Μαζική και ουσιαστική η εκδήλωση της νΚΑ για το Πολιτικό Φοιτητικό Κίνημα στη νέα φάση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/3 η εκδήλωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στην Αθήνα, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Σε συνέχεια της διήμερης συνδιασκεψιακής διαδικασίας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας και εναρμονισμένη με τις πρόσφατες πρώτες κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, η εκδήλωση είχε θέμαH πρόταση της νΚΑ για το Νέο Πολιτικό Φοιτητικό Κίνημα” πιάνοντας μια σειρά κομβικών ερωτημάτων και απαραίτητων θεωρητικών επεξεργασιών γύρω από το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα. Κατάμεστο το αμφιθέατρο Γκίνη του Πολυτεχνείου από πλήθος φοιτητών, σπουδαστών, και εργαζόμενων νεολαίων αποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για το φοιτητικό κίνημα προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αγωνιστών. Η εκδήλωση αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά την Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της νΚΑ, στην οποία έγινε πλούσια συζήτηση γύρω από την ανάλυση του πανεπιστημίου στο σήμερα καθώς και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να πάρει το φοιτητικό κίνημα ώστε να γίνει ανατρεπτικό και πολιτικά επικίνδυνο, να αποτελέσει πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων σε μια κατεύθυνση γενικευμένης αντεπίθεσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των Θάνου Ανδρίτσου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ και Κώστα Βλάχα, μέλος του Συμβουλίου της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της νΚΑ, οι οποίοι παρουσίασαν την πολιτική ανάλυση της νΚΑ για το πανεπιστήμιο και την πρότασή της για το φοιτητικό κίνημα. Στη συνέχεια το λόγο πήραν άλλοι σύντροφοι, τόσο από τη νΚΑ, όσο και από άλλες πολιτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΕΑΑΚ για να εμπλουτίσουν την κουβέντα και να εμβαθύνουν τις επεξεργασίες και τα ερωτήματα.

Αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της νΚΑ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του φοιτητικού κινήματος, ειδικά με τα νέα δεδομένα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η συνέχιση της ουσίας της αντιδραστικής τομής στο χώρο της Παιδείας και η περαιτέρω προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου αποτελούν αναμφισβήτητο γεγονός ενώ όπως τονίστηκε πολλές φορές κατά την εκδήλωση, είναι ορατός ο κίνδυνος ενσωμάτωσης του φοιτητικού κινήματος και εγκλωβισμού του σε μια λογική διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος είναι που πρέπει να αποκρουστεί ώστε να μπούμε σε μια λογική πραγματικής επιβολής των αιτημάτων και των αναγκών μας και αποτελεί καθήκον της νΚΑ και συνολικά της ΕΑΑΚ να συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό. Στην προσπάθεια δηλαδή συγκρότησης ενός φοιτητικού κινήματος ικανού να επιβάλλει με ανυποχώρητους αγώνες τα αιτήματά και τις ανάγκες του, ικανό να εκφράσει το σύνολο των αναγκών της σύγχρονης νεολαίας συνδέοντας τες με την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.