Πετυχημένη η Ημερίδα της Πρωτοβουλίας για την ΕΕ. Οι εισηγήσεις

 

Διαβάστε εδώ όλες τις Εισηγήσεις της ημερίδας από το ιστολόγιο της Πρωτοβουλίας Διαλόγου

Δείτε εδώ τα βίντεο με όλες τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις, από την ιστοσελίδα pandiera.gr

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μάρτη η Ημερίδα για την ΕΕ στον πολυχώρο Μολύβι. Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις, σε μια μάχιμη πολιτική και θεωρητική διαδικασία ανάλυσης, παρουσίασης και τεκμηρίωσης.

Η «Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα», διοργάνωσε την Πολιτική – Θεωρητική Ημερίδα με θέμα: «Καπιταλιστικές ολοκληρώσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση».

Στόχος της ημερίδας ήταν η συμβολή στη συζήτηση και η παρέμβαση του δυναμικού που συσπειρώνεται στην «Πρωτοβουλία Διαλόγου» στο επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα της στάσης απέναντι στην Ε.Ε., την ανάλυση των καπιταλιστικών ολοκληρώσεων στην εποχή μας και την αναζήτηση μιας σύγχρονης διεθνιστικής απάντησης για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών. Μια κομμουνιστική απάντηση, με πολιτικό περιεχόμενο, τακτική και στρατηγικές επεξεργασίες απέναντι στο επιτελείο των καπιταλιστών και των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων.

Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο κύκλους:

Ο πρώτος κύκλος είχε τίτλο: «Η Καπιταλιστική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο»

Οι τρεις εισηγήσεις ήταν:

1. Είκοσι χρόνια ευρώ. Η ΟΝΕ αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

2. Η Ευρώπη-φρούριο απέναντι στους λαούς. Γιώργος Παυλόπουλος, δημοσιογράφος

3. Η θέση και ο αγώνας απέναντι στην ΕΕ, Λυδία λίθος για το κίνημα και την αντικαπιταλιστική πάλη. Ρήξη και Αποδέσμευση ή πάλη κατά των συνεπειών; «Εκδημοκρατισμός» ή διάλυση; Πάλη για ρήξη σήμερα ή μετά το σοσιαλισμό; Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην Ευρωβουλευτής

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το ακροατήριο και εν συνεχεία διάλειμμα.

Ακολούθησε ο δεύτερος κύκλος που είχε τίτλο: Ο κόσμος της εργασίας απέναντι στην ένωση του κεφαλαίου.

Οι εισηγήσεις εδώ ήταν τέσσερις:

1. Το μέλλον της εργασίας στον κόσμο και την ΕΕ: Ανεργία και ρομποτική. Οι εργαζόμενοι στη φυλακή του κεφαλαίου. Φλώρα Νικολιδάκη, μέλος κίνησης ΔιΕΕξοδος, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

2. ΕΕ και παιδεία: Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σοφοκλής Καλοειδάς, φοιτητής

3. Από τα «κίτρινα γιλέκα» στους αναπληρωτές: Εργασιακός μεσαίωνας στην ΕΕ και εργατικές-λαϊκές αντιστάσεις. Βίκυ Βασιλάτου, μέλος του συντονιστικού αναπληρωτών-αδιόριστων εκπαιδευτικών, βιολόγος.

4. Brexit και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση. Όροι και προϋποθέσεις ενός δρόμου αντικαπιταλιστικής-διεθνιστικής ρήξης με την ΕΕ. Παναγιώτης Μαυροειδής, αρθρογράφος, μηχανικός.

Μετά τις εισηγήσεις ο Άγγελος Χάγιος εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Διαλόγου, παρουσίασε το κείμενο-κάλεσμα που προτείνεται να υπογράψουν όσοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος, ξεκινώντας έτσι μια μαζική διαδικασία παρέμβασης και συσπείρωσης ενός δυναμικού πανελλαδικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης που εκτελέστηκε τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη 1952,