Να βάλουμε τέλος στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία!

 

Κάλεσμα της Επιτροπής για το Έμφυλο του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Να βάλουμε τέλος στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία!

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τα ΜΜΕ για ακόμη μία φορά να δίνουν ρεσιτάλ γελοιότητας με αφορμή τις πολλαπλές γυναικοκτονίες μεταναστριών από τον στρατιωτικό με βαθμό λοχαγού Νίκο Μεταξά στην Κύπρο. Αυτό είναι το ονοματεπώνυμο του «serial killer» όπως τον αποκαλούν και όχι «Ορέστης», το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρησιμοποιείται από ΜΜΕ για να δημιουργήσει την εικόνα μιας τραγικής φιγούρας, μιας διαταραγμένης προσωπικότητας που προκάλεσε μια τραγωδία. Δυστυχώς οι δολοφονίες αυτές δεν είναι απλές «τραγωδίες», σα να ήταν μοιραία αναπόφευκτες, αλλά είναι η πραγματική εικόνα και η πιο σκληρή αποτύπωση των πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας, αλλά και του ρατσισμού στην προκειμένη περίπτωση. Συγκεκριμένα, δεν είναι τυχαίο ότι τα θύματα ήταν μετανάστριες εργάτριες [ανάμεσά τους και δύο κορίτσια 6 και 8 χρονών], δηλαδή ένα από τα πιο βαλλόμενα και επισφαλή κομμάτια της εργατικής τάξης. Ο Μεταξάς δρούσε ανενόχλητος, εκμεταλλευόμενος συνειδητά την ακόμα μεγαλύτερη αδιαφορία που δείχνουν οι αρχές όταν πρόκειται για εξαφανίσεις φτωχών μεταναστριών, αλλά και τον ρατσισμό ενός τμήματος της κοινωνίας που δείχνει ανοχή και συνενοχή απέναντι στην εκμετάλλευση και τη βία κατά των μεταναστών εργατών και εργατριών.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του ποινικού κώδικα και ανάμεσα στα άλλα τροποποιεί το άρθρο 336, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ο βιασμός. Ο ήδη ελλιπής και περιοριστικός ορισμός, γίνεται ακόμη χειρότερος, προσδιορίζοντας επί της ουσίας το βιασμό ως πράξη που γίνεται μόνο με άσκηση σωματικής βίας και μάλιστα σε βαθμό που να απειλεί τη ζωή. Με αυτό τον ορισμό ακόμη περισσότεροι βιαστές θα μένουν στο απυρόβλητο, ακόμη λιγότερα άτομα που βιάζονται θα το καταγγέλλουν και η αντανάκλασή του στην κοινωνία θα είναι η ακόμα αντιδραστικότερη αντίληψη για το τι είναι τελικά έμφυλη βία. Οι προεκτάσεις τέτοιων νομοθετημάτων είναι τεράστιες. Άλλωστε, σε μια κοινωνία που η γυναικοκτονία ονομάζεται «έγκλημα πάθους» ή «τραγωδία», η ενδοοικογενειακή βία έχει πάντα το πρόσωπο κάποιου «τέρατος» και όχι κάποιου που γαλουχείται με το σεξισμό και το μισογυνισμό σε όλη του τη ζωή, εύκολα ξεπλένονται σεξιστικές, παραβιαστικές, παρενοχλητικές και βίαιες συμπεριφορές, οι οποίες στην ακραία τους μορφή μπορούν να φτάσουν ως τη δολοφονία.

Η απάντηση απέναντι στις καθημερινές γυναικοκτονίες, την εντεινόμενη έμφυλη βία, τις διακρίσεις, το διάχυτο σεξισμό, δίνεται στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, στον αγώνα για τη συνολική κοινωνική χειραφέτηση και την άρση κάθε καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Για εμάς οι δολοφονημένες μετανάστριες από το χέρι του μισογύνη, εθνικιστή, ρατσιστή Νίκου Μεταξά, δεν είναι απλά ένας αριθμός και δε θα ξεχαστούν. Η πολιτική της κυβέρνησης που νομοθετεί υπέρ των βιαστών μας βρίσκει σε θέσεις μάχης. Η πολιτική που ξεπλένει το βιασμό, σχετικοποιεί την έμφυλη βία και εντείνει την κουλτούρα του βιασμού δε θα περάσει και θα φροντίσει για αυτό το ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα μαζί με το εργατικό και το νεολαιίστικο, μέσα από σωματεία, συλλόγους, συλλογικότητες.

Καλούμε στην πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην τροποποίηση του ΠΚ 336 Σάββατο 18 Μάη, στις 12:00 στην Πλατεία Βικτωρίας