια χώρα καπιταλιστική, με οικονομία αναπτυγμένη, που συμμετείχε στους G 20 και είναι στη 17η θέση παγκόσμια. Η ανάπτυξή της στηρίχθηκε στη λεηλασία και εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της Τουρκίας. Έδωσαν εικόνα για τα συνδικάτα και την πάλη τους στη γειτονική χώρα και για τις συναντήσεις με τα τμήματα γυναικών των συνδικάτων στις οποίες συμμετείχαν. Όπως σημείωσαν, η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη δεν είναι ένα ιδεολογικό ή αφηρημένο καθήκον μας, αλλά ένα υλικό και πραγματικό συμφέρον του κόσμου της δουλειάς, ένα καθήκον πρώτης προτεραιότητας για την αποτροπή των πολέμων, της προσφυγιάς, των δολοφονιών, συνδεδεμένο με την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση των λαών. Σε απαντήσεις απάντησαν και τα μέλη της αποστολής Κώστας Τουλγαρίδης, στέλεχος του ΝΑΡ και συνδικαλιστής εκπαιδευτικός και Δημήτρης Βογιατζίδης, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ν.Κ.Α.

Την εκδήλωση χαιρέτησε συντρόφισσα από το κίνημα της ανεξαρτησιακής αριστεράς της Καταλονίας (ο πολιτικός φορέας της, CUP, κόμμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πήρε στις πρόσφατες εκλογές της Καταλονίας 8,3%), αναφερόμενη στην ανάγκη εντατικοποίησης των επαφών και κοινών πρωτοβουλιών των κινημάτων και της ανατρεπτικής αριστεράς στις χώρες της Μεσογείου.

Μετά από ερωτήσεις και συζήτηση η εκδήλωση έληξε με την ανακοίνωση της συμμετοχής μελών του ΝΑΡ στην αποστολή παρατηρητών στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, αγωνιστές και εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων από την Ελλάδα και άλλες χώρες.