Καταγγέλλουν την επίθεση στα γραφεία του ΝΑΡ

Οργανώσεις, κινήσεις και σωματεία καταγγέλλουν με ανακοινώσεις την επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ. Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας στο διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ τη Δευτέρα 5/2/2018. Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έβγαλε την παρακάτω Ανακοίνωση:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ακέραια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ

Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στο διάβημα που πραγματοποίησε την Δευτέρα 5η Φεβρουαρίου 2018 αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση διαμαρτυρόμενη για την βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην περιφρούρηση των γραφείων του ΝΑΡ στις 4 Φεβρουαρίου.

Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε στον Υπουργό την επίθεση που έγινε από διμοιρία των ΜΑΤ, με κλομπ και χημικά (ακόμα και μέσα στην είσοδο των γραφείων της οργάνωσης) με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις νεολαίοι, που μαζί με άλλα μέλη της νΚΑ και του ΝΑΡ περιφρουρούσαν τα γραφεία από τυχόν φασιστική επίθεση, λόγω του εθνικιστικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Η όλη επιχείρηση της αστυνομίας, κατήγγειλε η αντιπροσωπεία, έδειξε συγκεκριμένη στοχοποίηση του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την οποία την πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του υπουργείου δεν δόθηκε καμιά συγκεκριμένη απάντηση ή δέσμευση, γεγονός που υπογραμμίζει τις κυβερνητικές ευθύνες.

Την ίδια ώρα, που ανενόχλητες φασιστικές ομάδες τραμπούκων -μετά τη λήξη του εθνικιστικού συλλαλητηρίου- βρόμιζαν τα Προπύλαια με αγκυλωτούς σταυρούς και μαιάνδρους, τριγυρνούσαν στο κέντρο της πόλης αναζητώντας θύματα και οργάνωναν επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός (για να αποκρουστούν από την περιφρούρηση), η αστυνομία πραγματοποιούσε επιδρομή στο ΝΑΡ!

Είχε προηγηθεί η αστυνομική περικύκλωση της αντιφασιστικής διεθνιστικής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, την Κυριακή το μεσημέρι, καθώς και το κτύπημα της αντιφασιστικής πορείας από τα Εξάρχεια προς το κέντρο, το Σάββατο το βράδυ, με αποτέλεσμα την αναίτια σύλληψη του αγωνιστή Παναγιώτη Π., ο οποίος δικάζεται στις 7/2 με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαιτεί την απαλλαγή του Παναγιώτη Π. από κάθε κατηγορία.

___________________________________________________________________

Την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ, καθώς και τις επιθέσεις των φασιστών στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, καταγγέλλουν μια σειρά σωματεία και οργανώσεις.

Αναλυτικά οι Ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί για τις επιθέσεις των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ:

ΠΕΝΕΝ: Η κυβερνητική και αστυνομική τρομοκρατία ενάντια στην μαχόμενη αριστερά δεν θα περάσει

Δελτίο Τύπου

Απρόκλητη, κατασταλτική επιχείρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ με κυβερνητική ευθύνη οργανώθηκε μετά το τέλος της εθνικιστικής σύναξης της πλατείας Συντάγματος με στόχο τα γραφεία του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Στόχος της επιχείρησης τα γραφεία της πολιτικής οργάνωσης (επί της οδού Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος) και τα μέλη που περιφρουρούσαν τα γραφεία της οργάνωσης!!

Οι ματατζήδες επιτέθηκαν και χτύπησαν μέλη του ΝΑΡ ενώ έκαναν χρήση χημικών ακόμη και μέσα στα γραφεία πριν απωθηθούν από την περιφρούρηση που ήταν εκεί για να προφυλάξουν τα γραφεία από τις διασκορπισμένες ορδές των φασιστοειδών που κυκλοφορούσαν με κράνη, αλυσίδες και ρόπαλα στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος του συλλαλητηρίου.

Ο χώρος και ο χρόνος εκτέλεσης της αστυνομικής επιχείρησης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με κανένα λάθος από τις εμπλεκόμενες αστυνομικές δυνάμεις….

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομικής Διοίκησης Αθήνας είναι βαρύτατες για την απρόκλητη επίθεση ενάντια σε ένα πρωτοπόρο κομμάτι της αγωνιστικής αριστεράς.

Η τρομοκρατία, η καταστολή και ο εκφοβισμός δεν θα περάσουν και δεν πρόκειται να πτοήσουν την μαχόμενη ανατρεπτική αριστερά και το συνεπές ταξικό εργατικό κίνημα.

Η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στο επίκεντρο των νέων αγώνων θα είναι οι ΣΣΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί, η ανεργία και η επισφαλής εργασία. Ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, της ενίσχυσης της κερδοφορίας και το χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την άθλια κατασταλτική επιχείρηση και απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες στους εμπνευστές και φυσικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

______________________

Αριστερή Συσπείρωση - ΑΡΙ.Σ.

Η Αριστερή Συσπείρωση καταγγέλλει την απρόκλητη και προβοκατόρικη επίθεση της αστυνομίας στα γραφεία του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Τη μέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Αθήνα, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού πολιτικού κόσμου "συνηπήρχε ειρηνικά" με τους φασίστες της Χ.Α., εκδηλώθηκαν μια σειρά από ακροδεξιές και φασιστικές επιθέσεις.

Αρχικά ομάδες φασιστών επιχείρησαν να πλησιάσουν την αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, δίνοντας αφορμή στην αστυνομία να στήσει σκηνικό έντασης που αργότερα στράφηκε και στα Εξάρχεια. Η ίδια η αστυνομία που το τελευταίο διάστημα έχει συλλάβει αντιφασίστες σε αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη μετά τον δολοφονικό εμπρησμό της κατάληψης Libertatia, σήμερα επιτέθηκε στα γραφεία του ΝΑΡ και την περιφρούρηση τους.

Εντελώς απρόκλητα και προβοκατόρικα, με γκλομπιές και χημικά (ακόμα και μέσα στα γραφεία), επιχείρησε το κράτος να πετύχει ένα κατασταλτικό και τρομοκρατικό ευθύ χτύπημα στο ΝΑΡ και ευρύτερα στις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης αριστεράς. Η επίθεση απωθήθηκε από την περιφρούρηση των γραφείων.

Την ακέραια πολιτική ευθύνη τόσο για το κλίμα των ημερών, όσο και για την επανεμφάνιση των φασιστών της Χ.Α. στο δρόμο (και τις επιθέσεις τους σε καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και στο Θέατρο Εμπρός σήμερα), με εθνικό μανδύα νομιμοποίησης, φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της οποίας όλη η πολιτική διαδρομή έστρωνε το έδαφος για να ακολουθήσει μια τέτοια αντιμετώπιση του σημερινού συλλαλητηρίου.

Φαίνεται πως η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την κοινή στάση και παρέμβαση της μαχόμενης Αριστεράς στο Μακεδονικό έχει ενοχλήσει διάφορα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας. Τέτοιες επιθέσεις δεν αποτελούν παρά επιβεβαίωση του γεγονότος πως η δράση που αναπτύσσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Σ' αυτήν θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός να είναι σε θέση να αγωνιστούν για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και για τα ταξικά τους συμφέροντα από καλύτερες θέσεις, μακριά από κορώνες εθνικής ενότητας ή και εθνικισμού.

Αριστερή Συσπείρωση, 4 Φλεβάρη 2018

_________________________________

Καταγγελία Ε.Κ.Κ.Ε.

Το Ε.Κ.Κ.Ε. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις της αστυνομίας και των φασιστών σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.
Την ώρα που η Χρυσή Αυγή είχε ξεχυθεί στους δρόμους ετοιμάζοντας επιθέσεις ενάντια σε πολιτικούς, κοινωνικούς χώρους, σε αγωνιστές, σε μετανάστες και γενικότερα σε όποιον δε χωράει στη ναζιστική λογική της, την ίδια στιγμή η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα στα γραφεία του ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση [συνιστώσα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α]. Δε δίστασε να ρίξει χημικά ακόμα και μέσα στα γραφεία και γκλοπιές σε όποιους έβρισκε μπροστά της. Ευτυχώς, η επίθεση αποκρούστηκε από τους συντρόφους που περιφρουρούσαν το χώρο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φέρνει ακέραια την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση αλλά και για όλες τις άλλες τις εγκληματικές επιθέσεις, όπως στο θέατρο «Εμπρός», στην κατάληψη «Libertaria» στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Από τη μια, αφήνει τους φασίστες να δρουν ανενόχλητοι ενώ συγχρόνως η αστυνομία καταστέλλει τους αγωνιστές και από την άλλη με την πολιτική της στρώνει το έδαφος για να σηκώσουν οι ακροδεξιοί κεφάλι.

Η επίθεση στα γραφεία του ΝΑΡ εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης και όσων αυτή υπηρετεί να εκφοβίσουν όσους αγωνίζονται, να κάμψουν τις εστίες αντίστασης, να φιμώσουν όσους εκφέρουν αντικαπιταλιστικό, «επικίνδυνο» γι' αυτούς λόγο. Όμως, θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ψωμί, παιδεία, ελευθερία.
Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε ενάντια στον καπιταλισμό, ιμπεριαλισμό και φασισμό. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να γκρεμίσουμε τον σάπιο κόσμο τους.

ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

__________________

Καταγγελία ΟΚΔΕ

Η ΟΚΔΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ, στο κέντρο της Αθήνας, που έγινε μετά το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής 4/2. Αυτή η επίθεση είναι συνέχεια των τραμπούκικων, φασιστικών επιθέσεων ενάντια σε στέκια και καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη (μετά το εθνικιστικό συλλαλητήριο εκεί πριν δύο εβδομάδες), καθώς και της προσπάθειας ακροδεξιών και φασιστών να βγουν από τις τρύπες τους όσο κορυφωνόταν η εθνικιστική και αντιδραστική έξαρση την Κυριακή 4/2.

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει πλήρως επαναφέρει το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης στις μέρες της σαμαροβενιζελικής «δόξας» του, χρησιμοποιώντας με κάθε ευκαιρία τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής ενάντια στο κίνημα, τις οργανώσεις και τους αγωνιστές του. Ακόμα περισσότερο τώρα, όπου η γραμμή της («λύση Μακεδονικού» υπό την κηδεμονία και για την εξυπηρέτηση των πολεμοκάπηλων σχεδίων των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ στην περιοχή) τρέφει τον πιο «μαύρο», αντιδραστικό εθνικισμό, δίνοντας σινιάλο στα κατακάθια των κρατικών μηχανισμών και των πάσης φύσεως φασιστοσυμμοριών να δράσουν όλο και πιο ανοιχτά.
Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και η προσπάθεια ριζικής στροφής του πολιτικού κλίματος και της δημόσιας ζωής προς τα δεξιά, προς μια ζοφερή πολιτική, είναι θανάσιμος κίνδυνος για όλο το εργατικό κίνημα, τις οργανώσεις και τους αγωνιστές του. Προετοιμάζουν ένα ακόμα πιο σκληρό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, πιο σκληρά χτυπήματα σε αριστερές οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του κινήματος. Και ακόμα, τη δημιουργία ενός «αξιοσέβαστου» ακροδεξιού κόμματος, με κραυγές υπέρ μιας νέας «εθνικοφροσύνης» και των νέων «εθνοσωτήρων» από τον στρατό, την αστυνομία, τους κρατικούς
μηχανισμούς.

Είναι απαραίτητη η μαχητική, ενωτική κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας, ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο, για να αποκρουστεί αυτή η επιχείρηση αντιδραστικής αντεπίθεσης, ιδεολογικά, πολιτικά και πρακτικά. Η ΟΚΔΕ θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της σ' αυτό.

Αθήνα, 5/2/2018
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

__________________________

Ανακοίνωση-Καταγγελία του ΚΚΕ (μ-λ)

Για την επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ

Καταγγέλλουμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα και το εκτεταμένο σκηνικό τρομοκρατίας που στήθηκε. Σε συνέχεια και σαν αποτέλεσμα του όλου αντιδραστικού κλίματος που πυροδότησε η παρέμβαση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια για το ζήτημα της ΠΓΔΜ και της πολιτικής υποταγής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αυτές, αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα την ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής και μια συνολική δεξιόστροφη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού. Αυτές οι εξελίξεις δίνουν χώρο στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία να εκδηλώνεται όλο και πιο άγρια, καθώς και στις πιο μαύρες-φασιστικές-εθνικιστικές φωνές στον τόπο να βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως φανερώθηκε και από τα γεγονότα που προηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με το εθνικιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα την Κυριακή 4/2, την ίδια ώρα που φασιστικές ομάδες κυκλοφορούσαν σχεδόν ανενόχλητες, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση τα γραφεία του ΝΑΡ από δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό εντός του ευρύτερου κέντρου και της περιοχής των Εξαρχείων. Επίσης, δύο φορές έγινε στόχος επιθέσεων από φασίστες το θέατρο «Εμπρός». 

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες, που πραγματικό στόχο έχουν να σπείρουν τον φόβο στις εργαζόμενες και λαϊκές μάζες. Έχοντας συγκεντρωθεί από το πρωί στον χώρο του «Εκτός των τειχών» για πολιτική συζήτηση των εξελίξεων και περιφρούρηση του, βιώσαμε έντονα το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώθηκε και την συνεχή προκλητική παρουσία των δυνάμεων καταστολής.

Καταγγέλλουμε στον λαό και τη νεολαία την προσπάθεια των δυνάμεων του συστήματος, όχι μόνο να τους αποπροσανατολίσουν και να τους χειραγωγήσουν σε ξένες προς τα συμφέροντά τους κατευθύνσεις, στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και των κάθε λογής αστικών βλέψεων, αλλά και να τους τρομοκρατήσουν και να τους κάνουν να σκύψουν το κεφάλι. Δεν θα βάλουν, όμως, τον κόσμο της δουλειάς στο γύψο! Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, την υποταγή σύσσωμου του αστικού πολιτικού σκηνικού στην εξάρτηση και τους Αμερικάνους, την άνοδο της εθνικιστικής ρητορείας, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία μια πραγματικά αριστερή, μαζική, λαϊκή απάντηση.

  • ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
  • ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ- ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ
  • ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

__________________

Ανακοίνωση επιτροπής δικαιωμάτων ΛΑΕ

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την επίθεση διμοιρίας των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ, στην οδό Κλεισόβης, στον απόηχο του εθνικιστικού συλλαλητηρίου που οργανώθηκε από ακροδεξιές δυνάμεις στην πλατεία Συντάγματος. Καταγγέλλει, επίσης, την επίθεση φασιστών στο θέατρο «Εμπρός», που έγινε στο ίδιο πλαίσιο.

Οι ευ­θύ­νες της κυ­βέρ­νη­σης είναι τε­ρά­στιες, όχι μόνο γιατί τα ΜΑΤ του κ. Τόσκα ενορ­χή­στρω­σαν τις δύο επι­θέ­σεις ή έκα­ναν τα «στρα­βά μάτια», αλλά και γιατί οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές που εφάρ­μο­σε με την κα­πη­λεία του ονό­μα­τος της αρι­στε­ράς, ανα­σύ­ρουν από τα «αζή­τη­τα» και απο­θρα­σύ­νουν το τέρας του φα­σι­σμού.

Σε μία πε­ρί­ο­δο όπου οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ εξου­θε­νώ­νουν την κοι­νω­νία, ο αντι­φα­σι­στι­κός αγώ­νας κα­θί­στα­ται πιο ανα­γκαί­ος από κάθε άλλη φορά, βα­δί­ζο­ντας χέρι με χέρι με την τα­ξι­κή πάλη για την ανα­τρο­πή των μνη­μο­νί­ων.

Επι­τρο­πή Δι­καιω­μά­των ΛΑΕ, 5/2/2018

________________________

Diem 25 – Κίνηση Γ. Βαρουφάκη

Το αυγό του φιδιού χτύπησε στο κέντρο της Αθήνας.  - Η εθνικιστική υστερία πάντα ήταν το εκκολαπτήριό του

Οι επιθέσεις φασιστικών ταγμάτων στο κέντρο της Αθήνας και η προσπάθειά τους να κάψουν το Θέατρο Εμπρός δείχνει το αποκρουστικό τους πρόσωπο που δε διστάζει να επιτεθεί ακόμα και σε χώρους πολιτισμού. Οι πολιτικές δυνάμεις που για μικροκομματικά οφέλη "νομιμοποίησαν" τη Χρυσή Αυγή οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Και η κυβέρνηση όμως οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα περιστατικά όπως αυτό της απρόκλητης επίθεσης των ΜΑΤ σε γραφείο πολιτικής οργάνωσης (ΝΑΡ). Αν οι εν λόγω μονάδες λειτούργησαν εκτός εντολών οφείλουν να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αν έδρασαν κατόπιν εντολών, πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες. Όπως και να έχει, τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα.