Μουσείο: "Στους ταξικούς αγώνες η προοπτική" φώναξαν χιλιάδες στην Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση

 

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την ταξική συγκέντρωση και πορεία της 1ης Μάη 2019 στην Αθήνα, Μουσείο

Μήνυμα ανυπότακτου ταξικού αγώνα έστειλαν οι συγκεντρωμένοι και διαδηλωτές της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο-Πολυτεχνείο στην Αθήνα σήμερα.

Την συγκέντρωση καλούσαν αρκετά πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία, η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό», ενώ στήριζαν αρκετές πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες της μαχόμενης ανατρεπτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Λίγο μετά τις 11.00 π.μ. από την μικροφωνική που βρίσκονταν στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων διαβάστηκαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα σωματείων. Ο κόσμος πύκνωνε και τα μπλοκ και πανό αυξάνονταν, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν εργατικά και επαναστατικά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Τουλγαρίδης, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου και μέλος της γραμματείας της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.00 μ. με κατεύθυνση από Πατησίων, Σταδίου, Σύνταγμα. Στην κεφαλή ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία (σωμ. Εργαζομένων NOKIA, ΠΕΝΕΝ, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, ΣΕΦΚ, ΣΣΜ, Σωματείο εργαζομένων στο Πλαίσιο, κ.α.) και ακολουθούσαν εργατικές συλλογικότητες και κινήσεις και το μεγάλο πανό και μπλοκ της «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων». Στη συνέχεια το μαζικό μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων και μετά ο «Ανυπότακτος Μαθητής», η «κρίση και κριτική» και εργατικά σχήματα. Αμέσως μετά το πολύ μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το πανό της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική». Ακολουθούσε το νεανικό και μαζικό μπλοκ του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ και η ΟΕΝ, Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες με τις οργανώσεις τους, η ΟΡΜΑ, η «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά», το Κόκκινο Νήμα, η ΕΣΕ, η ΑΠ Ροσινάντε, αναρχικές ομάδες και συνελεύσεις.

Με το σύνθημα των σωματείων στην κεφαλή «Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών», αλλά και πολλά αντικυβερνητικά και αξιακά συνθήματα οι διαδηλωτές ανέβηκαν την οδό Σταδίου. Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα και κατευθύνθηκε προς την οδό Ξενοφώντος στα γραφεία του ΣΕΒ και συνέχισε με στάση στη Βουλή και κατάληξη στα Προπύλαια. Η πορεία πέρασε και απο την Κυπριακή πρεσβεία όπου υπήρχε συγκέντρωση γυναικείων οργανώσεων απο τις Φιλιππίνες καθώς και εργατικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων με το σύνθημα "γιατί δεν τις έψαξε κανείς;", εναντια στην αδιαφορια της κυπριακής αστυνομίας απέναντι στις εξαφανίσεις μεταναστριών, υπηρετριών γυναικών.

Νωρίτερα, από το Μουσείο-Πολυτεχνείο όπου είχαν συγκεντρωθεί, έφυγαν σε διακριτή πορεία οι δυνάμεις της ΛΑΕ και του ΜΕΤΑ, ενώ το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ) έκαναν συγκέντρωση στα Χαυτεία και πορεύτηκαν επίσης μόνα τους.

Θλιβερή για άλλη μια φορά η εικόνα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ελάχιστοι κυριολεκτικά συγκεντρωμένοι δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν πορεία ενώ η όλη «συγκέντρωση» κράτησε λίγα λεπτά, όσο 2 ομιλίες για τις κάμερες…

Νωρίτερα μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Μαζική και μαχητική ήταν η ταξική συγκέντρωση και πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και της μαχόμενης ανατρεπτικής αριστεράς και στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις.