Μαζικές οι ταξικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την Ταξική Συγκέντρωση στο Μουσείο και τη διαδήλωση

Μεγάλη ήταν η ταξική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την 1η Μάη στο Μουσείο, έπειτα από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό. Στην συγκέντρωση καλούσαν επίσης και άλλα σωματεία, συλλογικότητες του κινήματος και οργανώσεις της ανατρεπτικής αριστεράς.

Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία από την ΛΑΝΤΖΑ και άλλες συλλογικότητες έξω από το κατάστημα ΜΙΚΕΛ επί της Λ. Αθηνών, όπου εργαζόταν ο 22-χρονος ντελιβεράς Μέμο που σκοτώθηκε κατά την ώρα της δουλειάς του στις 2 Μάρτη.

Στην ταξική συγκέντρωση στο Μουσείο τα μεγάφωνα έπαιζαν από νωρίς εργατικά και επαναστατικά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Στις 11.30 π.μ. ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί με πρώτο την παρέμβαση-ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής για την Απεργία στο εμπόριο στις 7 Μάη και τη μάχη κατά της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας που μπαίνει στο επίκεντρο με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης-κουαρτέτου για ολοκληρωτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ακολούθησε η παρέμβαση του ΣΕΦΚ (εργαζόμενοι στα φροντιστήρια καθηγητές) με αναφορά στις διώξεις μελών του Συλλόγου και τον αγώνα για Συλλογική Σύμβαση. Ο Τάσος Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών πήρε το λόγο αμέσως μετά για να τονίσει την ανάγκη του αγώνα για την υπεράσπιση όσων κερδήθηκαν από το εργατικό κίνημα από την εξέγερση του Σικάγου έως σήμερα. Ακολούθησε ομιλία από τον Αχμάντ, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν που διαμένει στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά. Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον Παντελή Βαϊνά, πρόεδρο του Συλλόγου εκπαιδευτικών Αιγάλεω και μέλος της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και τον Μιχάλη Ρίζο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου που αναφέρθηκαν στην ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στα μέτρα της 2ης αξιολόγησης, αλλά και για την άμεση ανάγκη για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

Η συγκέντρωση τελείωσε στις 12.20 μ.μ. και τα μπλοκ μπήκαν σε διάταξη για να ξεκινήσει η διαδήλωση. Στην κεφαλή το κεντρικό πανό της Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ακολουθούσαν σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ΠΕΣΕΚ, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικές λέσχες, εργατικά σχήματα, ο συντονισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η ΒΙΟΜΕ και άλλες συλλογικότητες.

Αμέσως μετά, το μαζικό και μαχητικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μπλοκ του ΝΑΡ, το ΕΕΚ και η ΟΕΝ, η ΑΠ Ροσινάντε, η επιτροπή αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η συνέλευση αλληλεγγύης στους παλαιστίνιους απεργούς πείνας, το δίκτυο Σπάρτακος, αναρχικές συλλογικότητες και συνελεύσεις, κ.ά.

Από το Μουσείο η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή: Σύνταγμα, Γραφεία ΕΕ, Χίλτον (όπου βρίσκεται η Τρόικα), Αμερικανική Πρεσβεία.

Στην Θεσσαλονίκη πολύ μαζική ήταν η ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Καμάρας. Ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση προς το μνημείο του καπνεργάτη και των νεκρών του ’36. Έγιναν απεργιακοί αποκλεισμοί σε mikel και everest από την ΛΑΝΤΖΑ και το σωματείο σερβιτόρων μαγείρων. Η συγκέντρωση του ΕΚΘ είχε μικρή μαζικότητα και δεν κατάφερε να κάνει ούτε πορεία.

Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι που καλούσαν σωματεία, συνδικαλιστές και συλλογικότητες, συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, καθώς και πρόσφυγες από τα στρατόπεδο του Σχιστού.

Με επιτυχία πραγματοποιηθήκαν ανεξάρτητες ταξικές συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Λαμία, Βόλο, Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις.