Μεγάλη Απεργιακή απάντηση. Μαζικές συγκεντρώσεις

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων

Με πολλές απεργιακές περιφρουρήσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες και αμέσως μετά με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε η Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 17 Μάη 2017, ενάντια στην ψήφιση του νέου, 4ου μνημονίου που συζητείται την ίδια ώρα στη Βουλή. Όπως φάνηκε τόσο με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία, όσο και από τις ογκώδης απεργιακές διαδηλώσεις, ο λαός σήκωσε το γάντι στην πρόκληση του Τσίπρα που λίγες μέρες πριν με έπαρση δήλωνε ότι «εάν ο κόσμος δε συμφωνούσε με την πολιτική μας θα είχε βγει στους δρόμους»…

Στην Αθήνα, η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό», πραγματοποίησε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο-Πολυτεχνείο. Στην συγκέντρωση καλούσαν πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σχήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις.

Τα μαζικά μπλοκ από το Μουσείο, με πρώτο το πανό της Πρωτοβουλίας Σωματείων, ξεκίνησαν γύρω στις 12.00 την πορεία από Πατησίων –Σταδίου – Σύνταγμα φωνάζοντας αντικυβερνητικά και εργατικά συνθήματα. «Με καμιά κυβέρνηση δεν ξεπερνιέται η κρίση-στους ταξικούς αγώνες η δική μας λύση», «Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού-να διώξουμε κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ», «Αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, να χάσουν απ΄ τα κέρδη τους τα αφεντικά», και άλλα συνθήματα κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Στη συγκέντρωση και πορεία από το Μουσείο παραβρέθηκαν πλήθος από εργατικά σωματεία (ΠΕΝΕΝ, πολλά εκπαιδευτικά σωματεία, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παιανίας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-ΣΜΤ, ΠΕΣΕΚ, Ιατροφαρμακευτικών και ιατρικών επισκ., ΣΕΦΚ, Βιβλίου-Χάρτου, τηλεπικοινωνιών). Με πανό και αρκετά εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις όπως η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Λάντζα στον επισιτισμό-τουρισμό, η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών, το Radical It τηλεπικοινωνιών, κ.α Ακολουθούσαν τα πανό των Φοιτητικών Συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΑΠ Ροσινάντε, του ΕΕΚ, αλλά και συνελεύσεις γειτονιάς, πολλές εργατικές λέσχες περιοχών της Αττικής, συντονισμοί και κινήσεις κατοίκων, άλλες εργατικές συλλογικότητες.

Μετά το Σύνταγμα η μαζική πορεία κινήθηκε μέχρι την Ομόνοια από την οδό Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα στο Σύνταγμα είχαν φτάσει τα επίσης μαζικά μπλοκ της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ από την Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) μέσω Πανεπιστημίου. Συγκέντρωση, χωρίς ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή πραγματοποίησε και η ΓΣΕΕ στην Πλ. Κλαυθμώνος, όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί για την  Πέμπτη 18 Μάη σε Συγκέντρωση στην αρχή της οδού Ερμού και Φιλελλήνων στις 6.00 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή. Καλεί σε παραμονή  στην Όθωνος και Αμαλίας σε όλη τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων.

Επίσης μια σειρά κλάδοι κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα. Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν με νέα 48ωρη απεργία μέχρι την Παρασκευή 19/5. Οι νοσοκομειακοί  γιατροί απεργούν και αύριο 18/5, οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 22/5 και την Τρίτη 23/5.

Δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από την απεργιακή συγκέντρωση και την  διαδήλωση από το Μουσείο