Κύμα αλληλεγγύης ενάντια στις διώξεις και την καταστολή

Κύμα αλληλεγγύης έχει σηκωθεί για το σοβαρό θέμα της σύλληψεις 3 εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και δημοσίων υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνεδρίου ελληνογερμανικής συνεργασίας, παρουσία του Γερμανού προξένου στο χώρο της ΔΕΘ.

Εκατοντάδες ψηφίσματα σωματείων και συλλόγων, ακόμα και από το εξωτερικό έχουν φτάσει μέχρι σήμερα, ενώ άρχισε καμπάνια ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών στήριξης για τους 3 συλληφθέντες. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των 3 εργαζόμενων έχει αναβληθεί για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη.

Στο ίδιο σκηνικό έντασης της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας, το Σάββατο 17 Νοέμβρη μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, και ενώ περίπου 100 αγωνιστές φοιτητές, που συγκροτούσαν μέρος της περιφρούρησης της πορείας είχαν επιστρέψει στην πανεπιστημιούπολη για να αφήσουν πανό και σημαίες, πραγματοποιήθηκε άμεση επέμβαση – εισβολή μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, οι οποίες απέκλεισαν τους φοιτητές και προέβησαν σε ξυλοδαρμό και συλλήψεις, με βασικό στόχο τους αγωνιστές της ΕΑΑΚ. Προσήχθησαν δεκάδες, ενώ συνελήφθησαν 16 (στην πλειονότητά τους αγωνιστές της ΕΑΑΚ), αρκετοί φοιτητές τραυματίστηκαν βάναυσα από την αστυνομία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα την Κυριακή και πήραν αναβολή για δίκη στις 19 Δεκέμβρη, ενώ όπως αποκαλύφθηκε ο εισαγγελέας δεν είχε καν ενημερωθεί για την αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ.

Τα γεγονότα αυτά δεν δείχνουν μόνο μία κλιμάκωση της κυβερνητικής – κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός καθεστώτος κοινοβουλευτικής χούντας για να περάσουν τα άγρια μέτρα σύνθλιψης από κεφάλαιο – ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά αναδεικνύουν και την στοχοποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος, του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Από την Τρίτη λειτουργεί Blog-ιστολόγιο στήριξης και συγκέντρωσης υπογραφών για την αθώωση και την οριστική απαλλαγή των 3 διωκόμενων εργαζόμενων της Θεσ/νίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://agwnas.wordpress.com/

Την Τετάρτη 28/11 συνδικάτα και οργανώσεις καλούν σε μαζική συγκέντρωση εξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η δίκη των 3 εργαζόμενων.

Κείμενο του πανεπιστημιακού Γ. Ρούση ως απάντηση στους εκβιασμούς στους κατηγορούμενους να υποβάλλουν δήλωση μετανοίας στο Γερμανό πρέσβη (Διαβάστε εδώ παρακάτω στο θέμα)

Κείμενο προσωπικοτήτων της αριστεράς ενάντια στη δίωξη των 3 εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης:

Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

Ανήμερα 17 Νοέμβρη 2012, 39 χρόνια μετά την εξέγερση του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα, με αίτημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία,  θεωρούμε ύβρη προς την ιστορική μνήμη να συλλαμβάνονται και να σέρνονται σε δίκη, οι τρείς εργαζόμενοι συνδικαλιστές στη Θεσσαλονίκη, με την αστήρικτη και υποκριτική κατηγορία της ‘’παράνομης βίας’’ καθώς και οι δεκάξι νεολαίοι που συνελήφθησαν μέσα στο Πανεπιστήμιο  μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο.

Επισημαίνουμε τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία θέλοντας πάση θυσία να επιβάλλει την αντιλαϊκή της πολιτική, αναλαμβάνει και την ευθύνη μιας ανοιχτής αντιδημοκρατικής πολιτικής επίθεσης, θέτοντας στο στόχαστρο πολιτικές ελευθερίες καταχτημένες με αγώνες και αίμα. Η διαρκής όξυνση της κρατικής καταστολής, η αστυνομική αυθαιρεσία,  τα βασανιστήρια διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τα ρατσιστικά προγκρόμ και η κρατική ενίσχυση των ναζιστικών και φασιστικών συμμοριών είναι το «οπλοστάσιο» που ρίχνουν ενάντια στο λαϊκό εργατικό κίνημα για το υποτάξουν.

Το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται, είναι αδιαπραγμάτευτο. Ειδικά σήμερα, που τα κοινωνικά δικαιώματα, η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, είναι και πάλι στο απόσπασμα.  Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι συλλήψεις ακολούθησαν σχεδόν αμέσως μετά τις δηλώσεις από την  καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, για  ‘’βία στην Ελλάδα’’.  Τόση προθυμία και δουλικότητα να ικανοποιηθούν οι εταίροι – δανειστές- θύτες;

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς να κινητοποιηθούν άμεσα σε ένα κοινό συντονισμένο αγώνα ανατροπής της τρομοκράτησης των αγώνων των εργαζομένων, που θυμίζει τις πιο μαύρες  μέρες της ιστορίας αυτού του τόπου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥΣ.

Μανόλης Γλέζος, Ευτύχης Μπιτσάκης, Γιώργος Ρούσης, Δημήτρης Καλτσώνης, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Δεσύλας, Άγγελος Χάγιος. 

 

Δήλωση του Γιώργου Ρούση, πανεπιστημιακού:

Όχι στις νέες δηλώσεις μετανοίας!

Η πολυποίκιλη ένταση της βίας του κυρίαρχου συστήματος, αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια, και συντελείται παράλληλα, με την αποδυνάμωση της συναίνεσης προς αυτό. Και αυτή η απώλεια συναίνεσης και ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής είναι συνέπεια της αποσάθρωσης της αντικειμενικής βάσης πάνω στην οποία στηρίζονταν αυτές, δηλαδή της άγριας επίθεσης κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων. Πέρα λοιπόν από την ένταση της οικονομικής βίας, η οποία στη βάση της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας γίνεται όλο και πιο πιεστική, πέρα από την ένταση της άμεσης βίας των  κατασταλτικών μηχανισμών, εντείνονται και μορφές βίας όπως η ιδεολογική, η ψυχολογική και άλλες.
 
Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η επιχειρούμενη δίωξη των κατηγορουμένων για τις εκδηλώσεις ενάντια στον Γερμανό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Φούχτελ, δηλαδή ενάντια σε κάποιον που συμβολίζει την ατέρμονη   βάρβαρη  επίθεση  που δέχεται ο λαός μας. Οι διώξεις αυτές στοχεύουν  να εξευμενίσουν τους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους  της πατρίδας μας, να τιμωρήσουν όσους τολμούν να αντισταθούν,  να παραδειγματίσουν  όσους σκέφτονται να το πράξουν στο μέλλον.
 
Όμως χειρότερη ακόμη και από τις διώξεις είναι η επιχειρούμενη επαναφορά των δηλώσεων μετανοίας οι οποίες με τη μορφή της συγνώμης από τον Γερμανό Πρόξενο επιχειρείται να αποσπαστούν από τους κατηγορούμενους. Με αυτές  επιδιώκεται να καμφθεί το όποιο πνεύμα αντίστασης, και να μετατραπεί σε πνεύμα υποτέλειας, επιδιώκεται η άρνηση στην υποταγή να αναχθεί σε αμάρτημα που απαιτεί συγχώρεση από του σύγχρονους Μαμωνάδες.
 
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, που  όσο και αν οι τηλεοπτικοί    προπαγανδιστές της βαρβαρότητας, σπεύδουν  να το χαρακτηρίσουν ως ευπρεπή συμπεριφορά, στη πραγματικότητα αποτελεί τόσο πολιτικά όσο και ηθικά βήμα  επαναφοράς  στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ουσιαστική κατάργηση της  δημοσιότητας της δίκης που επιχειρήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
 
Και δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όξυνσης και διεύρυνσης των αγώνων κατά των απολύσεων,  κάτι που οι  κυρίαρχοι τρέμουν ότι μπορεί να αποτελέσει  τη σπίθα ενός  ευρύτερου   λαϊκού ξεσηκωμού. Ας βροντοφωνάξουμε λοιπόν ΟΧΙ  στις νέες δηλώσεις μετανοίας ΝΑΙ  στη λαϊκή αντίσταση.