Μέτωπο κατά των απολύσεων και της ανεργίας

 
Ανακοίνωση του γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ
Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται για όλο και περισσότερους εργαζόμενους η προοπτική της ανεργίας. Τους πρώτους μήνες του 2010 και στο πλαίσιο της συνολικής – σαρωτικής επίθεσης στην εργασία, οι εργοδότες προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις πανελλαδικά.
 
Η ΕΣΥΕ κάνει λόγο για ποσοστό ανεργίας 10,6%, που αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια, ενώ η ΓΣΕΕ μιλάει για ποσοστό 16,5% και 820.000 ανέργους. Ειδικά για τη νεολαία (αποφοίτους λυκείου ή/και πανεπιστημίων) η κατάσταση είναι δραματική. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο διότι όλα τα στοιχεία αναφέρονται στην καταγεγραμμένη μόνο ανεργία στον ΟΑΕΔ.  
Στοιχείο ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας αποτελεί η ειδική επίθεση που ξεδιπλώνει η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά κλάδους για τη συντριβή της ταξικής αγωνιστικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος, με αντίστοιχες στοχευμένες απολύσεις στις τηλεπικοινωνίες, τις επιχειρήσεις μετάλλου, τον κλάδο βιβλίου-χάρτου κ.α. Η τρομοκρατία, η καταστολή και ο αυταρχισμός αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής.

Το μέτωπο πάλης κατά των απολύσεων και της ανεργίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου – ΕΕ και του οδοστρωτήρα του Προγράμματος Σταθερότητας και πρέπει να γίνει υπόθεση συνολικά του λαϊκού και νεολαιίστικου  κινήματος. Το μέτωπο αυτό απαιτεί και συμβάλλει σε μια μάχιμη ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, έτσι ώστε να υπερασπίζεται κάθε μέλος της εργατικής τάξης. Να ανοίγει ξεκάθαρο μέτωπο για την ανάκληση κάθε απόλυσης τρομοκρατικού, απεργοσπαστικού χαρακτήρα σε βάρος πρωτοπόρων εργαζομένων. Για την απόκρουση της επίθεσης στις φωνές αντίστασης και οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς και συνολικά στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα καλεί όλους τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους τους αριστερούς ανθρώπους,  την κριτική και ανταγωνιστική προς το κράτος και το κεφάλαιο διανόηση, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, να συμβάλλουν άμεσα, σε μια ταξική εργατική απάντηση σε αυτό το πογκρόμ εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας.

Η αδράνεια, η παθητικότητα, η υπόκλιση απέναντι στα ιδεολογήματα για την κρίση, η άρνηση της κοινής δράσης, ο διαχωρισμός των εργοδοτών σε «μικρούς» και «μεγάλους», των εργαζομένων σε ξένους και Έλληνες, η ανοχή στη συμβιβαστική πρακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών και τα μισά λόγια, πρέπει να δώσουν την θέση τους  σε μια θαρραλέα πολιτική στάση που θα τροφοδοτεί την αποφασιστική στάση και την αγωνιστική μαχητική αλληλεγγύη των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Το εργατικό κίνημα, με μια τέτοια στάση, μπορεί να βγει κερδισμένο από την αναγκαία, δημιουργική- αγωνιστική συνάντηση με τους ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και του πολιτισμού. Σήμερα, που μεγάλο μέρος της διανόησης μπαίνει στην παραγωγή με όρους μισθωτής εργασίας και εκμετάλλευσης, οι διανοούμενοι πρέπει να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να πάρουν θέση, δίπλα και όχι ενάντια, στα αγωνιζόμενα τμήματα του εργατικού κινήματος. Από τη συνάντηση αυτή θα βγουν κερδισμένοι και οι ίδιοι οι άνθρωποι της πρωτοπόρας σκέψης στην κοινή μάχη ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Κεντρική και αδιαπραγμάτευτη θέση του εργατικού κινήματος και της αριστεράς γενικά αλλά και ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, πρέπει να είναι: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ!

Είναι αναγκαία, ταυτόχρονα, η προβολή ενός συνόλου πολιτικών και συνδικαλιστικών στόχων για την ανεργία και τις απολύσεις, απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και το κράτος.

¨       Νομοθετική απαγόρευση όλων των απολύσεων.

¨       Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή κλείνει. Απ’ αυτά να εξασφαλίζονται οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας των απολυμένων.

¨       Ανατροπή της πολιτικής επιδότησης των απολύσεων.

¨       Επίδομα ανεργίας,  για όλο το διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία, ίσο με τον τελευταίο μισθό- Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό, ο οποίος να φτάσει άμεσα τα 1.400 ευρώ).

¨       Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.

¨       Παραγραφή των χρεών των ανέργων από δάνεια και κάρτες.

¨       Αποζημίωση όλων των απολυόμενων με βάση την υπαλληλική αποζημίωση (ν. 2112)

¨       Προσμέτρηση χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια

¨       Κανονικές προσλήψεις στους συμβασιούχους, απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και γενικά κατάργηση επισφαλούς εργασίας.

¨       Κατάργηση ή περιορισμός των υπεργολαβιών στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση εδώ και τώρα στο δημόσιο. Να απαγορευτούν οι δουλεμπορικές εταιρείες.

¨       Κατάργηση της οδηγίας Μπολκενστάιν της ΕΕ καθώς και των αποφάσεων της για το 65ωρο κλπ.

¨       Κατάργηση της μαθητείας ως απλήρωτης εργασίας.

¨        Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Πλήρης και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων. Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας.

Για το ΝΑΡ, άμεση ανάγκη είναι η δημιουργία μιας μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης- Ε.Ε.- κεφαλαίου. Να ξεσπάσουν αγώνες που θα συγκροτούν ένα κοινωνικό αλλά και πολιτικό κίνημα αντιπαράθεσης –ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης και της αστικής στρατηγικής.

Καλούμε όλες τις ταξικές δυνάμεις, την αριστερά, το μαχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να δώσει συντονισμένα τη μάχη, πέρα από πολιτικές και κομματικές περιχαρακώσεις. Μόνο μέσα σε ένα ογκούμενο ποτάμι λαϊκής αντίστασης και ανατροπής θα δοκιμαστούν οι ιδέες και η πολιτική πρόταση κάθε δύναμης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
.
Νέο Αριστερό Ρεύμα, Μάρτης 2010