ΝΑΡ: Η ρύπανση του Αργοσαρωνικού προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Ανακοίνωση ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Οικολογική καταστροφή αποτελεί η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών της Σαλαμίνας, του Πειραιά και της Αττικής από το φορτίο του πλοίου που βυθίστηκε κοντά στην Ψυτάλλεια, αφού είχε αποπλεύσει από τα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο στις 10/9. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών την επόμενη μέρα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, η ρύπανση επεκτείνεται, τα πετρελαιοειδή έχουν απλωθεί μέχρι και σε παραλίες στον Αγ. Κοσμά, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα. Όχι μόνο είναι πλέον απαγορευτικό το κολύμπι στα νερά τους, αλλά και αδύνατον ακόμα και οι ψαράδες των περιοχών να βγουν για τη δουλειά τους, ενώ προκλήθηκαν άμεσες και μακρόχρονες συνέπειες στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.

Τι προκάλεσε τη ρύπανση; Το μικρό δεξαμενόπλοιο Άγια Ζώνη ΙΙ της εταιρίας του Θ. Κουντούρη, σαπάκι 45 ετών, με πρόχειρα μπαλωμένες τρύπες στο σκαρί του, από τις οποίες -όπως φαίνεται- έγινε εισροή υδάτων. Με φορτίο 2.200 τόνους fuel oil και 370 τόνους marine gas oil στο πλοίο βρισκόταν μόλις 2 ναυτικοί από τους συνολικά 11, που αποτελούν το πλήρωμά του. Αυτή λοιπόν η εφοπλιστική εταιρία στην ανακοίνωσή της, αφού γράφει ότι λυπάται, για τεράστιο πλήγμα για την ίδια, το προσωπικό και ότι συμπαραστέκεται στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, τους επιχειρηματίες κλπ, πετάει το μπαλάκι στην άλλη ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, ότι έχει τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει και κλείνει την ανακοίνωση απειλώντας «Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της». Και επανέρχεται με νέα δήλωση ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης προέρχεται από άλλο πλοίο, επιχειρώντας να ξεγλιστρήσει.

Από πού αντλεί το θράσος η εταιρία; Μα από την κάλυψη που της παρέχει η πολιτική που δίνει τα πάντα στους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους επενδυτές στο όνομα της «ανάπτυξης». Που αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο να εγκληματεί για τα κέρδη του, θυσιάζοντας ανθρώπους και περιβάλλον. Αυτή η οικολογική καταστροφή είναι το κόστος της περιβόητης ανάπτυξης που τάζουν και το μέλλον που μας προδιαγράφουν. Είναι το τίμημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που καταπατά εργατικά δικαιώματα, αφαιρεί ανθρώπινες ζωές (βλέπε αύξηση εργατικών δολοφονιών) και πλήττει το φυσικό περιβάλλον.

Πόσο γρήγορα ήρθε η ζωή τραγικά να αποδείξει τι σημαίνει περιστολή των δημόσιων ελέγχων και παράκαμψη τήρησης κανόνων και περιβαλλοντικών όρων στην οικονομική δραστηριότητα του κεφαλαίου, όπως ζητάνε ΕΕ και επιχειρηματίες και προωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα με την πολύτιμη συμβολή των επιχειρηματιών της ενημέρωσης. Πόσο καταστροφικός ο ρόλος και ο λόγος από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που απαιτούν να προχωρούν χωρίς άδειες οι λειτουργίες των εταιρειών, δήθεν ανησυχώντας για τις δουλειές που χάνονται.

ΨΠανηγυρίζουν από τη μια για κέρδη από τον τουρισμό και από την άλλη καταστρέφουν τις ακτές. Κόπτονται και βιάζονται να μετατρέψουν το Ελληνικό σε περίκλειστη πόλη-επιχείρηση υψηλών εισοδημάτων και από την άλλη λίγα χιλιόμετρα μακριά στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας δίνουν, στη μέση του καλοκαιριού άδειες, για νέες ρυπογόνες λειτουργίες εμπορίας πετρελαιοειδών στην OIL ONE S.A. Αυτό είναι το απάνθρωπο, καταστροφικό πρόσωπο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι υπόλογη για το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αττική. Ακολουθώντας με συνέπεια την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προκρίνει τις συναντήσεις και τις συμφωνίες με εφοπλιστές στο Σίτι του Λονδίνου, αντί να βάλει φρένο στην επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη δράση τους. Εκεί βρισκόταν και ο υπουργός Ε.Ν., Π. Κουρουπλής, αυτές τις μέρες, ολιγωρώντας στη λήψη άμεσων μέτρων για περιορισμό της ρύπανσης. Από κει διαβεβαίωνε ότι «έχει ελεγχθεί κατά 90 έως 95% η πετρελαιοκηλίδα». Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την οικολογική καταστροφή όχι μόνο γιατί δεν κινήθηκε άμεσα, αλλά και γιατί δεν έχει πάρει μέτρα για τον έλεγχο της αξιοπλοΐας των πλοίων από δημόσιους φορείς, δεν έχει συγκροτήσει δημόσια υπηρεσία αντιμετώπισης των θαλάσσιων ρυπάνσεων, των έκτακτων περιστατικών, των πετρελαιοκηλίδων.

  • Άμεσα μέτρα για την πλήρη απορρύπανση και αποκατάσταση της θάλασσας και των ακτών.
  • Καταλογισμός των ευθυνών και τιμωρία των υπεύθυνων. Να πληρώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για τις ζημιές.
  • Μέτρα, έλεγχοι, κονδύλια, για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην δολοφονική πολιτική κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ., κυβερνήσεων.

Επιτροπή για θέματα πόλης, χώρου, περιβάλλοντος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αθήνα 13 Σεπτεμβρίου 2017