Ο ΛΕΠΕΤΕ, η ασφάλιση και κάθε εργατικό δικαίωμα είναι στο στόχαστρο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ήρθε πριν από λίγους μήνες η σειρά του ΛΕΠΕΤΕ. Είμαστε πλέον απλήρωτοι από το τέλος Νοέμβρη. Νωρίτερα στον κλάδο μας κτυπήθηκε ο λογαριασμός επικούρησης των συναδέλφων της Εμπορικής και των συναδέλφων της Ιονικής με όχημα την απορρόφηση των τραπεζών από την Alpha Bank και ο λογαριασμός επικούρησης των συναδέλφων της Αγροτικής με όχημα το χάρισμα της στην Πειραιώς. Αυτά για τον κλάδο μας, γιατί η επικούρηση χτυπήθηκε πρόσφατα και για τους δημοσιογράφους και από χρόνια πριν για άλλους κλάδους. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου:

Όλοι οι εργοδότες, ανάμεσά τους οι τραπεζίτες και ο «δικός μας» Φραγκιαδάκης, απαιτούν, στο όνομα του κόστους, απαλλαγή από υποχρεώσεις και μείωση των εξόδων, για μισθούς και ασφάλιση, προκειμένου να διοχετεύσουν το χρήμα στην οικονομική ελίτ μέσα από διάφορες διαδρομές.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προστατεύουν τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας και τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών και δεν διστάζουν να ξεζουμίσουν το λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Τα κόμματα του συστήματος υποκλίνονται στα συμφέρονται των τραπεζών, αν και κάποιοι «πονηροί πολιτευτές» τους κάνουν ανέξοδες φιλικές δηλώσεις κατανόησης για το πρόβλημά μας. Όλοι αυτοί έχουν ενισχύσει τις τράπεζες με δισ €, που φόρτωσαν στο λαό με το δημόσιο χρέος και τα μνημόνια.

Το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η Ε.Κ.Τ. απαιτούν ριζικές αναδιαρθρώσεις για πιο φτηνή εργασία, λιγότερη ασφάλιση, ευνοϊκό καθεστώς για κερδοφορία επιχειρήσεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και της πρόνοιας, παράδοση δημόσιας γης, πλούτου, περιουσίας σε «επενδυτές».

Τα δικαστήρια, που έκριναν συνταγματικά ως και τα μνημόνια, μέχρι στιγμής βγάζουν αρνητικές αποφάσεις για τις προσφυγές των συνταξιούχων, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι «τυφλά», αφού όλο το τελευταίο διάστημα οι μόνες δύο θετικές αποφάσεις ενάντια σε περικοπές αφορούν τους δικαστικούς και τους αστυνομικούς, εξυπηρετώντας το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και το βαθύ κράτος.

Είναι φανερό όλοι οι παραπάνω, δηλαδή το σύστημα, έχουν σχέδιο και συμφέρον για την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Οι μνημονιακοί νόμοι θεωρούν προαπαιτούμενο την περικοπή των κύριων συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους από το 2019 κατά 18%. Δραματική συνέχεια της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και των προηγούμενων περικοπών των συντάξεων άνω των 1.200 €.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ

Μεθοδικά οι κυβερνήσεις με νόμους (Γιαννάκου 1990, Σιούφα 92, Ρέππα 2002, Αλογοσκούφη 2005, Κατρούγκαλου 2016) και οι τράπεζες ροκανίζουν τις ασφαλιστικές παροχές όλα αυτά τα χρόνια, μειώνοντας τις συντάξεις, διαλύοντας τα ταμεία, μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές, αποκλείοντας τους νέους εργαζόμενους από τους λογαριασμούς επικούρησης, ώστε να συρρικνώνονται τα έσοδά τους και να διασπούν το ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς και άρα και τα ενιαία συμφέροντα. Όλα στο όνομα δήθεν του εξορθολογισμού, του εκσυγχρονισμού και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Για την ασφάλιση, που λειτουργούσε ως σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, νέες έννοιες μπήκαν στην ορολογία : κεφαλαιοποιητικό, ανταποδοτικό, επαγγελματικό ταμείο, 3ος πυλώνας-ιδιωτική ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, πετσόκοβαν τις ασφαλιστικές παροχές κλάδο-κλάδο, τράπεζα-τράπεζα, ώστε να μην υπάρχουν κοινές αντιδράσεις και σαλαμωτά να ξεκόβουν κάθε φορά όσους ήταν στην αιχμή του δόρατος

Παράλληλα, η παλιά μέθοδος της προπαγάνδας των ρετιρέ και των προνομίων επανέρχεται για να μας πείσει ότι δίκαιο είναι να παίρνουμε όλοι τα κατώτερα και όχι να διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει και την εξίσωση όλων στις ανώτερες κατακτήσεις. Η υποταγή στο δήθεν εφικτό, η προσαρμογή στις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες θέλει να δημιουργεί ενοχικά σύνδρομα σε κάθε αντίσταση και κάθε διεκδίκηση, ώστε να το μνημονιακό καθεστώς να γίνει συνείδηση και να εμπεδωθεί ως κανονικότητα.

Τα συστημικά ΜΜΕ και ο πρώην νομικός σύμβουλος του ΣΥΕΤΕ και νυν υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, πολλαπλασιάζουν αυτή την προπαγάνδα με ψευδή στοιχεία περί υψηλοσυνταξιούχων, θυμίζοντας γκαιμπελικές μεθόδους για να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας και να μειώσουν το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης.

Το σύστημα εκμεταλλεύτηκε τις εισφορές μας στο ΛΕΠΕΤΕ άτοκα, μέσω του χρηματιστήριου, μετά σε δομημένα ομόλογα, στη συνέχεια η ίδια την τράπεζα με αγορά των μετοχών της και για ψηλές συντάξεις στους εφήμερους διοικητές της.

ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργοδοτικών και πρώην-νυν κυβερνητικών παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ-όπως και να ονομάζονται) έχουν ευθύνη για την εξέλιξη της επίθεσης και για τον αφοπλισμό μας. Όχι μόνο γιατί πάντα υπερασπίζουν τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς και φροντίζουν να πέφτουν στα μαλακά ο διαχωρισμός των εργαζόμενων, η αδιαφάνεια, η επέκταση της εργασίας μέσω εργολαβιών. Αλλά και γατί καλλιεργούν το πνεύμα του σεβασμού στον εργοδότη-τράπεζα, της κοινότητας συμφερόντων και της συναίνεσης των «κοινωνικών εταίρων».

Έτσι, έσκαψαν και το λάκκο στο ΛΕΠΕΤΕ, υπογράφοντας τα χαρτιά που τους έδινε η διοίκηση, λειτουργώντας με αδιαφάνεια, καλλιεργώντας εφησυχασμό ότι θα τη γλυτώσουμε ως περιούσιοι, συναινώντας στην καταλήστευση των αποθεματικών υπέρ των επενδύσεων της Διοίκησης. Άφησαν να περνούν οι μήνες χωρίς μαχητικές μορφές δράσης, διακηρύσσοντας ότι δεν διαπραγματεύονται, κατανάλωσαν τις αγωνιστικές διαθέσεις σε ανώδυνες συγκεντρώσεις εκτόνωσης, περιορίζοντας τη μαχητικότητα τους, ακόμα και το χώρο διεξαγωγής τους, έδωσαν χρόνο στην τράπεζα και μετά προσήλθαν σε ένα στημένο δήθεν διάλογο με μια ανάλγητη και αμετακίνητη διοίκηση, σπέρνοντας αυταπάτες για αλλαγή της στάσης της (που διαλύθηκαν γρήγορα) και απογοήτευση.

Η ταξική πάλη είναι για αυτούς άγνωστη λέξη, ακριβώς γιατί δεν εκπροσωπούν τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά είτε τους πρώην διευθυντές, είτε είναι μόνιμοι επαγγελματίες εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, δηλαδή πράκτορες της εργοδοσίας εντός των εργαζόμενων.

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό ή μόνο μνημονιακό. Να θυμίσουμε την Αμερικάνικη Enron (εταιρεία ενέργειας) που η εργοδοσία έφαγε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων, αφήνοντας τους χωρίς συντάξεις. Να θυμίσουμε στην Ελλάδα παρόμοια φαινόμενα με απατεώνες όπως συνέβησαν με την Τράπεζα Κρήτης, τις ασφαλιστικές εταιρείες Ασπίς, Intercontinental, κ.α., τις εταιρείες ενέργειας Hellas Power, Energa.

Ας καταρρεύσουν οι μύθοι ότι ο εργοδότης μας ήταν μεγάλη μας φίλη και οφείλαμε θυσίες και ανοχή.

Ας γκρεμιστούν οι αυταπάτες, ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε εξαιρέσεις από την κατεδάφιση των δικαιωμάτων, γιατί μόνο εμείς έχουμε το δίκιο. Και εμείς και όλοι όσοι έχουν πληγεί έχουν το δίκιο να υπερασπίζονται κατακτήσεις και δικαιώματα. Αλλά, αυτό είναι το βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλισμού, που και στη σύγχρονη εποχή δεν διστάζει να προκαλεί πολέμους, φτώχεια, να σπρώχνει στην εξαθλίωση, εντείνοντας την εκμετάλλευση και τις απάτες. Επιτέλους, να πάρουμε θέση: Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Το τι συμβαίνει με το ΛΕΠΕΤΕ είναι μια ψηφίδα στο μωσαϊκό όσων συμβαίνουν γύρω μας και αφορούν όλους.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΗΟ ΜΑΣ

Δίκιο είναι οι 16.500 συνταξιούχοι να συνεχίσουμε να παίρνουμε ακέραια την επικούρηση, που έχει κτιστεί με τις εισφορές μας και τους αγώνες μας. Δεν μας την χάρισαν, ούτε τους τη χρωστάμε.

Οι τωρινοί εργαζόμενοι μη χάσουν το ίδιο δικαίωμα. Να μην συναινέσουμε να αφαιρεθεί. Αντίθετα, να παλέψουμε να διατηρηθεί, για να δείχνει τις δυνατότητες και την προοπτική για όλους τους εργαζόμενους.

Να επεκταθεί και να καλύψει όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να πληρώσουν οι εργοδότες το κόστος, με μερίδιο από τα πλούτη που θησαυρίζουν.

Πρώτο βήμα η ένταξη στον ΛΕΠΕΤΕ όλων των εργαζόμενων στην Εθνική με οποιαδήποτε μορφή εργασίας και με οποιοδήποτε φορέα εργοδότη. Παράλληλα να οργανώσουμε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, για ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα για συντάξεις με τους ίδιους ασφαλιστικούς όρους με τις ανώτερες κατακτήσεις, ώστε να είμαστε δυνατοί απέναντι σε κάθε επίθεση κυβέρνησης, εργοδότη.

  • Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
  • Καμιά ανοχή και αναμονή σε κινήσεις της κυβέρνησης.
  • Να πληρώσει η Εθνική Τράπεζα τις υποχρεώσεις της.

Να αποτρέψουμε τη σημερινή επίθεση και να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς Ε.Ε., ΔΝΤ, κομμάτων του συστήματος, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξαθλιώνουν το λαό για να πλουτίζει η οικονομική ολιγαρχία.

  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ
  • ΟΥΤΕ ΕΝΑ € ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Εργαζόμενοι και Συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας από το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση - Οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ