ΠΕ ΝΑΡ: Πρόταση για την πορεία προς το σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

 

Απόφαση Π.Ε ΝΑΡ: Αποφασιστικά και συγκεκριμένα βήματα συσπείρωσης

Πρόταση για την πορεία προς το σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Το ΝΑΡ και η νΚΑ θέτουν την πρόταση σε δημόσια συζήτηση, καλώντας σε συνδιαμόρφωση και από κοινού βηματισμό όσους αναζητούν προς την ίδια κατεύθυνση

Σε ειδική απόφασή της, η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση διατύπωσε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, που αφορά την ανάγκη αποφασιστικών βημάτων στην πορεία για ένα σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, μαζί με την ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν, θέτουν την πρόταση αυτή σε δημόσια συζήτηση, καλώντας σε συνδιαμόρφωση και από κοινού βηματισμό, αγωνιστές, οργανώσεις, ρεύματα και πρωτοβουλίες που αναζητούν προς την ίδια κατεύθυνση. Διακριτό ρόλο ως τώρα είχε η «Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα», με τις πετυχημένες θεματικές ημερίδες που οργάνωσε στην Αθήνα και άλλες δράσεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει στα νέα βήματα, επιχειρώντας παράλληλα μια ευρύτερη πλαισίωση.

  1. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για μαζική και δημόσια δήλωση-δέσμευση (μία από τις μορφές είναι η κοινή δήλωση σε κείμενο υπογραφών που συγκεντρώνονται) αγωνιστών και αγωνιστριών της κομμουνιστικής αριστεράς και θέτει την ανάγκη συνολικής προγραμματικής στροφής σύγχρονου κομμουνιστικού χαρακτήρα.
  2. Επιδιώκουμε το σύνολο των αγωνιστών, που θα στηρίξουν την κοινή δήλωση, στην αμέσως επόμενη φάση να πρωταγωνιστήσουν σε συντεταγμένη πορεία οικοδόμησης μορφών οργάνωσης ευρύτερου δυναμικού, με συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας, αλλά και στον αναγκαίο συντονισμό τους πανελλαδικά.
  3. Θεωρούμε επιβεβλημένο να αποτυπωθεί σε αυτή τη συστράτευση, ενισχυμένη παρουσία αγωνιστών και αγωνιστριών από το εργατικό κίνημα, τη νεολαία και μαρξιστές διανοούμενους, με πανελλαδική εμβέλεια και εύρος «γενιών πολιτικοποίησης».
  4. Προτείνουμε την προετοιμασία και διοργάνωση πανελλαδικού χαρακτήρα πολιτικής διαδικασίας όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την υπόθεση της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και του κομμουνιστικού φορέα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
  5. Η πρόταση για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα και πρόγραμμα δεν αφορά μόνο μια οργανωτική μορφή, ούτε απευθύνεται σε όποιους και όποιες μιλούν αφηρημένα και αόριστα για κομμουνισμό. Πολύ περισσότερο δεν περιορίζεται στη διατύπωση ενός άμεσου προγράμματος πολιτικής συσπείρωσης χωρίς αρχές και βαθύτερη προοπτική. Το ΝΑΡ θεωρεί ότι το κείμενο υπογραφών που κυκλοφορεί, θέτει κρίσιμες προγραμματικές οριοθετήσεις και βάση εκκίνησης, καθώς τονίζει- μεταξύ των άλλων- ότι η προσπάθεια αυτή:
  • «Αναμετριέται με τα ερωτήματα που αφορούν τη σημερινή εποχή της υπεραντιδραστικής κοινωνικής και πολιτικής τομής στον καπιταλισμό, με την καθολίκευση της καπιταλιστικής κυριαρχίας σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, τη νέα βάρβαρη επιδρομή στον κόσμο της εργασίας, τα ιδιαίτερα και εξελισσόμενα χαρακτηριστικά του κόσμου της εργασίας, την επίθεση σε κατακτημένες ελευθερίες, το ρατσισμό και νεοφασισμό, αλλά και την αυξανόμενη πολεμική απειλή.
  • Κεντρικό ζητούμενο της προσπάθειάς μας είναι η διαμόρφωση των όρων για την εργατική επανάσταση στην εποχή μας, με κομμουνιστικό περιεχόμενο, μέσα από την εξέλιξη και μετασχηματισμό του εργατικού και λαϊκού αγώνα, που είναι ο μόνος δρόμος για να βελτιωθεί ουσιαστικά η ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Αναζητούμε σε αυτή την κατεύθυνση την απαιτούμενη επαναστατική τακτική.
  • Κοινωνική βάση ενός Κόμματος Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, καθώς και της επανάστασης, είναι η πλειοψηφική, αν και πολυσύνθετη, σύγχρονη εργατική τάξη.
  • Οργανωτική αρχή λειτουργίας του σύγχρονου κομμουνιστικού κόμματος, στη συγκρότηση του οποίου φιλοδοξεί να συμβάλει η πρωτοβουλία μας, αναγνωρίζεται αυτή της εργατικής δημοκρατίας, συνδυασμού ελεύθερης συζήτησης, συλλογικής απόφασης στη βάση της πλειοψηφίας και συνειδητής, χωρίς εξαίρεση, πειθαρχίας στην εφαρμογή των δημοκρατικά διαμορφωμένων αποφάσεων. Η εργατική δημοκρατία ως οργανωτική αρχή λειτουργίας είναι αυτή που θεωρεί οργανικά συναρθρωμένες, και όχι αντιπαρατιθέμενες, την ελευθερία και την πειθαρχία, τη δημοκρατία και τη συγκέντρωση δυνάμεων» (…)

Αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι:

  • «Βαδίζοντας στα χνάρια των νικηφόρων εργατικών και απελευθερωτικών επαναστάσεων και επαναστατικών γεγονότων, με κορυφαία όλων την Ρώσικη επανάσταση, αντλούμε πείρα και αισιοδοξία από τις καλύτερες στιγμές τους και τη συνεισφορά τους στον αγώνα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης σε «Ανατολή» και «Δύση», σε όλο τον κόσμο.
  • Στεκόμαστε επαναστατικά κριτικά -απορρίπτοντας τη στείρα νοσταλγική ή/και τη μηδενιστική προσέγγιση- απέναντι στην αντεπαναστατική εξέλιξη των μετεπαναστατικών κοινωνιών στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη, που εν τέλει οδήγησε στην καπιταλιστική παλινόρθωση.
  • Εντοπίζουμε την αποτυχία των ποικίλων εκδοχών αναζήτησης ενός «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» ή ενός «σοσιαλισμού με αγορά», που οδήγησαν σε ήττα και ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στην αστική πολιτική.
  • Υπερβαίνουμε ανατρεπτικά τις μετα-μαρξιστικές ιδέες που αποσυνδέουν το πρόταγμα του κομμουνισμού από την επιστημονική ανάλυση του καπιταλισμού και της οικονομίας του, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνουν την πολιτική δράση και την κομματική οργάνωση ως κρίσιμων προϋποθέσεων για την επιτυχία ενός σύγχρονου κομμουνιστικού εγχειρήματος».
  1. Το ΝΑΡ παρεμβαίνει στη συζήτηση για το Πρόγραμμα καταθέτοντας τις επεξεργασίες του, όπως αυτές αποτυπώνονται στην Προγραμματική Διακήρυξη όπως αυτή εγκρίθηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης (Δεκέμβριος 2018). Ολόκληρο το κείμενο της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΔΩ (πατήστε εδώ) 
  2. Η πολιτική καμπάνια για τα 30χρονα από τη ρήξη του 1989 και την ίδρυση του ΝΑΡ, μαζί με τη συγκεκριμένη δουλειά με τις συσκέψεις και την προβολή των ιδεών της Προγραμματικής Διακήρυξης ως συμβολή στο σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα από τη μία και τη δημόσια εμφάνιση του κειμένου αρχών-στόχων και ανοιχτού καλέσματος με τις υπογραφές από την άλλη, θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες για τα παραπέρα αναγκαία βήματα συγκρότησης του δυναμικού για το νέο πρόγραμμα και κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Η ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Σεπτέμβριος 2019