Καταδίκες διαδηλωτών της 15ης Ιουλίου, συμπλήρωμα στο νεο μνημόνιο

Βαριές καταδίκες για τους 3 από τους 7 κατηγορούμενους διαδηλωτές της 15ης Ιουλίου. Αθώοι οι 4 κατηγορούμενοι.

Καταγγελίες των συλληφθέντων και των δικηγόρων για άγρια βία και βασανισμούς.

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την σύλληψη και καταδίκη των διαδηλωτών. Εκατοντάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία.

Χιλιάδες υπογραφές αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και καταδίκης της κυβέρνησης και της καταστολής από όλη την Ευρώπη.

Μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την άγρια καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στο λαϊκό κίνημα!

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη δίκη συλληφθέντων (δικάζονταν οι πρώτοι 7, ακολουθούν και άλλοι συλληφθέντες σε επόμενες δίκες) και στη συνέχεια κατηγορούμενων διαδηλωτών του Συλλαλητήριου της 15ης Ιουλίου 2015 στο Σύνταγμα, ενάντια στην υπογραφή της νέας βάρβαρης αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους τοκογλύφους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μεταξύ των κατηγορουμένων 2 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και άλλοι αγωνιστές διαδηλωτές.

Τα γεγονότα γνωστά: "Πρώτη φορά αριστερή" Αστυνομική επίθεση με άγρια καταστολή, τόνους χημικών και αναίτιες συλλήψεις στο σωρό, μακριά από τα σημεία έντασης. Διάλυση της μαζικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, "επιστροφή" στις μνημονιακές σκηνές τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Τα ΜΑΤ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ επιτίθενται συντονισμένα κι απρόκλητα σε ομάδες διαδηλωτών, χτυπούν στο σωρό πολλούς από αυτούς και προχωρούν σε μαζικές προσαγωγές. Αρκετές από τις προσαγωγές μετατρέπονται σε συλλήψεις χάρη στον κατασταλτικό ζήλο των αστυνομικών και των ανακριτών, καθιστώντας διάφορους διαδηλωτές κατηγορούμενους, άλλους για κακουργήματα και άλλους για πλημμελήματα. 

Στις 22 του Ιούλη ξεκινάει η δίκη των 7 κατηγορουμένων για πλημμελήματα, ενώ οι δικαστές με απαράδεκτο τρόπο και πρωτοφανή αυστηρότητα απορρίπτουν το αίτημα αναβολής της δίκης, παρά το γεγονός ότι η δικογραφία μοιράστηκε στους συνηγόρους μόλις την προηγούμενη ημέρα! Μπροστά στην έδρα του δικαστηρίου, όλοι οι κατηγορούμενοι ζωντανεύουν σκηνές βασανιστηρίων και απίστευτης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, σε σημείο να προκαλούν τα γέλια των ακροατών της δίκης. Η έδρα επιμένει να μην ακούει τις απολογίες των κατηγορουμένων, αλλά να παίρνει στα σοβαρά τις- "κακής σκηνοθεσίας"- καταθέσεις των αστυνομικών. 

Οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν το όργιο βίας και τους βασανισμούς: «Moυ φώναζαν: «Ψήφισες ΣYΡIZA;» Όταν είπα oτι ψήφισα ANTAΡΣYA μoυ είπαν: “Τώρα θα δεις τσoυτσέκι, κoμμoυνισταρά, βρωμιάρη”. Χτύπησαν τo κεφάλι μoυ στην πόρτα της κλούβας. «Nα σoυ θυμίσoυμε τι σας κάναμε στo Βίτσι και στo Γράμμο»», είπε ο ΜΑΤατζής.

«Mας πήγαν σε μια γωνία και μας έκαναν καψώνια. Μας έβαλαν στη σειρά και μας είπαν να πιάσουμε με το χέρι τον ώμο του μπροστινού μας. Μετά με τα γκλοπ χτυπούσαν το χέρι, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του ενός από τους συλληφθέντες» καταγγέλλουν οι κατηγορούμενοι. «Έχω να περάσω τόσo καλά από τo ’12», ήταν κάποιες από τις φράσεις των αστυνομικών, όπως κατέθεσαν στο δικαστήριο. Άραγε, ο κ. Πανούσης και ο κ. Βούτσης (πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου), τόσες μέρες δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτα; 

Το αποτέλεσμα της δίκης περίπου αναμενόμενο, όπως γνωστή και η ανεξάρτητη αστική δικαιοσύνη: Η δικαστική ετυμηγορία απλή και ξεκάθαρη: επιβολή ενοχής χωρίς στοιχεία ενοχοποίησης. Και η εκδικητικότητα εξίσου προφανής και απροκάλυπτη: επιβολή της μεγαλύτερης ποινής (34 μηνών φυλάκισης) στον κατηγορούμενο διαδηλωτή με μη ελληνική καταγωγή και κατά την έδρα τον πιο «αδύναμο κρίκο». Προκλητική απόρριψη κάθε αιτήματος για αναγνώριση ελαφρυντικών στους «ενόχους». Καταδίκη σε 13 και 11 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) στους άλλους 2 (μεταξύ τους το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οι 4 αθώοι. Οι επόμενες δίκες (για κακουργήματα και πλημμελήματα) αναμένεται με ενδιαφέρον...

Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την διαδικασία και την απόφαση τα εργατικά σωματεία, ενώ καταγγελία εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.