Καμία έκδοση Τούρκου ή Κούρδου αγωνιστή στο καθεστώς Ερντογάν

Στις 15 Μαΐου εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο η υπόθεσή του Tουργκούτ Καγιά. Το δικαστήριο, με μια πρωτοφανή απόφαση, έκρινε πως ο Τούρκος αγωνιστής πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Τουργκούτ είναι Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Μαρξιστικού-Λενινιστικού, έχει υποστεί αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια στην Τουρκία κι έχει περάσει 6 χρόνια στη φυλακή σε κελιά τύπου F.  Έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία ζητά την έκδοσή του λόγω αμετάκλητης δικαστικής καταδίκης εκεί για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση

Συνελήφθη στην Ελλάδα μαζί με άλλα μέλη της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙK) σε αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη ταυτόχρονα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τον Απρίλιο του 2015. Τα μέλη της ΑΤΙΚ είναι φυλακισμένα στο Μόναχο και από τον Ιούνιο του 2016, που άρχισε η δίκη τους (γνωστή ως «δίκη των κομμουνιστών»), έχει αναπτυχθεί μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. 

Ο Τουργκούτ είχε απελευθερωθεί και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Η σύλληψή του και, πολύ περισσότερο, η απόφαση έκδοσης του αποτελούν τομή. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο συνομολογεί στην έκδοση αγωνιστών στην Τουρκία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πως η ελληνική δικαιοσύνη και κυρίως η κυβέρνηση στην πραγματικότητα το μόνο που αναγνωρίζουν είναι το καθεστώς που διαμορφώνουν το ένταλμα σύλληψης Ιντερπόλ που εξέδωσε το καθεστώς Ερντογάν, οι ευρωτρομονόμοι, η αντιτρομοκρατική υστερία, το κλίμα καταστολής κάθε απελευθερωτικής άποψης και πρακτικής.

Η καταδίκη της κυβερνητικής στάσης και της απόφασης του Αρείου Πάγου είναι αυτονόητη, όπως αυτονόητη είναι και η ανάγκη για άμεση απελευθέρωση του Τουργκούτ και των άλλων αγωνιστών, η μη έκδοσή τους και η χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Αυτός που έχει την τελική ευθύνη της απόφασης για την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δηλαδή η Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό.

  • Όλοι στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Tουργκούτ Καγιά την Πέμπτη, 7 Ιουνίου στις 6.00 μμ στα Προπύλαια.
  • Καμία έκδοση Τούρκου ή Κούρδου αγωνιστή στο καθεστώς Ερντογάν.
  • Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι πολιτικοί πρόσφυγες και να τους δοθεί πολιτικό άσυλο. Ναι στην αλληλεγγύη των λαών.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 5/6/2018