Μαζική η πορεία-μαχητικά για την Απεργία στο εμπόριο 2/11

Δείτε εδώ video με πλάνα από τη διαδήλωση

Μαζική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/10 με κεντρικό σύνθημα "Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα" και «Ούτε 52 ούτε και 7 ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά», που διοργάνωσε το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια.

Λίγο μετά τις 6.00 μ.μ. στη συγκέντρωση στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) κατέφθαναν εργαζόμενοι από τις δουλειές τους, ενώ λίγο πριν τις 7.00 όλος ο χώρος ήταν γεμάτος από τους συγκεντρωμένους και τις συλλογικότητες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Στις 7.00 ακριβώς ξεκίνησε η διαδήλωση, κλείνοντας τη Σταδίου. Στο Σύνταγμα έγινε η πρώτη στάση και αμέσως η πορεία μπήκε στην οδό Ερμού, όπου πραγματοποιούνταν στάσεις έξω από μεγάλα καταστήματα και εμπορικές αλυσίδες. «Ούτε 52, ούτε και 7 (Κυριακές)-στις 2 του Νοέμβρη κανένας για δουλειά» το σύνθημα που αντήχησε στην Ερμού, καλώντας στην πανελλαδική 24-ωρη απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, μέρα που θα λειτουργούν ξανά τα καταστήματα με προηγούμενο νόμο για τη λειτουργία των καταστημάτων για 7 Κυριακές αντί για 1 στις γιορτές των Χριστουγέννων που ίσχυε.

Η μαζική εργατική διαδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της καμπάνιας ενημέρωσης-παρέμβασης για την απεργία στις 2/11, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν εργατικά σωματεία (τα οποία πραγματοποίησαν σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας), αλλά και αγωνιστικές συλλογικότητες από τις γειτονιές της Αθήνας και μαζικές οργανώσεις. Στην κορυφή της διαδήλωσης τέθηκε το πανό του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια» και ακολουθούσε το μπλόκ του «Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής». Πιο πίσω πανό των Φοιτητικών Συλλόγων από την κινητοποίηση στην Πρυτανεία και πανό των «Εργατικών Λεσχών» και πρωτοβουλιών και συνελεύσεων από γειτονιές της Αθήνας. Στην πορεία με πανό συμμετείχαν επίσης η «Ταξική Πορεία», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η εργατική συνέλευση «Κόκκινη Γραμμή», η ΕΣΕ, και άλλες συλλογικότητες.

Απόντες από την διαδήλωση, αλλά και την οργάνωση της απεργίας της 2/11 (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), ο επίσημος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και οι 2 εκδοχές της επίσημης Αριστεράς (ΜΕΤΑ-ΠΑΜΕ).

Η μάχη για την επιτυχία της Απεργίας αλλά και την συνολική μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και συνολικά του εργασιακού μεσαίωνα στο εμπόριο και γενικά, θα συνεχιστεί μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές. Πρέπει να οργανωθεί αποφασιστικά, και με την παρέμβαση του ταξικού ρεύματος και των συλλογικοτήτων σε όλους τους χώρους εργασίας και τις περιοχές, ώστε να αποκρουστεί αποτελεσματικά η επίθεση στο ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί και επιβάλλει κεφάλαιο και κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Απαιτείται και συνέχεια και κλιμάκωση, με πρώτο σταθμό το Συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη ενάντια στον νέο ερχομό της Τρόικα, που ζητά νέα αιματηρά για τους εργαζόμενους μέτρα, για την ανατροπή συνολικά της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.