Ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι Αναιρέσεις 2019 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

 

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ οι Αναιρέσεις 2019 στην Αθήνα. Το φετινό φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία με έντονα πολιτικά ερωτήματα και απαιτήσεις. Μετά την τριπλή εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μάη και μπροστά από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, ο κόσμος του αγώνα και της αριστεράς, ιδιαίτερα οι νέοι και νέες, έχουν ανάγκη από την συζήτηση και συλλογική διαδικασία ανασυγκρότησης μιας αριστεράς και ενός πολιτικού σχεδίου που θα είναι ικανό να σταθεί σαν αντίπαλο δέος και χρήσιμο όπλο ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση. Έχει ανάγκη και μια διαφορετική εικόνα-πράξη, έναν πολιτισμό και μια συλλογικότητα εκτός του ασφυκτικού πλαισίου της κοινωνικής μιζέριας και της βαρβαρότητας του υπαρκτού καπιταλισμού. Οι Αναιρέσεις και στα δυο αυτά ζητούμενα προσπαθούν να συμβάλλουν. Άλλωστε, το φεστιβάλ Αναιρέσεις είναι ένα τέτοιο διαφορετικό πρότυπο, μια άλλη πράξη, ως συλλογική δημιουργία που βασίζεται αποκλειστικά στο μεράκι και τη δουλειά εκατοντάδων νέων αγωνιστών και αγωνιστριών της ν.Κ.Α. και του ΝΑΡ, αλλά και φίλων που συμβάλλουν με πολλούς τρόπους. Χωρίς χρηματοδοτήσεις και χορηγούς, χωρίς εταιρείες και επαγγελματίες κάθε είδους.

Όλες οι διαδικασίες, το πρόγραμμα και η λειτουργία των Αναιρέσεων επιδίωξαν να ανταποκριθούν σε αυτές ακριβώς τις παραπάνω ανάγκες και τα ερωτήματα χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και ελπίζουμε να έδωσαν μια ανάσα και μερικές απαντήσεις σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ν.Κ.Α. και του ΝΑΡ. Στην 25-χρονη πλέον διαδρομή των «Αναιρέσεων», ο φετινός σταθμός από κάθε άποψη ήταν σημαντικός, μαζικός και δημιουργικός.

Ιδιαίτερα ποιοτικές ήταν οι 3 κεντρικές συζητήσεις του τριήμερου φεστιβάλ (και οι αντίστοιχες στα φεστιβάλ Αναιρέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα). Πολύτιμες συμβολές από τους ομιλητές, πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις, πολύωρες και με αμείωτο ενδιαφέρον οι περισσότερες. Στις εκδηλώσεις αυτές, η αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική αριστερά κατέθεσε ένα σχέδιο και μια πολιτική γραμμή παρέμβασης σε μια σειρά κρίσιμα και κομβικά θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Με επεξεργασίες, αιτήματα, ανάλυση και θεωρία, αλλά και μάχιμη πολιτική και αγωνιστική γραμμή αντεπίθεσης που κοιτάει τον αντίπαλο στα ίσια. Αντίστοιχα, στα 5 θεματικά εργαστήρια-workshops πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις για πολύ σημαντικά θέματα.

Δείτε εδώ τα video από όλες τις εισηγήσεις της κεντρικής εκδήλωσης της 1ης μέρας (από την ιστοσελίδα αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης pandiera.gr που κάλυψε τις εκδηλώσεις)

Άμεσα θα αναρτηθούν και video από τις άλλες 2 κεντρικές συζητήσεις με όλες τις εισηγήσεις

Σημαντικές και οι συναυλίες του φεστιβάλ, ενταγμένες σε αφιερώματα ανά ημέρα και μουσικό είδος/ρεύμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους-και όχι μόνο-ανθρώπους να απολαύσουν με ελάχιστο αντίτιμο ενίσχυσης σπουδαίους καλλιτέχνες και πολιτιστικές προτάσεις. Στις 2 σκηνές πέρασαν μια πλειάδα -21 για την ακρίβεια- σχημάτων και καλλιτεχνών από την ερασιτεχνική και νεολαιίστικη δημιουργία, μέχρι ιστορικές και γνωστές μπάντες και δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναβάθμιση υπήρξε και στα θεματικά περίπτερα του φεστιβάλ. Δημιουργική αποτύπωση συνθημάτων, πληροφοριών, πολιτικής πρότασης και εικόνων, κατασκευές και αισθητικές παρεμβάσεις «ομόρφυναν» τον χώρο του φεστιβάλ και βοήθησαν ώστε περισσότεροι επικσέπτες να διαβάσουν και να περιπλανηθούν σε περίπτερα και αφιερώματα. Ενδεικτικά οι χώροι των κινήσεων εργαζόμενης και επισφαλούς νεολαίας (labour, attack, λάντζα, radical IT), το μαθητικό και φοιτητικό περίπτερο, ο χώρος για τα 30 χρόνια ΝΑΡ με σύντομη παρουσίαση της διαδρομής της οργάνωσής μας και υλικό την Προγραμματική Διακήρυξη του ΝΑΡ, τα 10 χρόνια ΑΝΤΑΡΣΥΑ με περίπτερο του μετώπου, το αντιπολεμικό κίνημα, τα έντυπα ΠΡΙΝ, Τετράδια Μαρξισμού και Σελιδοδείκτης για την εκπαίδευση. Μεγάλη και η κίνηση στο βιβλιοπωλείο του φεστιβάλ με τους εκατοντάδες τίτλους στα δύο τμήματά του, το πολιτικό-θεωρητικό-ιστορικό και το λογοτεχνικό και παιδικό. Αλλαγή χώρου και για την παιδική γωνία, που χάρισε όμορφες στιγμές στους μικρούς επισκέπτες των Αναιρέσεων (και στους γονείς τους…). Το δικό τους διαμορφωμένο χώρο και οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με παρουσία πολλών νέο-εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και κόσμο από τις τοπικές κινήσεις και γειτονιές.

Παρόντες, όπως κάθε φορά, οι αγωνιστές και πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, με τη δική τους κουζίνα, τα βιβλία και τα υλικά τους σε πολύχρωμα τραπεζάκια και χώρους.

Αντίστοιχη και πολύ θετική ήταν η εικόνα και στα φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019 στη Θεσσαλονίκη (πραγματοποιήθηκε στο Ιβανώφειο στάδιο) και στην Πάτρα (πραγματοποιήθηκε στο Νότιο Πάρκο της πόλης).

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες, εργαζόμενους-ες, ανθρώπους όλων των ηλικιών που ανταποκρίθηκαν φέτος στο κάλεσμα των Αναιρέσεων και υποσχόμαστε ότι αυτή η συμμετοχή και η στήριξη μας δίνει μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης αναβάθμισης και ανάπτυξης των πρωτοβουλιών μας σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, μας δεσμεύει για τα επόμενα βήματα συλλογικής και ανατρεπτικής δράσης και στάσης.

Το ταξίδι του φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019 θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο. Επόμενοι σταθμοί του η Λάρισα και ο Βόλος, τα Γιάννενα και η Κρήτη. Καλή αντάμωση!