Μαζική και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Μαζική και πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, που διοργάνωσε το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» με τίτλο:

«Η επικαιρότητα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου-για ένα σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί νέοι και νέες, εργαζόμενοι και αγωνιστές-στριες που γέμισαν τον ιστορικό κινηματογράφο.

Εισηγητικές ομιλίες έκαναν κατά σειρά ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Αλέξανδρος Χρύσης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την συζήτησε συντόνισε η Άννα Μπαχτή, συνδικαλίστρια και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ.

Όπως υπογράμμισαν οι εισηγητές, η ορθότητα των γενικών αρχών του Κομμουνιστικού Μανιφέστου διατηρείται, χωρίς να αποτελεί για τους κομμουνιστές ευαγγέλιο, με ακίνητες δογματικές αλήθειες. Στις εισηγήσεις έγινε εκτενής αναφορά στις ιστορικές συνθήκες και τις διεργασίες μέσα στο εργατικό κίνημα, που οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου προγραμματικού κειμένου του νεαρού κομμουνιστικού κινήματος τον Φεβρουάριο του 1848.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, ο μαρξισμός εξελίσσεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιστορικές συνθήκες. Η δύναμη του Μανιφέστου όμως βρίσκεται στην ανάδειξη των κύριων τάσεων της ταξικής πάλης και της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Ακολούθησαν τρείς παρεμβάσεις από νέους εργαζόμενους, τον Μανόλη Καμηλάκη, μέλος του ΝΑΡ και εργαζόμενο στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, τον Δημήτρη Παπατζίκο, εργαζόμενο φοιτητή, μέλος της ν.Κ.Α. και Γιάννη Ευσταθίου, μέλος του ΚΣ της ν.Κ.Α.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς».

Δείτε πατώντας εδώ τα βίντεο με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις της εκδήλωσης από την ιστοσελίδα αντικαπιταλιστικής ενημέρωση pandiera.gr η οποία κάλυψε οπτικοακουστικά την εκδήλωση