Μαζικά Απεργιακά μπλόκα στα καταστήματα, επίθεση και βία από την κυβέρνηση

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση και τα μπλόκα στην Ερμού

Δείτε εδώ video από την επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση

Δείτε εδώ δηλώσεις συνδικαλιστών, ρεπορτάζ και στιγμιότυπα από την απεργιακή συγκέντρωση

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων από πολλά σωματεία, εργατικά σχημάτα, κινήσεις, συνελεύσεις και συλλογικότητες από γειτονιές και κλάδους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13/4 απεργιακή συγκέντρωση και περιφρούρηση της απεργίας στην οδό Ερμού, στα πλαίσια της απεργίας στο εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η 24ωρη απεργία, για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, έχει κηρυχθεί από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, καθώς και άλλα σωματεία του εμπορίου, όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας, κ.α. 

Η κυβέρνηση, ως security των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων, πιστός υπηρέτης της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, επιτέθηκε με τα ΜΑΤ και χημικά στους συγκεντρωμένους, για να ανοίξει τα καταστήματα. Την βάρβαρη επίθεση καταδικάζουν τα σωματεία που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση, οργανώσεις και κινήσεις.

Μαζικά απεργιακά μπλόκα από το πρωί

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, σωματεία και συλλογικότητες, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων, η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, η ΕΣΕ, συνελεύσεις κατοίκων όπως της Ηλιούπολης, η πρωτοβουλία "Αttack ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία", η "Ταξική Πορεία", κ.α., στήριξαν τις παρεμβάσεις, τις απεργιακές φρουρές και τη συγκέντρωση που κάλεσε ο «Συντονισμός Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια» από το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα και την Ερμού.

Η κινητοποίηση στην Ερμού, ενάντια στην προσπάθεια των εργοδοτών για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, όπως προβλέπει το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για την πλήρη «απελευθέρωση της αγοράς», ήταν μια μαζική απάντηση αλλά και δείγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την οργάνωση των εργατικών αγώνων. Η πετυχημένη συγκέντρωση και παρέμβαση, που ενημέρωσε χιλιάδες εργαζόμενους στα καταστήματα και χιλιάδες καταναλωτές για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τα σχέδια για παραπέρα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, που έκλεισε για ώρες μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες στο κέντρο της Αθήνας, ήταν αποτέλεσμα μιας 2-μηνης καμπάνιας και δουλειάς των ταξικών σωματείων και συλλογικοτήτων που συγκρότησαν τον ¨Συντονισμό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωμένα" ωράρια". Σε αυτή τη μάχη ο κυβερνητικός και υποταγμένος συνδικαλισμός, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ ήταν απών. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που κήρυξε την πανελλαδική απεργία στο εμπόριο είχε «τυπική» και συμβολική παρουσία, όπως και το ΠΑΜΕ.

Τα πανό των συλλογικοτήτων, πήραν θέση στις 10.00 το πρωί μπροστά από τις εισόδους των μεγάλων καταστημάτων της Ερμού, τα οποία αποκλείστηκαν από νωρίς το πρωί έως αργά το μεσημέρι. Αρκετοί εργαζόμενοι δεν μπήκαν για δουλειά ενώ πολλά καταστήματα έκλεισαν μετά τις παρεμβάσεις των απεργών. Οι διαδηλωτές μοίραζαν ανακοινώσεις και φώναζαν συνθήματα κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Η μικροφωνική, από τα γραφεία της ΟΛΜΕ, καλούσε τους εργαζόμενους να μην δουλέψουν και τον κόσμο να μην ψωνίζει. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εργοδότες, δεν δίστασαν να κρατήσουν τους εργαζόμενους κλειδωμένους στα μαγαζιά, ακόμα και στις αποθήκες!

Επίθεση με ΜΑΤ και χημικά στην Ερμού

Λίγο μετά τις 1.00 μ.μ. η κυβέρνηση, με τα ΜΑΤ, τα χημικά και το ξύλο, προσπάθησε να διαλύσει την συγκέντρωση. Στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, που ήταν γεμάτος από κόσμο, οι δυνάμεις καταστολής δεν υπολόγισαν τίποτα, χτύπησαν αναίτια τους διαδηλωτές με χημικά και γκλομπς. Διαδηλωτές έπεσαν στον δρόμο από το ξύλο, ενώ η κατάσταση στην Ερμού έγινε αποπνικτική από τα χημικά. Ένας διαδηλωτής διακομίστηκε στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι.

Οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν και παρέμειναν για αρκετή ώρα στην Ερμού. Στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία από την Ερμού προς το Μοναστηράκι, όπου λίγο μετά τις 2.00 μ.μ. κατέληξε η διαδήλωση. Τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές-απεργοί έδιναν για πολλές ώρες τον τόνο στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, ενάντια στην "βιτρίνα" της αγοράς: «Ένας είναι ο δρόμος εργάτη να νικάς, οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς», «Τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες», «Ανυπακοή, δεν δουλεύω Κυριακή», «Αυτή την Κυριακή να πάνε για δουλειά οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και τα αφεντικά» , «Κάτω οι νόμοι της αγοράς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς», «Αν δεν αντισταθούμε σε κάθε μαγαζί, σκλάβους θα μας έχουνε για μια μπουκιά ψωμί», «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στο πλαίσιο της απεργίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κάλεσε σε συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας. Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν έως το «Notos Galleries», ενώ πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε καταστήματα.

Η «απελευθέρωση» της αγοράς και των ωραρίων, εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και στόχο έχει για την ανάταξη των κερδών του κεφαλαίου. Ο δήμαρχος Καμίνης και ο περιφερειάρχης Σγουρός, πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου στηρίζουν αυτή την κατεύθυνση, ψηφίζοντας και υπογράφοντας τις σχετικές αποφάσεις για άνοιγμα των καταστημάτων στις περιφέρειές τους.

Η συγκρότηση του «Συντονισμού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια», αποτελεί παράδειγμα συντονισμού των αγώνων από τα «κάτω». Συγκέντρωσε δεκάδες συλλογικότητες, οργάνωσε μια μαζική και πολύ πλατιά καμπάνια και απευθύνθηκε τόσο στους εργαζόμενους στο εμπόριο, όσο και στους καταναλωτές, σε πολλές περιοχές της Αθήνας, σε γειτονιές, super market, πολυκαταστήματα, με παρεμβάσεις στο The Mall, εξορμήσεις σε εμπορικούς δρόμους, αφίσες και υλικά.